O nouă propunere legislativă este inițiată de deputatul PSD – Emil Albotă – pentru modificarea art. 95 din Ordonanța de Urgență nr. 50 din 9 iunie 2010, privind contractele de credit pentru consumatori și a art.135, alin. (2) din Ordonanța de Urgență nr. 52 din 14 septembrie 2016, privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori.
„Situația care a dus la elaborarea prezentului proiect de lege se rezumă simplu: prin dobânzi și penalități, o datorie devine permanentă, iar debitorul, în afara situației în care dispune de o sumă mare de bani, nu poate să stingă debitul niciodată, prin plățile lunare efectuate conform legii, pe timpul executării silite. De asemenea, creditorul își asigură un venit constant, pe termen nelimitat, în contul unei sume de bani pe care a împrumutat-o, la momentul dat și care se va multiplica la infinit.
Practic, debitorii executați silit, cărora li se adresează textul art. 38 alin. (8) – „Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare” – sunt împărțiți în două categorii: cei care au contracte încheiate anterior datei de 30 septembrie 2016 și cei care au încheiat contracte începând cu această dată. Concret, persoanele aflate în aceeași situație, aceea de debitori executați silit, începând cu data de 30 septembrie 2016 sunt tratate diferit, în funcție de data la care au contractat împrumuturile. Diferența de tratament dintre cele două categorii de debitori este reală și nu poate fi negată. Așadar, pentru ambele categorii de debitori trebuie să se aplice aceeași lege”, a declarat Emil Albotă.
Dragoș Sîrghie