AcasăOra SatuluiDorel Tudor, candidat PNL la Primăria Fărcașele: Oamenii trebuie să creadă în...

Dorel Tudor, candidat PNL la Primăria Fărcașele: Oamenii trebuie să creadă în schimbare și să voteze conform educației și conștiinței lor!

L-am cunoscut în amănunt pe Marin Tudor, fostul primar al comunei Fărcașele, cel care a plecat de ceva timp la stele …Dumnezeu să-l odihnească. L-am cunoscut, mai întâi, ca întreprinzător particular și apoi ca prim gospodar al unei comune cu oameni harnici și atașați ideilor creștin ortodoxe. Încă din vremea în care nu intrase în politică, Marin Tudor și-a arătat interesul pentru comunitate, obținând pe atunci o sponsorizare de la niște investitori străini, pentru a repara și dota un local de grădiniță.

Deși autoritățile politice și administrative de atunci s-au opus inițiativei sale cetățenești, Marin Tudor a reușit să pună în operă acea sponsorizare, grădinița fiind reparată și dotată la standardele unei civilizații la care aspiră mai toate comunitățile rurale, indiferent de culoarea politică a primarului. Bunul-simț a triumfat atunci și, până la urmă, la alegerile locale din 2012, comunitatea din Fărcașele i-a acordat credit moral, recunoscându-i astfel calitățile profesionale și dragostea sa nedisimulată pentru comuna natală. Alegerile din 2012 aveau să schimbe, în mod pozitiv, multe lucruri în administrația și viața fărcășenilor, fiindcă Tudor Marin, fiu al comunei, a fost un om gospodar și cu respect față de istoria acestei localități, unde s-au descoperit importante semne ale continuității noastre pe aceste meleaguri, datând încă din timpul Neoliticului. Mai, întâi, conștient de faptul că educația pruncilor noștri asigură viitorul țării, Marin Tudor a reabilitat, în condiții excelente, localurile de învățătură din comună, școli și grădinițe, a înființat Ansamblul Folcloric „Doina Fărcașului”, pentru a duce mai departe cântecul, jocul popular și obiceiurile strămoșești, primarul lăsând moștenire celor ce vor veni după el și ideea înființării unui Muzeu local, în memoria unui mare arheolog, dr. Marin Nica, om al locului, cel care a descoperit în satul Hotărani de pe raza comunei Fărcașele o adevărată capodoperă a artei neolitice, care rivalizează cu cea a „Gânditorului de Hamangia”, intitulată sugestiv „Fetița de la Hotărani”.

Toate acestea mi le-a spus mie atunci regretatul primar Marin Tudor, cel care, în cursul mandatelor sale a reușit să facă și un teren de sport multifuncțional, demarând și asfaltarea Drumului Gării și a Străzii Popa Șapcă, precum și asfaltarea Străzii Traian, pe o distanță de 5 Km. Crescut și educat în spirit creștin Marin Tudor nu l-a uitat nici pe Dumnezeu și a dispus atunci întocmirea unui studiu de fezabilitate, plătit cu bani de la bugetul local, în vederea reabilitării unei mănăstiri din anul 1588, monument de patrimoniu, proiect care trebuia să fie finanțat prin Ministerul Culturii și Cultelor, dar care a încremenit în… proiect după ce inimosul primar a fost răpus de o boală nemiloasă. De asemenea fostul local al Băii comunale a fost transformat de administrația Tudor într-un modern local de Poștă, lăsând moștenire și un proiect pentru înființarea unui parc, cu spațiu verde, pentru relaxarea sătenilor din Fărcașele. Tot Marin Tudor a lăsat în urma trecerii sale luminoase pe acest pământ și un proiect tehnic, cu studiul de fezabilitate aferent, pentru introducerea gazelor în comună.

Prin anul 2013, în urma unei anchete jurnalistice a Liniei Întâi, Marin Tudor ducea o luptă juridică de amploare, cu privire la „Hidrocentrala de la Drăgănești”, cea care, în realitate se află integral pe pământul comunei Fărcașele, Societatea Hidroelectrica plătind, pe nedrept, o redevență destul de consistentă Primăriei Drăgănești- Olt, redevență care i s-ar fi cuvenit Primăriei Fărcașele. Niciunul dintre Primarii care au fost înaintea sa, dar și după, nu a fost interesat să ducă lupta inițiată de Marin Tudor până la capăt. Niciunul dinaintea sa, dar și după plecarea sa în eternitate, nu s-a bătut ca Marin Tudor pentru confortul și pentru bunăstarea locuitorilor comunei Fărcașele. Desigur că nu i-au reușit toate inițiativele.

