D-le general, ca român, ce stare sufletească vă insuflă fenomenul acesta numit Roșia Montană?
Fiind jurist de profesie, n-aș putea să răspund, cu competență, la acest lucru. Dar, pe lângă jurist, mai sunt și un om în vârstă. Nu ancorat în ancestralele lozinci comuniste, dar ancorat în ancestralul patriotism românesc. Și sub imperiul acestor gânduri, nu pun, neapărat faptul că ne vindem bogățiile țării. Dar cu ce ne alegem? Mă gândesc dacă, într-adevăr, Roșia Montană se vrea a se face pentru aurul și argintul de acolo. Cred că efortul material al investitorului străin este mult prea mare pentru a urmări numai acest lucru.
După asta, mă gândesc, ca jurist, la modul la care este conceput un contract. Aici ni se spune, și pe bun drept, că așa au convenit părțile, că acest contract este sub imperiul confidențialității. Ori, să mă ierte cei care susțin acest lucru, confidențialitatea vânzării unor alte minereuri, deosebit de scumpe, deosebit de valoroase, care depășesc cu mult valoarea aurului și argintului, prin prelucrare, și vânzarea subsolului țării reprezintă elemente care țin de siguranța națională și de grija față de poporul român. Nu mai vorbesc despre ceea ce înseamnă forările fără sens și urmările lor.
Cred că, în primul rând, ar trebuie să știe toată lumea partea confidențială și apoi, printr-un referendum, poporul să-și spună cuvântul. Nu să aduc ecologiștii, care nu prea îi văd eu ecologiști, și pe cei de la Roșia Montană, să-i pun cap în cap ca să-și facă coafura unii altora, pentru ca alții să tragă niște beneficii în detrimentul economiei și a statului românesc. Trebuie mai multă analiză, mai profundă și mai reală asupra consecințelor economice și a modului în care, printr-un contract, ajungem să extragem un minereu românesc și să-l plătim unora străini. Tare mi-e că aici suntem doar mână de lucru, pentru pierderea bogăției subsolului țării noastre.
Piața Universității duduie… Ce substrat putem găsi la aceste mișcări de amploare?
Mă gândesc așa… Dacă scumpesc gazele, energia electrică și totul până la pâine, nu găsesc eu niște nebuni care să stea în Piața Universității și să vorbească despre ecologie. Am vorbit despre moartea lui Cioabă, Dumnezeu să-l odihnească. Am terminat tema asta, timp în care am uitat despre căderea economică și despre căderea liberă a leului. Apoi s-a născut Legea Ionuț. Să fim serioși, să mă ierte Dumnezeu, acum toată vina relelor din țara asta o poartă câinii. Câinii au existat de când e lumea și pământul. Pe unii îi văd că sunt împotriva cățeilor, pe alții îi văd cum cresc câinii în lesă, îi îmbracă și le dau numai bobițe scumpe, uitând că la colț, la covrigărie, e unul care întinde mâna și n-are nici covrigul acela.
Acestea sunt extremele care se evidențiază, ca și Piața Universității, ca să nu observăm realitatea. Când cei din Piața Universității vor avea de plătit în decembrie și ianuarie facturile la gaze să știți că le trece pofta de demonstrații ecologice.
Deja s-au pornit mișcările și împotriva gazelor de șist. E o acțiune aproape similară, sub unele aspecte, cu Roșia Montană…
E bine ca cei care fac contractul să se intereseze dacă aceste firme au mai lucrat și în alte state. Dacă au mai lucrat, cu ce s-au ales alte state. Tot ni se spune de statele nordice. Când vom ajunge noi la potența economică, la potența tehnologică și științifică aplicate acolo, atunci voi face și eu o comparație. Deocamdată eu mă cantonez la ceea ce se întâmplă în România și eu nu știu ce s-a decis prin acel contract fantomă. Am o bănuială că mă vând ca să-i fac servicii. Adică mă duc la un patron căruia-i plătesc și îi fac și servicii.
Îndărătnicia lui Crin Antonescu de a nu promova acest proiect de la Roșia Montană ține de patriotism sau de politică?
Eu pe Crin l-am lăudat în momentul în care a apărut și a fost ales. Dacă ar ține numai de politică și de USL, Crin Antonescu n-ar trebui să uite că este ales ca demnitar tocmai cu ajutorul PSD, în parohia d-lui Dragnea. Cât privește opoziția făcută, ar trebui să-l laud pentru că și eu am această tendință de opoziție. Dar la un om politic care, de multe ori, se lasă fotografiat când intră Biserică și-și face cruce, mă gândesc că atitudinea e puțin politicianistă. Pentru că dacă ar fi fost reală, o discutau în cadrul USL, o stabileau acolo și nu veneau cu păreri contrare. Și problemele din familie le discutăm întâi acasă. Rufele ar fi trebuit spălat în familie.
Credeți că actualele acțiuni ale președintelui Traian Băsescu sunt ultimele lui zvâcniri sau au sens pozitiv pentru țară?
Sub aspect politic, informațional și mediatic, Traian Băsescu se detașează, cu mult, peste restul clasei politice. Băsescu a fost destul de deștept ca să-l îndepărteze și pe Ponta de toți bătrânii PSD-ului, de înțelepciune a acestora. Traian Băsescu a știut să-i pună și pe alții la punct, făcându-le dosare. Băsescu este deasupra lor cu un pas. Chiar dacă politica lui e puțin malefică, cei care nu îi sunt la același nivel oare de ce nu se duc acasă și se fac de râs? Umilindu-se prin fel de fel de asocieri și schimbări… Dacă observi că un om este puțin mai bine constituit pentru o funcția asta de președinte, cum se poate să-i sară toată lumea în cap lui Băsescu că de opt ani e dictatură, dar niciunul dintre ei, chiar și când au avut 70%, n-au reușit să oprească dictatura. Eu cred că reacția USL la ieșirile lui Băsescu este reacția neputinciosului…
LINIA ÎNTÂI