D-le general, într-o discuție de-a noastră, ați declarat că, într-o lume imorală, dvs. nu sunteți un analist moralist, ci un om al Cetății Caracal, care poate vorbi despre faptele oamenilor. În acest context, despre Edi Ciocăzanu ce s-ar putea spune?
Despre Edi Ciocăzanu n-aș putea să afirm decât că o dată cu acceptarea candidaturii pentru funcția de primar și reușita în alegeri a renunțat la el ca persoană. El nu-și mai aparține lui, el aparține urbei și nevoilor acestei urbe. Delegații continue, nopți de nesomn, stare de stres în legătură cu o nefericită moștenire financiară a primăriei, legăturile cu administrația centrală, pentru obținerea de fonduri, toate acestea au făcut ca orașul să arate așa cum arată. Dar acest lucru a făcut ca el să nu mai aibă timp pentru el, ci mai mult pentru ceea ce se vede că a făcut. Și aceste lucruri sunt cât se poate de vizibile pentru orice om de bună-credință.
Vedeți drumurile reasfaltate, chiar și acolo unde nu se mai credea că se va ajunge vreodată. Vedeți școlile unde copiii au mediul necesar pentru a învăța, au căldură pentru a putea sta liniștiți, să asculte ce le spun dascălii. Vedeți creșele, grădinițele. Vedeți frumusețea unui parc din fața primăriei, dar și a Parcului Poroineanu, unde este coadă să se ducă lumea cu copiii. Vedeți un lac unde numai zac licheni, mușchi, sticle și alte murdării. Un lac pe care, în vara aceasta, s-a făcut agrement, pentru că s-a curățat și s-a putut merge cu o barcă. Vedeți salarii plătite la timp, din ce în ce mai puține nemulțumiri. Toate aceste lucruri îl definesc pe Edi Ciocăzanu ca pe un om care își dedică tot timpul pentru binele Caracalului.
Nu vi se pare că e cam singur în acest demers de redare a personalității străvechiului oraș Caracal?
Dacă v-ați uita, toate ședințele consiliului sunt înregistrate. Dacă priviți la acele ședințe, veți vedea că toate propunerile făcute de el, ca să readucă ceva din frumusețea acestui oraș, sunt, pur și simplu, obstrucționate de discuții sterile, făcute de către consilieri care, probabil, nu sunt ascultați de nimeni și simt nevoia, sub imperiul camerei de luat vederi, să emită opinii. Opinii care n-au nimic de-a face cu proiectele propuse de către primar. Ba mai mult, am observat că o parte dintre consilieri au devenit “doctori în drept”. Știu cum se pune punctul, unde se pune virgula, care e natura contractului, care e impactul.
Dacă stați să analizați corect temele despre care unii consilieri vorbesc, vă veți de-a seama că nu vorbesc pentru a face bine urbei, ci doar pentru a fi luați în considerare în partidul din care fac parte. Ca să spună că au avut intervenții. Aceste lucruri, în loc să-l ajute, mai mult îi fac rău. Pentru că nici primarul nu este perfect, cum niciunul dintre noi nu putem să emitem pretenția de perfecțiune. Perfect este numai Dumnezeu! Dar dacă vrei să contribui, cel puțin ridică probleme care sunt reale și nu probleme născute doar pentru a ne asculta vorbind.
E o adevărată luptă pe scena politică în acest USL. Credeți că Ciocăzanu poate să ducă aceste acte de refacere a demnității orașului Caracal, fără să fie și el afectat de politicianism?
Nu are cum să nu fie afectat de politicianism, deși, la noi, la nivelul Caracalului, o mare parte dintre consilieri sunt uniți, indiferent de paleta politică. Sunt uniți ca să facă, cât de cât, bine orașului. Dar nenorocirea mare vine de la orgolii. Nu vine din natura unei opinii care trebuie exprimată pentru binele urbei. Vine numai din refularea de a arăta altora că onor-consilierul respectiv vorbește. Dacă USL va avea o soartă sau alta, n-aș putea să vă spun. Nu sunt Mama Omida.
Cert este că viața politică a oricărui stat civilizat se împarte pe două paliere: unul de dreapta și unul de stânga. În ce manieră va fi realizat acest lucru depinde însă și de jos în sus, nu numai de sus în jos. Nu trebuie să așteptăm o politică macro, atâta timp cât la nivel local nu înțelegem că politică înseamnă binele oamenilor care te-au ales. Ori în materia asta treci peste deziderate pseudo-politice, că faci parte dintr-un partid sau altul, și te raliezi numai la proiectele care pot să îmbunătățească situația locală.
