Securitatea și securismul care s-au instalat în România, odată cu venirea comuniștilor la putere au fost și mai sunt, încă, o formă de manifestare a răului, prin manipulare, conspirații, minciuni și falsuri grosolane, diversiuni, toate acestea la un loc, strecurate abil, pe diferite canale, în mintea maselor largi populare… Celebrul dicton sovietic „Nu există oameni nevinovați, doar oameni de care nu ne-am ocupat îndeajuns” funcționează și astăzi, la turație maximă, bineînțeles, cu niște mutații care țin de tehnică, de modernitate și de rafinare a metodelor de a dovedi vinovăția unui…nevinovat.
Nici numitul Cîrstea Marian, din comuna Brebeni, aflată la „o aruncătură de băț” de Slatina, orașul-reședință al județului Olt, n-a scăpat de sub supravegherea informativă a cruntei Securități comuniste, deși acesta era doar un simplu primitor-distribuitor la I.E.L.I.F. Olt, ce-i drept neîncadrat politic, dar condamnat, la locul de muncă, în urma născocirii, de către „agenții în civil” ai Securității, a unor dosare penale, pentru „fals în acte oficiale și furt calificat din avutul obștesc”.
De fapt, în referatul cu propunerea de începere a urmăririi informative asupra numitului Cîrstea Marian, securiștii semnatari, nu tocmai pregătiți intelectual, precum li se dusese vestea, se dau singuri de gol, cumva, că dosarele de fals și furt din avutul obștesc reprezintă o pedeapsă politică, pentru faptul că „obiectivul”, Cîrstea Marin, cu nume de cod „Cîrjan”, s-a exprimat public, împotriva comunismului: „(…) în prezent, execută pedeapsa la locul de muncă, din care rezultă (sic.- n.r.) că a încercat să instige mai multe persoane la comentarii negative referitoare la sistemul legislativ din țara noastră. Pe fondul unor nemulțumiri personale, privind condamnarea primită, pe care o consideră nedreaptă, adresându-se conducerii superioare cum că sistemul legislativ ar fi prea sever, în comparație cu alte țări unde se poate plăti închisoarea. De asemenea, consideră societatea socialistă ca fiind nedreaptă, exprimându-și intenția de a pleca din țară, deoarece nu se întreprind măsuri, pentru a se crea condiții corespunzătoare de muncă și, în special, pentru tineret.
Adoptă o atitudine recalcitrantă, față de unele persoane din aparatul de partid comunist și (față-n.r.) de factorii educaționali, făcând afirmații că nu are încredere în organele de conducere ale comunei.
În anumite condiții, face comparații tendențioase, între modul de viață din țara noastră și cel din țările capitaliste, unde nivelul de trai ar fi mult mai ridicat. Atitudinea necorespunzătoare a obiectivului a fost documentată, în declarațiile numiților Ban (?) Ilie și Stanciu Constantin. Pentru curmarea activității ostile desfășurate de „obiectiv”, în perioada următoare, se vor întreprinde următoarele măsuri:
- – dirijarea, în continuare, a surselor „TRIȚĂ”, „PETROVICI”, și „DUMITRESCU”, pentru a semnala activitatea și preocupările „obiectivului”, eventualele intenții de evaziune, relațiile și legăturile de interes operativ. (Termen: 25.01.1989. Răspund: Lt. Col. Gheorghe Ilie și Plt. Rușeanu Paul).
- Identificarea tuturor legăturilor semnalate recent, respectiv JIFCU ION, FLOREA DAN și MILITARU DORIN. Investigarea complexă și stabilirea mai concretă (sic.-n.r.!) a legăturilor dintre aceștia și obiectiv. (Termen: 15.01. 989. (Răspund Lt. Col. Gheorghe Ilie și Plt. Rușeanu Paul)”.
Rechizitoriul „dușmanului poporului”, cum erau calificați cei care criticau comunismul, continuă pe pagini întregi. Triada căpeteniilor securiste de la Olt, coloneii Lungu Nicolae, Rădulescu Ion și Stroilescu Stelian, dimpreună cu subordonații lor, cei care instrumentau cazul, și cu aportul parșiv al informatorilor plătiți (cărora le vom dezvălui numele, pe parcursul acestui serial), nu știau să deosebească (ori se prefăceau că nu știu), între un tânăr de 24 de ani, care avea curajul să exprime adevăruri fundamentale privind lagărul comunist, și un pușcăriaș de drept comun. Marian Cîrstea, firesc, avea dreptate, atunci când compara nivelul de trai de tip comunist, în raport cu țările civilizate, criticând, totodată, sistemul juridic, care era anexat (oare, astăzi, nu mai e?!) partidului-stat.
(VA URMA)
Dumitru Sîrghie