Desigur că nu toate luptele sale s-au soldat cu victorii, valurile politice și sabotajele de tot felul, dar și boala nemiloasă i-au retezat, la un moment dat, visele de reformare a comunei sale natale. Tot ce a realizat bun a purtat semnătura sa administrativă, tot ce a lăsat moștenire (proiecte, avize, studii de fezabilitate, inițiative comunitare etc) poartă de asemenea efigia unui om care a luptat până la ultima suflare pentru comunitatea care l-a ales în fruntea sa.

Și, fiindcă există un Dumnezeu care le vede și le așază pe toate într-o ordine firească a lucrurilor, iată că fiul său, Dorel Tudor, care a slujit Biserica străbună cale de peste două decenii s-a hotărât să candideze la Primăria Fărcașele, din partea PNL, pentru a continua dezvoltarea și modernizarea comunei Fărcașele.

Absolvent de studii superioare teologice, Dorel Tudor, fiul regretatului primar Marin Tudor, a fost timp de 21 de ani în slujba oamenilor din Fărcașele, păstorind cu dragoste de neam, de țară și de aproapele său, Parohia Fărcașele de Sus. A fost alături de comunitate, participând alături de oameni la toate trăirile lor, la bucurie și la necaz, la bine și la rău, îndeplinindu-și exemplar meseria sa harică, lăsată de Dumnezeu. El este în posesia majorității documentelor lăsate de părintele său, pentru a-i continua demersurile administrative, din momentul în care oamenii îi vor încredința, prin votul lor, postul de primar al comunei.

dorel tudor farcasele 22 iulie 2020 net222Ce proiecte administrative aveți în pregătire pentru această campanie electorală, domnul Dorel Tudor?

Proiectul meu administrativ nu este pregătit, în mod special, pentru o confruntare electorală, ci, mai degrabă, pentru a le arăta consătenilor mei că pot să desăvârșesc ceea ce tatăl meu a început în timpul mandatelor sale. Este o datorie de onoare și de suflet și chiar o obligație morală a mea față de oamenii acestei așezări istorice, de a duce mai departe idealurile lor de civilizație, de confort și de creștere a nivelului de trai. Desigur că, în privința investițiilor, trebuie să demarăm în regim de urgență, proiectele antamate de tatăl meu, cele referitoare la Apă și Canal, la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, la introducerea gazelor naturale, la înființarea unui cabinet stomatologic, precum și a unei piețe de en-gros pe DN 6, având în vedere dorința multor legumicultori din comuna noastră care nu au unde să-și vândă marfa.

Pot să vă mai spun că, în calitatea mea de președinte al OUAI Fărcașele, am semnat deja finanțarea de reabilitare infrastructură secundară aferentă celor două stații de pompare a apei, în cadrul sistemelor de irigații SPP 12 și SPP 13, pentru a deservi o suprafață de 1200 de ha. Proiectul are o valoare de 2 milioane de euro și va fi implementat în această toamnă, spre bucuria tuturor fermierilor din comună. Este cea mai mare sumă care a fost atribuită vreodată pentru o investiție în comuna noastră. Nu voi uita lupta juridică a tatălui meu, aceea de a dovedi în instanțele judecătorești că „Hidrocentrala de la Drăgănești” este, de fapt, „Hidrocentrala de la Fărcașele”, tocmai pentru ca administrația comunei noastre să beneficieze de acea redevență, despre care ați scris și d-voastră, în Linia Întâi, cu ani în urmă.

Voi duce la capăt idea de a face un local de muzeu în memoria celui care a fost marele arheolog Marin Nica, pe care l-am cunoscut îndeaproape și pe care, în calitatea mea de preot, l-am condus pe ultimul lui drum. Voi demara un proiect pentru un cabinet stomatologic și, desigur, pentru amenajarea unui parc, pentru relaxarea locuitorilor comunei. Cu siguranță, având în vedere faptul că aici există un bazin agricol important, voi crea un birou pentru implementarea proiectelor pe fonduri europene și guvernamentale, pentru a veni în ajutorul micilor investitori în acest domeniu. Voi face un centru de pompieri și voi achiziționa o mașină în acest sens, pentru stingerea incendiilor. Voi activa activitatea culturală prin proiecte de parteneriat dintre școală și primărie și chiar dintre Primărie și Ministerul Culturii. În acest moment, comuna Fărcașele stă foarte prost din punct de vedere al salubrității. Mă voi ocupa de crearea unui sistem modern și ieftin pentru a intra în rândul comunelor civilizate. Școala, Cultura, Sănătatea, Biserica și Infrastructura vor fi pilonii de bază ai administrației comunei Fărcașele, în viitorul apropiat.

