AcasăInterviuE greu să-ți croiești acum un drum în politică din pavele de...

E greu să-ți croiești acum un drum în politică din pavele de minciuni…

D-le profesor, cât de compatibilă este profesia dvs. cu politica?

Orice profesie este compatibilă cu politica, trebuie doar să știi cum să le îmbini în mod productiv și să le delimitezi atunci când trebuie. Societatea definește politica, printre altele, ca fiind tactica, strategia, mijloacele folosite de organele puterii pentru a-și atinge obiectivele fixate. Pregătirea mea profesională, ca inginer, are aceleași obiective ca politica însăși: durabilitatea, consecvența, echilibrul, rezistența. De asemenea, ca profesor, urmăresc modelarea intelectuală, exploatarea potențialului, accentuarea capacităților și recunoașterea valorilor. Nu sunt toate acestea obiective ale politicii în întregul său?

emil albota 581Cât de compatibilă este doctrina UNPR cu cea a PSD?

UNPR este un partid de centru-stânga, în vreme ce PSD este un partid de stânga. În ansamblu, amândouă promovează politica de stânga, fapt care conferă compatibilitatea necesară într-o alianță aflată la guvernare. UNPR însă vine cu un plus: implementarea unui echilibru și introducerea unei politici de stânga moderne, care nu sunt reprezentate în România de nicio altă formațiune politică. Iată deci că cele două doctrine nu sunt doar compatibile, ci se și completează.

Ce sacrificii trebuie să facă un politician, pentru ca să-i fie majorității mai bine?

Nu „un politician”. Sacrificii trebuie să facă întreaga clasă politică. Pornind de la timp, efort, asumare, răbdare, conștientizare, acceptare, înțelegere, căutare, renunțare…  poate toate în detrimentul unei vieți liniștite trăite într-o gogoașă firavă a unor vise de „mai bine”, trăind doar pentru „azi” și sperând la un „mâine”. Sacrificii ar fi multe însă, cel mai important, în opinia mea, este să poată renunța la egoistul „eu” și să valorifice complexul înțeles al cuvântului „noi”.

Sunteți capabil să faceți astfel de sacrificii?

Am demonstrat, cred eu, timp de doi ani și jumătate. Și nu am de gând să mă opresc aici.

Capitalismul românesc și democrația noastră originală promovează îndeosebi interesul personal, de clan și gașcă. Interesul general cui rămâne?

Dacă ar fi să dau un răspuns subiectiv (deși n-ar fi deloc greșit) aș spune că UNPR este singura formațiune a cărei politică statutară promovează interesul național. Adevărul este însă că, atâta timp cât individualitatea meschină primează în fața generalității și nu conștientizăm răul absurd pe care îl facem astfel propriei noastre societăți, nu există nicio șansă de echilibrare a nevoilor.

La capitolul democrație, județul Olt este repetent. Nu adie niciun atom de Opoziție pe aici. Dacă toată lumea-i la Putere, de ce nivelul de trai pe aceste meleaguri este atât de scăzut?

Din câte știu eu, există opoziție în Olt. Există PDL, există PMP, există PNȚCD, PP-DD și poate și alții… Nu ei sunt opoziția? Că nu se fac auziți, e problema dumnealor. Sau poate au achiesat unei noi strategii politice mai puțin zgomotoase, mai… pașnice. Prin urmare, nu „toată lumea-i la putere la Olt”. Că nivelul de trai pe aceste meleaguri și nu numai, aș adăuga eu, e atât de scăzut, este o altă discuție. Să nu uităm că România a trecut printr-o perioadă extrem de grea și încă face pași timizi pentru ieșirea din criză. Efectele acesteia încă se resimt. Repet, nu este o situație singulară la nivelul județului nostru, similarități sunt în toate celelalte zone ale țării.

Care-i soluția ideală pentru păstrarea în funcțiune, la capacitate maximă, a Companiei ALRO?

Situația foarte gravă prin care trece ALRO reprezintă un risc major pentru comunitatea noastră. Pe de o parte, pierderile uriașe pe care le înregistrează societatea din cauza certificatelor verzi și a taxei de cogenerare fac din ce în ce mai incert viitorul „emblemei” orașului nostru. Pe de altă parte, închiderea uzinei, chiar și a câtorva hale de producție, ar însemna mari pierderi economice pentru Slatina și accentuarea crizei de pe piața muncii. Singura soluție posibilă la momentul actual este implicarea statului prin aplicarea unei scheme de sprijin care să reducă povara prețurilor suportate de Companie pentru consumul de energie și gaze. De altfel, se pare că primele măsuri vor fi luate în această săptămână, odată cu înaintarea în Parlament a actelor normative privind acest „pachet de stimulare”. Sper doar să nu fie prea târziu…

Dacă Guvernul Ponta vă numește într-o funcție guvernamentală (director-general sau secretar de stat), ce domeniu ar fi pe placul dvs.?

N-aș spune că vizez o astfel de funcție sau că ar fi posibil să fiu numit într-o astfel de funcție, deși m-ar onora. Dar, în situația ipotetică pe care o aduceți în discuție, aș răspunde, cu siguranță, că aș prefera în Învățământ. Este profesia mea de suflet și consider că activitatea mea în domeniu și rezultatele pe care le-am obținut m-ar recomanda pentru o astfel de funcție.

Cât de mult contează pentru binele general rezultatele Alianței PSD-UNPR-PC la Europarlamentare?

Miza este mare. În primul rând, rezultatele Alianței PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare vor oglindi încrederea românilor în obiectivele și efortul comun ale celor trei formațiuni. În al doilea rând, reprezentarea Alianței în Parlamentul European înseamnă posibilitatea certă și fără echivoc ca vocea României să se facă, în continuare, auzită în rândul țărilor membre. De rezultatele acestor alegeri depinde, până la urmă, afirmarea țării noastre în forul european ca țară democrată. Dacă partenerii noștri europeni ne recunosc meritele și valoarea înseamnă că ne-am făcut treaba. Iar ca să ne facem treaba bine, trebuie să obținem rezultate foarte bune la alegeri.

Cum e posibil ca un tânăr politician precum Darius Vâlcov să practice, cu atâta asiduitate, traseismul politic și minciuna fără frontiere?

Caracterizarea senatorului Darius Vâlcov vă aparține exclusiv. Presupun că își asumă ceea ce face și ce spune. Dar dacă vreți să vorbim la modul general, totul este cu putință. Chiar și traseismul politic, o practică pe cât de străină mie pe atât de răspândită printre așa-ziși politicieni. Minciuni? Mulți politicieni mint, dar puțini conștientizează că oamenii au învățat să discearnă. E greu să-ți croiești acum un drum în politică din pavele de minciuni, pentru că oamenii nu mai ascultă vorbe. Așteaptă fapte.

Dragoș SÎRGHIE

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -