Emil Albotă, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării Științifice și vicepreședinte UNPR Olt, a participat, luni, 14 septembrie, la festivitățile de deschidere a noului an școlar din Municipiul Slatina. Unitățile de învățământ vizate de Emil Albotă au fost Colegiul Economic „P.S. Aurelian”, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” și Școala Generală cu clasele I-VIII „Eugen Ionescu”.
În continuare, vă prezentăm discursul lui Emil Albotă susținut la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina, în care a vorbit despre dubla semnificație pe care o are această școală. O semnificație o reprezintă faptul că Emil Albotă a absolvit gimnaziul aici, iar a doua semnificație este reprezentată de faptul că mama sa, la rândul său cadru didactic, a profesat la această unitate școlară.
„Stimați profesori, dragi elevi, ca în fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, sărbătorim începerea anului școlar, început cu multiple semnificații și valențe pentru viitorul tinerei generații. Vreau să vă spun că vin, astăzi, la d-voastră, încărcat de emoții, pentru că, atunci când vorbim de «Nicolae Titulescu», vorbesc de gimnaziul meu, vorbesc de mama mea, care a fost profesor aici, alături de d-voastră, vorbesc de excelență în școala slătineană. Școala reprezintă unul dintre pilonii ce au format această națiune, națiunea română. Școala, alături de Biserică, a făcut din România ceea ce suntem astăzi. Pentru că tot vorbim despre Biserică, îmi vin în minte trei versete biblice: caută și vei găsi, bate și ți se va deschide, cere și ți se va da! Cred, dragii mei elevi, că voi sunteți în momentul în care ați căutat și ați găsit, în mod evident, ați bătut și vi s-a deschis și acum trebuie să cereți și sunt convins că vi se va da.
Din câte vedeți, vorbim despre o acțiune și o reacțiune. Pentru a vi se da, trebuie să cereți. Nimic nu este simplu în viață. După cum spunea un vechi proverb chinezesc: rădăcinile educației sunt acre, iar fructele ei sunt dulci. Sunt convins că, de-a lungul vieții voastre, d-voastră veți gusta îndeajuns de mult din ele. Voi reprezentați viitorul acestei națiuni. Voi sunteți cei care veți duce povara acestei țări pe mai departe. Voi sunteți cei care o veți urca pe culmile cele mai îndepărtate. De aceea, viitorul începe astăzi, aici, și acum, prin d-voastră”.
Ionuț DUMITRESCU