AcasăOra SatuluiDumitru Costea, primarul comunei Găneasa: Activitatea unor cadre didactice cam lasă de...

Dumitru Costea, primarul comunei Găneasa: Activitatea unor cadre didactice cam lasă de dorit…

D-le primar, ați avut o serie de investiții, anul trecut, pe care le-ați amintit, într-un număr trecut al ziarului Linia Întâi. Ce ați finalizat și ce a mai rămas de făcut?

În mandatul trecut, 2012-2016, am proiectat și implementat 8 km de drum, cu bani de la bugetul local. 3,5 km în Găneasa, 2,5 km în satul Dranovățu, 1,5 km în Izvorul și 500 de m intravilan în Grădiștea.

Mai avem de executat aproximativ 3 km în Dranovățu, Găneasa și Izvoru, cu al doilea strat, pe care sper să-l rezolvăm anul acesta, iar cu plata anul acesta și la anul. 8 km de drum ar face 6 miliarde de lei vechi pe km, adică 48 de miliarde. Acesta ar fi bugetul primăriei pe șase ani.

dumitru costea ganeasa linia intai netAm finalizat un proiect de 7 km de drum comunal, DC 14, cu fonduri guvernamentale, proiect care s-a finalizat. Avem publicat, în SEAP, licitație on-line, pentru alți 7 km de drum, proiect în valoare de 1 milion de euro, cu fonduri europene. Suntem în faza de clarificări tehnice, într-o lună, sperăm să ajungem la oferta financiară și să desemnăm firma câștigătoare. Avem 10 firme participante. Sperăm să ne apucăm de execuția lucrării.

Am un proiect pentru care s-a făcut vizita în teren, pentru 1 milion de euro, fonduri europene, proiect referitor la canalizare, apă și apă uzată, în Dranovățu, lucrare ce va deservi 2000 de locutori. Așteptăm să semnăm cererea de finanțare. Nu știu cum s-au încurcat acum, dar am apucat să depunem mai târziu și sper ca, în două săptămâni, să ne cheme să semnăm contractul și apoi să trecem la procedura de execuție.

Am depus o documentație, pe fonduri guvernamentale, pentru aglomerări mai mici de 2000 de locuitori, pentru extindere alimentare cu apă și apă uzată, canal, pentru Izvorul și Grădiștea. Am înțeles că vom fi prinși la finanțare pe fonduri guvernamentale și, anul acesta, să reușim.

Mai avem un proiect, pentru care așteptăm să se deschidă sesiunea, proiect care are 95 de puncte pentru drumuri de exploatare, drumuri agricole. Acest proiect este pe fonduri europene, pe Măsura 4.3. Există și un alt proiect, pe măsura 7.2, asfaltare modernizare drumuri de interes local, drumuri și străzi comunale. Aici am avea punctaj de peste 65, dar Uniunea Europeană ne dă voie doar cu un proiect pe UAT.

Pe GAL de la Vedea la Olteț, abia s-a depus statutul, abia ne-am organizat. Am fost în GAL-ul nostru din sat, unde au ieșit discuții, unde am fost și dezavantajat. Eram în GAL, s-au împărțit banii, eu am intrat mai târziu, am reușit să luăm 50.000 de euro pentru un buldoexcavator și trebuia să depunem un al doilea proiect, pentru că ei depuseseră proiecte și de 120.000 de euro.  Am spus să depunem și al doilea proiect, eu și cu primarul din Morunglav. Erau 93.000 de euro, ni s-a spus să facem un proiect de asfaltare, de 800 de metri, ne încadram, cu același număr de puncte. Dar primarul de la Baldovinești, d-l Enescu, a făcut un proiect pentru un buldoexcavator, și a avut punctaj mai mare și ne-a luat banii.

Până la urmă, proiectul l-am făcut cu bani de la bugetul local, am asfaltat drumul Corneșul, de 850 de m, cu 2,5 miliarde lei vechi.

Care este situația școlilor?

Cu școlile, este o poveste mai veche. Parcă ne urmărește ghinionul. De când am venit, am vrut să facem grădinița, este într-o baie comunală. Are o tablă ruginită, unde se infiltrează apa, nu este izolată, nu are încălzire. În final, am încercat mai multe variante, să modernizez grădinița, dar nu s-a putut. Am fost la Minister, unde mi s-a spus să fac un proiect pentru o grădiniță nouă, cu două săli de clasă, a câte 50 mp fiecare. Am făcut proiectul, care m-a costat 200 milioane lei vechi, am fost la minister, unde mi se spune că nu se poate, că dacă îmi dă mie finanțarea, se iau banii de la alții, care au depus proiecte înaintea mea, și că îi vor aresta. Asta mi-a spus un fost ministru secretar de stat. Eu i-am spus că ar putea să ne aresteze, dacă din acei bani ne-am face nouă câte o casă. Mie și dumnealui… Dar noi avem nevoie de grădiniță.

Avem elevi, dar nu avem o grădiniță corespunzătoare. Nu s-a putut face. Eu știu că s-a făcut o grădiniță la Voineasa, pe care s-a pus lacătul, pentru că nu sunt copii. Noi avem copii, dar nu avem grădiniță.

Anul acesta, am avut norocul, am depus o documentație pentru modernizare cu încălzire centrală la grădinița și școala din Dranovățu. Am semnat contractul de finanțare, pe fonduri guvernamentale, putem să licităm, să contractăm, să executăm lucrările.

La Găneasa, am fost scoși de la finanțare, pentru că aveam un aviz nefavorabil de la DSP. Acum, am depus o documentație și sper să fim prinși, pentru a moderniza și școala de la Găneasa, să putem face grup sanitar, să schimbăm acoperișul. Nu avem toalete. Acum avem apă și ne dorim să avem toalete cu apă curentă.

Ar fi de lucru anul acesta…

Am avea și fonduri guvernamentale. Am avea de lucrat pe fonduri proprii, dar și pe fonduri europene. Este vorba de drumul de 1 milion de euro, pentru care acum se lucrează. Ar mai fi un drum de exploatare de încă 1 milion de euro. Mai avem apă, canal, la Dranovățu – 1 milion de euro. Aceste proiecte sper să fie implementate.

În ce relație sunteți cu cadrele didactice?

Nu de competența noastră, a Primăriei și Consiliului local să evaluăm activitatea strict didactică a dascălilor. Dar nu ne împiedică nimeni să observăm că activitatea unor cadre didactice cam lasă de dorit. Unii fac altceva decât ore de școală, dar vor bani mulți și bani de navetă. Unul este la 7 km de Slatina și vrea bani de navetă. Dar alții care vin de la Izvorul, tot de la 7 km, nu beneficiază de acest lucru. Dorim ca ei să lucreze mai mult cu elevii. Unii nu se ocupă și cred că voi sugera anumite măsuri șefilor lor ierarhici. Totul pleacă de la clasele primare… Este o mare greșeală să-ți lași elevii pe mâna altcuiva, ca dascăl, iar tu să umbli după altceva, invocând nu știu ce pasiuni culturale. Eu cred că nu mai au interes, nu-i interesează, au alte ocupații. Ei cred că au decât drepturi, nu și obligații.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -