După cum se știe, în comuna Scărișoara, există o comunitate puternică de rudari*. Harnici peste măsură, cinstiți , curați la suflet și buni patrioți, rudarii din Scărișoara sunt adevărați lucrători ai pământului. Legumele și produsele lor agricole, obținute prin tehnicile cele mai ecologice cu putință, sunt cunoscute și recunoscute în toată țara. Într-o convorbire cu primarul liberal al Scărișoarei, ing. Marin Călin, acesta ne-a relatat despre bunele relații ale populației majoritare a românilor cu comunitatea rudarilor, despre colaborarea fructuoasă dintre primărie și liderii acestora, despre modul cum sunt mediate, de către autorități, problemele școlarilor care provin din rândurile acestei străvechi seminții. Primarul Marin Călin a subliniat în mod expres relațiile de pace și colaborare, care domnesc de ani buni în această comună legumicolă prin excelență. Dar despre toate acestea, oameni buni, avem mărturia unui reprezentant al acestei comunități din Scărișoara, d-l Ilie Saioc, reprezentant al rudarilor, mediator școlar la școala gimnazială din localitate.
Și rudarii sunt cetățeni europeni
„Mă numesc Ilie Saioc, sunt mediator la Școala Gimnazială Scărișoara. Sunt mândru că vin dintr-o comunitate de rudari. Consătenii noștri sunt agricultori, în mare parte sunt legumicultori, care au hectare de grădini.
Ca mediator școlar, misiunea mea este să dăm un avânt, să facem un pas înainte în privința educației, deoarece până să mă angajez eu în această postură, niciun copil al comunei Scărișoara nu a mers la niveluri superioare. Sunt mândru că, din 2007, de când sunt aici, în fiecare an, dintr-o promovabilitate de aproximativ 90%, dintre care 20% sunt rromi, merg câte trei sau patru elevi la liceu, din rândul etniei rrome. Ei se opreau de obicei la cinci sau șase clase. Este un pas mare pentru comună. Discriminări n-au fost, dar vrem să le arătăm cetățenilor acestei localități că și rudarii sunt cetățeni europeni, au același drepturi, care uneori pot să-și pună în aplicare înțelepciunea cu care au fost înzestrați de către Dumnezeu. Credem că, într-un viitor apropiat, vom avea și noi reprezentanți în primărie, în diferite instituții, pentru că este momentul să facem un pas către civilizație.
Relația comunității noastre cu primăria și cu primarul Călin este una foarte bună, deoarece primarul vine în comunitate, are o relație cu fiecare cetățean și ne cunoaște fiecăruia toate problemele în parte. D-l primar a fost de atâtea ori în casele noastre și nu face nicio diferență între noi și populația majoritară.
Ca planuri de viitor, aș vrea să fim beneficiari ai unor fonduri europene, de a înființa o asociație legumicolă care să fie finanțată de către Uniunea Europeană, să producem biologic și să facem, de ce nu, contracte și cu alte țări.
Să nu ne fie rușine cu etnia pe care o avem. Suntem buni gospodari și trebuie să țintim mai sus. Întotdeauna există loc de mai bine.”
Daria S.
*Rudar: denumire dată, în țările românești, unor lucrători (țigani), care confecționau obiecte din lemn – albii, linguri, fuse etc.