Dacă se va merge pe acest concept oamenii se pot împărți, în mare, în idei politice de dreapta sau de stânga. Ideile pseudo-dreapta, pseudo-stânga sunt născute ca și ideea prostească, în concepția noastră oltenească, că o mașină trebuie să aibă locuri numai în față, ca să nu stea niciunul în spate. Nu se poate așa ceva. Trebuie să ne subordonăm unor idei politice, de dreapta sau de stânga, unor proiecte politice de dezvoltare pe timp scurt, mediu sau îndelungat. Categoric, cu elemente de distincție cu privire la fiscalitate, la protecția socială și alte probleme care pot să-i despartă. Dar asta nu înseamnă că lupta de opinii trebuie să fie o luptă vulgară, plină de insulte.
Figurativ vorbind, dacă Moise vine cu toiagul și desparte apele în două din acest USL, credeți că afectează și bunul mers pe care l-a trasat Edi Ciocăzanu pentru Municipiul Caracal?
Dacă faceți referire la Moise, ar trebui să mă gândesc la spiritul de bun-simț, la morala și la educația vechilor caracaleni. Și atunci Moise poate să despartă apele și, figurativ, aceste comunități, entități politice, să aibă o dezbatere ideologică și cu aplicații pragmatice în economie, în conducerea administrației locale.
Dar Moise, săracul, înainte de a despărți apele cu toiagul, ar cam trebui să-i spele pe unii. Să-i spele de trufie, de viciu, de păcat, de orgoliu… Ei, asta o să ne ia ceva mai mult timp. În final, am convingerea că se va ajunge aici: la despărțirea PNL de PSD.
Ca un fin observator al mersului Caracalului, credeți că sub conducerea lui Ciocăzanu cultura a făcut un pas înainte?
Edi Ciocăzanu face toate eforturile pe acest aspect. Edi Ciocăzanu a luptat foarte mult pentru educația copilului său, cu rezultate de excepție. Acest om își dorește ca toți ceilalți copii și cultura, în general, căci nu putem vorbi de cultură fără să trecem prin școală, să facă pași importanți înainte. S-a implicat în activitățile culturale ale urbei. S-a implicat, cu sprijinul lui Tucă, în demersul pentru punerea în valoare a Teatrului Național. D-l primar s-a preocupat ca în zilele de tradiție ale Caracalului să aducă mari artiști în fața oamenilor, care să poată să scoată tinerii din amorțeală, să le dea un orizont în afara manelelor și a chiciurilor.
Cum va sfârși acest mandat în ceea ce-l privește pe Ciocăzanu?
E o întrebare grea. Răspunsul este și mai greu. Dar trebuie să se înțeleagă și de către cei care l-au ales, de către cei care l-au susținut, dar și de celelalte partide, că nu e destul să ai un om bun, cum e Ciocăzanu. Un om singur poate munci oricât ar vrea, dar dacă echipa nu vrea să-l ajute, atunci eșuează. Edi Ciocăzanu a dovedit că se pricepe, că are forță de muncă și și-a acordat tot timpul în rezolvarea problemelor cetății. Însă el nu poate să facă nimic singur, fără sprijinul și buna-credință a celorlalți. Iar ceilalți trebuie să fie conștienți că dacă vor lupta într-un curent contrar nu vor face decât să nu-și îndeplinească mandatul pe care i l-a dat partidul fiecărui consilier în parte. Fiecare dintre funcționari își va deteriora imagina de profesionist și va fi un insucces al lor cu impact și asupra imaginii lui Edi și asupra Caracalului.
Dar sunt convins că munca lui și energia lui vor da aripi și celorlalți și îi vor mobiliza. S-ar putea să nu-l iubească toți, dar trebuie să muncească pentru Caracal. Pe Edi Ciocăzanu îl iau ca pe un stimulent pentru toți ceilalți… În final, eu cred că va fi un mandat reușit…
LINIA ÎNTÂI
Viatza privata, fara indoiala, trebuie respectata. Numai ca in cazul de fatza este una mai nuantzata… Adica, eu,prim(EDY)lul unei comunitazi imi bag gagica consilier personal si ma astept ca nimeni sa nu caraie ceva ca , vezi Doamne, o s-o iau de nevasta la un moment dat(?!) Ai, dom-le, ce naiba, fi rezon… Adica mata sa f**i in timpul programului, eu sa te platesc cu taxa si impozitul in aceeasi unitate de timp dar sa si pastrez tacerea (pardon, respectul)!? PS Bai frate, dar e ca lumea in pesedeul asta daca e posibil ca intr-o familie unul sa fie primar, altul consilier personal ?!
Spanac,spanac,spanac!