AcasăLa ordinea săptămâniiDr. Liviu Radu, candidat PSD la Primăria Caracal: Sufletul meu se identifică...

Dr. Liviu Radu, candidat PSD la Primăria Caracal: Sufletul meu se identifică întru totul cu acest oraș…

D-le doctor, de fapt, cine sunteți d-voastră și ce pregătire profesională aveți? Care este parcursul d-voastră profesional?

Sunt un om obișnuit, m-am născut în municipiul Caracal. Mi-am făcut liceul în Caracal. apoi, am mers la Facultatea de Medicină, la București, Carol Davila. Mi-am ales ca specializare epidemiologia, am stat în București aproape 11 ani, timp în care mi-am făcut facultatea și rezidențiatul. Am lucrat, o scurtă perioadă de timp, la Spitalul Floreasca și Spitalul Fundeni, pentru că a fost o perioadă când foarte greu se găsea un post de medic. Am decis, la un moment dat, să mă întorc în Caracal, din mai multe puncte de vedere.

Părinții mei au investit, din posibilitățile lor modeste, totul în mine și m-am simțit obligat sau conștiința m-a obligat să mă întorc lângă ei. Actualmente stau cu părinții. Am zis că trebuie să încerc să fac ceva pentru această localitate.

Sunt căsătorit, am trei copii. Soția este farmacistă, conduce o farmacie în Caracal, este administrator unic. Am doi băieți, cel mare este  student în anul III, la Medicină, la București, celălalt băiat este în anul III de liceu, este înotător de performanță, acum are o bursă în Franța, la Marsilia. Mai am o fetiță de 6 ani și jumătate.

liviu radu candidat psd caracalCe v-a determinat să candidați la Primăria Caracal, o poziție nu tocmai lejeră?

Niciodată nu m-am gândit să ajung, din postura de candidat, la Primăria orașului nostru. Este o funcție extrem de onorantă, însă, așa cum s-au derulat lucrurile, și eu am îmbrățișat această carieră politică, într-o anumită măsură. Îmi încurajez copiii să se întoarcă în Caracal. Mi-aduc aminte din facultate, că eram singurul din grupă care voiam să mă întorc în Caracal, un orășel modest, deși toată lumea voia în orașele mari, mai ales la București.

Îmi iubesc orașul. Uneori, oamenii pun lucrurile neimportante în locul celor importante sau, mai bine zis, până nu ai o infrastructură solidă, nu poți să construiești pe ea. Eu cred că, în momentul de față, cam așa se întâmplă în orașul nostru. Adică, s-au făcut lucruri care nu au fost gândite și s-a plecat, mai departe, în treaba asta, fără să știi, de fapt, unde vrei să ajungi. Riști, la un moment dat, să se demonteze totul.

Sunt o persoană constructivă, pozitivă, cred că se pot face mai multe lucruri în acest oraș. Cred într-o armonie, chiar și în politică. Nu poți pleca la drum cu sabia scoasă, să tai, în stânga și-n dreapta, din această funcție.

Aveți o echipă în spatele d-voastră? Pe ce vă bazați în această tentativă?

Cred că forța unui candidat nu stă numai în abilitățile sau calitățile lui. E o problemă destul de importantă, pentru că se spune că, la alegerile locale, foarte important este omul. Contează abilitățile, calitățile omului, modul de a comunica cu ceilalți, dar și forța unui partid din spate cred că-l ajută foarte mult. În momentul de față, prin lucrurile pe care le știu, cu lucrurile pe care vreau să le fac, având în spate și o organizație puternică a partidului, cred că voi câștiga.

De ce social-democrat și nu liberal, într-un moment în care dreapta pare să ocupe spațiul politic românesc?

Consider că mă identific mai mult cu stânga. Social-democrația are un areal mult mai larg de a rezolva lucrurile și de a avea oamenii mai aproape. Probabil că și de aceasta, PSD, cel puțin în zona Olteniei, a avut mereu succes.

Să redefinim o poziție a d-voastră. Ce reprezintă Caracalul pentru d-voastră?

Scurt: Sufletul meu se identifică întru totul cu acest oraș!

Dacă veți prelua primăria, veniți după un mandat controversat, al unui coleg tot pesedist. Care sunt proiectele d-voastră politico-administrative pentru orașul d-voastră de suflet?

Aici este foarte mult de discutat. Eu mi-am propus o luptă corectă și dreaptă, și nu vreau să spun lucruri care să-l defavorizeze pe contracandidatul meu. O să vă rog să mă lăsați să nu spun lucruri negative despre contracandidații mei, ci, mai mult, să vorbesc despre lucrurile pe care doresc să le fac.

Acum un an, partidul s-a delimitat de actualul primar, tocmai pentru că speranțele locuitorilor erau altele și nu prea se făcuse mare lucru. Atunci, nu puteam continua așa, trebuia să ne găsim un alt drum. Nu știam că voi fi candidat, s-a hotărât la jumătatea lunii ianuarie 2016. Sigur că m-a onorat dar, pe de altă parte, m-a și îngrijorat un pic.

Cu experiența mea de câțiva ani la Spitalul Municipal Caracal, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le aibă un om pentru a îndruma acest oraș. În momentul în care nu există încredere, comunicare, ca să-ți poți alege oamenii potriviți pentru funcția respectivă, cred că randamentul nu este unul scontat.

În programul meu, eu și echipa mea, ne-am propus să facem zece lucruri, în timpul acestui mandat. Am stat de vorbă cu cetățenii și am concluzionat că acestea ar fi lucrurile care ar interesa locuitorii din Caracal.

Primul punct se referă de modernizarea a cel puțin 35 de km de străzi urbane; siguranța cetățeanului – noi ne axăm pe paza în școli, înființarea unui serviciu de ecarisaj și construcția unui adăpost pentru câinii fără stăpân. Acum o săptămână, am derulat acest lucru, printr-o ședință extraordinară și sper să putem duce până la capăt.

Al doilea punct – crearea unui sistem video de monitorizare stradal. Și acest lucru ajută foarte mult, pentru că se întâmplă tot felul de lucruri.

3 – crearea de noi locuri de muncă, prin continuarea proiectului parcului industrial. Nu mulți cetățeni ai orașului știu că, în strada Carpați nr. 116, în prelungirea cimitirului, există un loc al Consiliului Local, de 12 ha, unde va fi acest proiect.

Este vorba de susținerea proiectului „Penitenciarului Caracal, care presupune 600 de angajați, pentru 1000 de locuri pentru deținuți. Locația este cea de la ieșirea spre Corabia, fostul AviaSan!

Am considerat că sunt foarte importante deschiderea și dialogul către mediul de afaceri, pentru atragerea de noi investiții private. Consider că, în orașul nostru, a fost o perioadă când aveam destulă industrie în oraș și s-au luat alte hotărâri decât cele care ar fi dus, astăzi, să ne fi menținut acea industrie.

4 – Construirea unei unități de primiri urgențe moderne ale Spitalului din Caracal și dotarea acesteia cu aparatură de ultimă generație. Am mizat foarte mult pe lucrul acesta, pentru că noi suntem considerați un spital strategic, având în vedere că suntem în apropierea Bazei de la Deveselu. Am făcut lobby la minister, avem o relație foarte bună cu comandantul, cu conducerea bazei. Sper să reușim, cu ajutorul dânșilor, să facem lucruri bune.

Punctul cinci – modernizarea și refacerea canalului colector Gologan, pentru prevenirea inundațiilor. Aproape de fiecare dată când sunt ploi abundente, se inundă acel canal și creează inundații în mijlocul orașului.

6 – Construirea de noi locuri de joacă și modernizarea celor existente. În fiecare cartier, amenajarea unor locuri de joacă, dar mai sigure. Vrem să le facem moderne și aici mă refer la siguranța copiilor. Îmi pare rău că, într-o altă etapă a vieții, blocurile sunt prea apropiate și atunci nu există spațiu suficient pentru locuri de joacă, spații verzi și parcări și oamenii sunt nemulțumiți. Aici  trebuie să regândim acest proiect.

7 – Înființarea unui cămin de bătrâni, în spațiul dezafectat al Școlii nr. 4. Aceasta este o problemă cu care mă confrunt și la spital, în sensul că sunt mulți care nu știu cum stau lucrurile și îmi spun că au un bătrân pe care nu mai pot să-l îngrijească. Atunci, am zis că ar fi binevenit să facem la Școala nr. 4, care este destul de mare și acolo putem să amenajăm un spațiu destul de confortabil pentru bătrâni.