Mai aproape de campania electorală oficială vă voi prezenta în amănunt proiectul meu politic și administrativ, fără a promite marea cu sarea, ci doar de a puncta anumite lucruri firești și realizabile pe care le poate face orice primar bine intenționat și cu atașament față de valorile morale ale comunității pe care o reprezintă.

Pe ce categorii sociale mizați în alegerea dvs. ca primar?

Spre deosebire de alți candidați, care pun înaintea caracterului, profesionalismului, bunului simț și a onestității criteriile pur politice, eu consider că majoritatea oamenilor din această comună sunt bine intenționați și vor să pună în fruntea lor oameni care seamănă cu ei la caracter și la onestitate. Ca primar, eu trebuie să fiu în slujba tuturor, indiferent de opțiunile lor politice sau de altă natură, să zicem, religioasă. Mizez pe cei mulți, oameni muncitori și înțelepți, dar și pe intelectualitatea comunei, cu care am un dialog permanent, constructiv, pentru că sunt capabil să-i ascult și să primesc sfaturi de la cei mai învățați decât mine. Toate categoriile sociale pot contribui la bunul mers al unei comunități, intelectualii, ca și țăranii, dar și celelalte pături sociale pot să-și dea mâna pentru un bine comun… În fața lui Dumnezeu, toți suntem egali!

Ce listă de consilieri aveți și care sunt criteriile de selecțiune a acestora?

Această întrebare are o directă legătură cu cealaltă de mai sus. Pentru mine, consilierul trebuie să fie un om cinstit, muncitor și cu frică de Dumnezeu. Nu am creionat încă lista consilierilor locali, dar echipa mea e una foarte mare și consider că unii oameni din această mare echipă se vor auto selecta și vor deveni consilierii mei, pentru următorii patru ani. Oamenii se vor alege întrei ei și cei mai vrednici vor veni cu mine la Primărie.

dorel tudor farcasele net 1Domnule Tudor, traversăm o perioadă de spaimă, de îngrijorare și de teamă, determinată de această pandemie de Coronavirus. Ce ați făcut  Dvs. în tot acest timp pentru a ameliora aceste spaime ale foștilor Dvs. enoriași?

Am păstorit acest colț de rai, care se cheamă Fărcașele, ani de zile, așa cum v-am mai spus. Am intrat în casele oamenilor și le-am cunoscut bucuriile, întristările și nevoințele. Am fost alături de ei în diferite împrejurări, uneori fericite, alteori nefericite. Le-am adus în suflet cuvântul lui Dumnezeu, încrederea și speranța… În tot acest timp, pricinuit de această pandemie, am împărțit oamenilor peste 4000 de măști, iar celor nevoiași, cu venituri minime, peste 200 de pachete de alimente. Voi fi în continuare alături de ei și mă voi strădui să le alin durerile și necazurile atâta cât pot și fac asta cu toată dăruirea și disponibilitatea mea sufletească.

Care este mesajul dvs. către locuitorii comunei Dvs.?

Oamenii trebuie să creadă în schimbare și să voteze conform educației și conștiinței lor. Nimic nu-i poate opri să-și schimbe, prin sufragiu universal (adică prin vot) nivelul de trai, de confort social și de bunăstare. Omul sfințește locul și ei știu asta mai bine decât oricare primar, indiferent de culoarea lui politică. Personal, le promit o campanie electorală curată, fără atacuri la persoană, cu soluții și idei care să folosească interesului general și nu interesului politic, de clan și gașcă. Traversăm o perioadă dificilă, de grea încercare, și aici mă refer și la pandemia de Coronavirus, care a cuprins lumea întreagă, însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem depăși această nenorocire, cu condiția să fim uniți, să fim patrioți, să slujim interesul general și nu cel al culiselor politice, fiindcă numai așa putem să creăm lucruri frumoase pentru comuna noastră, numai așa putem ridica standardul de viață și bunăstare al acestei comunități hărăzite de Creator.

Dumitru Sârghie 

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular