D-le deputat, sunteți șeful unei comisii importante din Camera Deputaților, care ține de spiritualitatea și cultura românească. Dintre proiectele pe care le-ați dezbătut și le veți dezbate, în Camera Deputaților, puteți să ne enumerați câteva care au legătură cu județul Olt?
Ca președinte al Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă, am elaborat propuneri legislative care vizează probleme generale și care, automat, includ și problematicile legate de județul Olt. De exemplu, individualizarea unui Adjunct al Avocatului Poporului drept Avocatul Copilului am propus a fi reglementată fără să fie necesară înființarea unei noi funcții, alta decât cele patru funcții de adjuncți ai Avocatului Poporului existente; sau că producătorii și importatorii sunt obligați să introducă standuri separate cu produse care expiră în termen de 3 zile, inițiativa legislativă având drept scop protejarea consumatorilor în ceea ce privește termenul de valabilitate al produselor ș.a.
Care este politica actualului guvern privind conservarea clădirilor de patrimoniu din România?
La ora actuală, Ministerul Culturii împreună cu membrii Comisiei de cultură lucrează la un nou cod al patrimoniului, în care vor fi eliminate textele contradictorii, greu aplicabile și ineficiente din actuala legislație. La momentul actual, există peste 100 de acte normative referitoare la domeniul patrimoniului cultural (legi, ordonanțe și hotărâri de guvern, ordine ministeriale), la care se adaugă convențiile internaționale ratificate – toate reunite într-o masă legislativă nestructurată și pe care sperăm să o clarificăm în viitorul apropiat prin acest cod nou.
Considerați un afront al colegilor din PSD la adresa PNL faptul că profesorul Andrei Marga a fost obligat să demisioneze din fruntea ICR?
Eu, personal, am o părere extrem de bună despre domnul Andrei Marga. Este un om de mare anvergură, o personalitate academică, universitară demnă de admirat.
În ceea ce privește demisia d-lui Marga de la ICR, eu nu am toate elementele în detaliu și chiar nu știu exact ce s-a întâmplat acolo, așa că nu pot să-mi dau cu părerea asupra a ceea ce nu cunosc.
Revenind la județul Olt, cum considerați atitudinea de frondă a senatorului Darius Vâlcov, cel care atacă, fără nicio rezervă, PNL Olt și o parte a liderilor acestei formațiuni care au obținut, totuși, un scor important la alegerile locale din 2012?
Domnul senator Darius Vâlcov nu se va schimba niciodată și cred că va avea de suferit în urma acestui mod de a face politică.
Cum vede un politician experimentat ca dvs. șahul pe care micuțul partid condus de Dan Voiculescu i l-a dat PNL, pulverizând, într-un fel sau altul, ACD?
Partidul Conservator încearcă sa se organizeze în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor și să-și definească doctrina și calea politică pe care o va urma în perspectiva acestora. PC nu a fost niciodată dependent de PNL.
Cum funcționează ACD la Olt?
Din punctul meu de vedere, Alianța de Centru Dreapta, în județul Olt, a funcționat bine; dar mai multe detalii despre acest lucru vă poate da d-l Ioan Ciugulea, Președintele Organizației PNL Olt.
D-le deputat, având în vedere mijloacele mass-media și forța pe toate planurile pe care aliatul dvs. de la Olt, PSD, le are, nu credeți că în PNL Olt este momentul unei reformări radicale a conducerii partidului dvs.?
Orice partid politic este un organism viu și în permanentă reorganizare.
Cât de mult afectează soliditatea USL faptul că premierul Ponta coabitează – nevoie mare – cu președintele Băsescu?
Dacă ați urmărit pozițiile mele publice, ați putut observa că de fiecare dată m-am exprimat împotriva acestei coabitări, care din punct de vedere instituțional pot să o înțeleg, dar din punct de vedere politic si uman mi-e greu să trec peste tot ceea ce s-a întâmplat între cele două persoane politice.
Sunteți un adept al Monarhiei. Ați avut și anumite inițiative salutare în acest sens. Credeți că Monarhia chiar poate salva România?
S-a demonstrat de-a lungul timpului că Monarhia poate fi o instituție mult mai bună si mai eficientă în guvernarea unui stat în comparație cu formula republicană. Sper ca, într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat, în România, să fie schimbată forma de guvernământ în monarhie constituțională.
Ați reintrat în Parlamentul României, „la pachet” cu senatorul Dan Șova, cel cu care ați făcut o campanie curată, de bun-simț. Conducerea PSD Olt, într-un fel sau altul, l-a repudiat pe Dan Șova, acesta fiind nevoit să preia conducerea PSD Călărași. Să înțelegem că și dvs. aveți ceva probleme cu conducerea PNL Olt, având în vedere că sunteți văzut din ce în ce mai rar alături de Ciugulea et compania?
Am o relație excepțională cu d-l Ioan Ciugulea și vorbim aproape zilnic la telefon, pentru a mă consulta în toate deciziile pe care le-a luat în ultima perioadă.
Fiți sincer! Îl vedeți pe șeful dvs., Crin Antonescu, președintele românilor? Nu vă e teamă de o lovitură pe la spate a aliaților dvs. din PSD, care se trag din FSN-ul lui Ion Iliescu?
România, daca mai are o șansă, aceasta se numește Crin Antonescu, deoarece este o persoană care pune interesul național mai presus de interesul personal și de partid. Voi încheia cu spusele marelui om politic liberal Ion C. Brătianu, „În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare și naționalitate, nu pot fi prețuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt și sigur al principiilor.” De aceea, îi sfătuiesc pe români să voteze cerebral la viitoarele alegeri prezidențiale: adică să-l voteze pe Crin Antonescu!
Dumitru Sârghie