8 – Modernizarea mobilierului stradal: bănci, pergole, coșuri de gunoi. Am luat în calcul și amplasarea de containere de gunoi îngropate.

Pe de o parte, oamenii să nu mai încurajeze și să mai arunce la câinii fără stăpâni. Și eu am patru câini acasă, dar sunt supravegheați. Nu sunt de acord ca patrupedele noastre să meargă pe stradă fără stăpân.

9 – Subvenționarea de către municipalitate a rețelei de gaze. Pe unele străzi, nu am putut să reabilităm în totalitate, pentru că unii cetățeni și-au tras gaze și alții nu. Am zis să facem noi lucrul acesta, ca să putem veni și cu modernizarea. Pe o stradă pe care ai băgat apă, canal și gaze e clar că poți și asfalta. Să nu ne mai întâlnim cu situația în care se asfalta o stradă și, apoi, peste un timp destul de scurt, se spărgea.

10 – Modernizarea Parcului Constantin Poroineanu și transformarea lui într-un veritabil loc de relaxare.

În momentul de față, dacă m-ar întreba cineva care sunt locurile reprezentative din orașul nostru, aș spune că este vorba de parc și de teatru. Sunt două lucruri cu care ne mândrim și depinde de noi să le îngrijim.

Ce aveți de gând în privința culturii?

Aș vrea să invoc domeniile cele mai importante: sănătate, învățământ, cultură și lucruri legate de siguranța cetățeanului (Poliție, Jandarmerie, firmele care asigură paza și protecția). Acestea sunt foarte importante pentru dezvoltarea unui oraș. Cultura este foarte importantă și datorită acestui teatru, a personalităților care au fost invitate în oraș.

Prin cultură, prin lansarea unei cărți, printr-un spectacol, prin spectacole de teatru cred că ne facem cunoscuți, pe de o parte, dar trebuie să le oferim și cetățenilor aceste momente.

Mesaj către locuitorii Caracalului.

Aș vrea să transmit cetățenilor să-și iubească orașul, să creadă în el, să-și încurajeze copiii să meargă la școli și să se întoarcă apoi… Acasă. Îi mai rog un lucru foarte important – eu îmi doresc, în momentul în care voi ajunge în acest post, să existe o comunicare între primărie, administrația locală și cetățeni. Vreau ca oamenii să înțeleagă că depinde și de dânșii, să fie atenți la modul în care funcționează acest oraș. Depinde de noi, de fiecare, să putem face lucruri bune. Să avem mai multă grijă de lucrurile noastre. Depinde de noi toți să avem un oraș curat, cu siguranță și să poți fi mândru de orașul tău.

Dumitru SÂRGHIE

1 COMENTARIU

  1. Domnule doctor , “m-ati uns pe suflet ” ( cum spunem noi oltenii ), cu discursul dumneavoastra . Am citit si recitit strategia d-voastra pt. orasul nostru si va urez din suflet sa relizati cu succes tot ce v-ati propus. Cel mai duios comentariu , a fost cand ati indemnat tinerii sa se intoarca pe plaiurile natale , dupa terminarea studiilor. Mi-as dori din suflet ca si fata mea , in toamna acestui an dupa terminarea Facultati de Medicina , sa vina in orasul ei , sa o am aproape ,dupa atatia amar de ani , eu de “pribegie ” si ea de singuratate sa fim impreuna sa nu fie nevoita sa plece si ea departe de casa . Aveti planuri marete , va “inhamati d-nule doctor la o “caruta ” fff. grea , dar sunt convinsa ca veti face fata . Sunteti sincer, cu gandire sanatoasa si meritati sa fiti in fruntea cetatenilor , iar noi meritam sa avem un OM ca dumneavoastra ca Primar.Va doresc sincer mult succes si indemn toti cetatenii orasului Caracal sa va dea cu cea mai mare incredere votul dumneavoastra . Inca odata multa sanatate si nimeni si nimic sa nu va schimbe in rau… Mult succes la viitoarele alegeri..!!!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments