Mâine, 12 iulie, a.c., începând cu ora 11.30, Galeria Artis din Slatina va găzdui expoziția de pictură a artistului Vasile Buz, eveniment ce este organizat de Muzeul Județean Olt și Muzeul de Artă Craiova.
Născut la 14 ianuarie 1935, în Bucovina de Nord, Vasile Buz a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” din București și Academia de Arte Plastice „Nicolae Grogorescu” București, unde i-a avut ca profesori pe Aurel Vlad, Popescu Negreni, Adam Bălțatu, Alexandru Brătoșanu sau Mihai Tofan. În 1963, are prima participare, cu trei lucrări de pictură, la o expoziție organizată de Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Craiova, la Muzeul de Artă. În anul 1967, face prima expoziție de pictură pe sticlă cu 42 de lucrări. Tot în 1967, este primit membru al UAP, secția pictură. Are lucrări achiziționate de Muzeele din România, precum și în colecții particulare din țară și în străinătate: America, Australia, Canada, Grecia, Elveția, Franța, Coreea, Italia, India, Japonia, Libia, Norvegia, Olanda și altele. A primit diverse diplome, dintre care amintim Medalia „Meritul Cultural” clasa a III-a acordat de Președintele și Guvernul României, în 2004; diploma de Comanderia Cavalerilor Ospitalieri ai Ordinului Suveran al Sf. loan de Ierusalim, Cavaleri de Malta.
Iată ce spune Florin Rogneanu, critic de artă si director al Muzeului de Artă Craiova, despre artistul exponent: „Pentru Vasile Buz, peisajul este un spațiu imens și spectaculos, cu care nu poți intra într-un dialog decât după ce te-ai așezat singur în mijlocul său, ai reușit să comunici cu fiecare detaliu, descoperindu-i partea nevăzută pentru ca, mai apoi, să-i intuiești relațiile intime și drumul prin care să-i pătrunzi în «suflet» fără a-i perturba starea de armonie. Dar pentru aceasta, artistul trebuie să fie «acolo», adică mereu călător în căutarea motivului și mereu singur pentru a putea medita, în liniște, asupra noului spațiu existențial pe care și-l alege temporar”.
Ionuț Dumitrescu