Moldovene, știi prea bine, primăria nu-i de tine!
Ziua de 8 aprilie a.c. avea să ne readucă, în fața ochilor, imaginile de început ale democrației noastre imediat postdecembriste, când muncitorii din România aveau curajul și demnitatea să-și arate revolta și dezaprobarea, față de abuzul de putere practicat de noii politruci emanați din înghesuiala vremurilor politice dâmbovițene, de atunci.
Astfel, la Titu (județul Dâmbovița), peste 400 de salariați Elsid Titu și Electrocarbon Slatina, au organizat un adevărat miting de protest față de administrație baronului cu Lamborghini (a se citi Alin Moldoveanu, primarul „liberal” al orașului Câmpina), cel care – în opinia lor – prin manevrele cu iz electoral, le pune în pericol locurile de muncă.
Salariații celor două instituții de prestigiu au protestat, vehement, față de o hotărâre de Consiliu local, dublată de o serie de acțiuni abuzive ale primarului mai sus citat, aflat pe ultima sută de metri ai lamentabilului său mandat, prin care se impune, contrar legilor țării, o suprataxare de aproximativ 80 milioane lei, pentru terenurile de pe albia râului Doftana, folosite de societățile Elsid și Electrocarbon, întru realizarea unor microhidrocentrale. Conducerile celor două companii consideră că este vorba de o sumă calculată arbitrar de administrația primarului Alin Moldoveanu, după ce tot acesta, anterior mandatului său de primar, în calitate de consilier local, a votat, firesc, conform Legii Energiei, pentru scutirea de plata acelor benefice investiții, prin care s-au păstrat un număr important de locuri de muncă, inclusiv pe timpul crizei create de pandemie.
Revolta muncitorilor de la Elsid și Electrocarbon a fost presărată, ca în „vremurile bune”, de libertate a sindicatelor, cu o serie de lozinci și strigături, la adresa „vremelnicului primar” pseudoliberal, care ar trebui să atragă atenția factorilor de răspundere ai acestei țări și, de ce nu?, ai Guvernului PNL-PSD, aflat și el într-o fanfaronadă electorală specifică vremurilor în care trăim: „Noi ne pierdem toți clienții, pentru c-așa vrea băieții!”, „Omul muncitor nu tace, când primarul parte-și face!”, „Măi Aline, cum te simți, când pe câmpineni îi minți?”, „Când valoarea ta nu are nicio urmă de onoare!”, „Moldovene, știi prea bine, primăria nu-i de tine!”, „Pe Facebook, fenomenal, în dosare ești penal!”, „Inducerea în eroare ți-a adus o condamnare!”…
Că demersul primarului Moldoveanu, eminamente politic, a fost lipsit de orice credibilitate și bază reală, s-a dovedit, fără drept de apel, în instanță, Companiile Elsid și Electrocarbon câștigând litigiul cu Primăria și Consiliul Local Câmpina, în ceea ce privește drepturile de superficie, uz și servitute dobândite legal asupra unor terenuri ce aparțin municipiului Câmpina.
Mai mult, Prefectura Prahova a solicitat Consiliului Local Câmpina revocarea Hotărârii nr. 179/ 25 octombrie 2023, adoptată de legislativul local cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.
Cu ocazia mitingului, reprezentanții celor două companii au dat publicității o DECLARAȚIE DE PRESĂ, prin care explică situația de fapt…
Ca urmare a adreselor primite de cele două societăți comerciale din partea Consiliului Local Câmpina, prin care se solicită acestora achitarea unor sume de bani de aproximativ 80.000.000 lei, peste 400 de angajați ai Elsid și Electrocarbon SA au organizat, luni dimineață, un protest prin care doresc să aducă în atenția opiniei publice abuzul de putere exercitat de primarul Moldoveanu și majoritatea membrilor din Consiliul Local.
Considerăm că motivația vremelnicului primar Moldoveanu este una strict electorală, demersul acestuia venind chiar în prag de alegeri locale, iar lipsa vreunei performanțe profesionale în administrarea orașului Câmpina, l-a făcut să se erijeze în acest inchizitor plecat la vânătoare de vrăjitoare, în încercarea de a mai obține niște voturi, pentru un nou mandat.
Prin demersul nostru de astăzi, dorim să îl informăm pe domnul primar și întreaga opinie publică că această acțiune absurdă nu are niciun temei legal și în realitate nu demonstrează decât lipsa de considerație a acestui primar față de sutele de oameni care muncesc și își câștigă existența corect, a căror siguranță financiară este pusă în pericol de o vendetă personală.
Care este obiectul acestei acțiuni? Printr-o Hotărâre aprobată de majoritatea fidelă a primarului Moldoveanu din Consiliului Local Câmpina, se solicită societăților Elsid SA și Electrocarbon SA achitarea unor sume nejustificate, de peste 15 milioane de euro, pentru lipsa de folosință a unor terenuri de pe râurile Doftana și Prahova, utilizate conform contractelor semnate cu Primăria Câmpina, în anul 2013, în baza Legii Energiei 123/2012. Legea respectivă obligă Unitățile Administrativ Teritoriale să pună la dispoziție cu titlu gratuit aceste tipuri de terenuri, aflate pe albiile râurilor, în vederea realizării de capacități de producere a energiei regenerabile. În baza acestor contracte, cele două societăți au realizat investiții de peste 100 milioane de euro, din care 48% fonduri europene și ajutoare de stat, restul de 52% reprezentând contribuții proprii. Activitatea de aproape 20 ani a acestor societăți, verificată, în cele mai mici detalii, de reprezentanți ai Uniunii Europene, care se desfășoară în nu mai puțin de 30 de localități din România, este în conformitate cu toate normele și standardele naționale și europene în vigoare, cu taxe și contribuții achitate la zi, fără vreo datorie la Bugetul de Stat. Toate terenurile din cele 30 localități, utilizate în același scop ca cele de la Câmpina, au același cadru legal și nicio altă unitate administrativ teritorială nu a încercat să fie mai presus de lege, așa cum se întâmplă la Câmpina condusă de actualul edil.
Ipocrizia de care dă dovadă acum primarul Moldoveanu este mai mult decât evidentă, în condițiile în care Hotărârea Consiliului Local prin care era aprobat, în unanimitate, contractul de comodat, pentru folosirea acestor terenuri la Câmpina, l-a avut ca președinte de ședință chiar pe domnia sa, pe atunci consilier local. La momentul respectiv, Alin Moldoveanu nu a avut nicio problemă morală cu acest demers, din contră, chiar a votat pentru. În plus, nici după preluarea mandatului de primar, în anul 2020, acesta nu a considerat că municipiul Câmpina ar avea nevoie de aceste terenuri, care se află pe albia râurilor Doftana și Prahova și pe care nu pot fi oricum realizate alte tipuri de investiții, decât cele deja existente.
Mai mult decât atât, ELSID SA și Electrocarbon SA au restituit, încă din 2023, către Municipiul Câmpina terenurile care nu sunt afectate de capacitățile de producție, imediat ce Municipiul Câmpina a solicitat acest lucru.
Având în vedere toate aceste aspecte, precum și cele transmise pe cale oficială de conducerile celor două societăți Primăriei Câmpina, dorim să semnalăm, public, acest abuz al instituției condusă de primarul Moldoveanu și solicităm încetarea de îndată, a hărțuirii și atacurilor personale la care suntem supuși noi, toți angajații, familiile noastre și administratorii societăților aflate în vizorul acestui edil, care, cu bună știință, induce constant în eroare propriul electorat și opinia publică, în general”, se arată în declarația de presă.
Dumitru Sîrghie