Fiu al satului, statornic îi iubirea față de valorile morale și spirituale ale comunei Curtișoara, Cosmin Ungureanu este un primar capabil să-și jertfească interesele personale în favoarea interesului general al locuitorilor acestei străvechi așezări. Onest, echilibrat și foarte atent în cheltuirea banului public, primarul Cosmin Ungureanu, în aproape trei ani de zile, a redat speranța oamenilor din comuna Curtișoara, prin faptele sale administrative, prin decența comportamentului său, prin vrednicie, stârnind astfel mânia unor adversari politici care îl mai atacă, din când în când, prin ziarele de partid.
Redăm, mai jos, cuvântul d-lui primar Cosmin Ungureanu.
Ce înseamnă anul 2015 pentru comuna Curtișoara?
Aș vrea să mă refer, în primul rând, la anul 2015, pentru că este un an în care cu toții avem așteptări mari, având în vedere că au fost câteva schimbări majore în ceea ce privește administrația centrală. Mă refer aici la schimbarea președintelui, de la care, cu toții, avem așteptări. Apoi, avem promisiunea că anul acesta se vor debloca fondurile europene, atât de necesare pentru dezvoltarea comunităților mici, în special a comunelor.
Comuna Curtișoara are, în acest moment, în curs de investiție două proiecte foarte importante, ambele pentru învățământ. Primul, este vorba de construirea unei grădinițe, cu două săli de clasă, în satul Dobrotinet, în zona de deal, construcție finanțată din bani de la Banca Mondială, dar și cu o contribuție proprie în ceea ce privește partea de instalații, împrejmuire, loc de joacă, alee și tot ce se face în exteriorul grădiniței. Construcția propriu-zisă a demarat la începutul anului trecut și, în primăvara acestui an, cu siguranță, va fi gata și vom avea o grădiniță modernă în acea zonă a comunei. Problema este că, la această dată, nu avem bani pentru cofinanțare, întrucât bugetul pentru anul 2015 este mult mai sărac decât bugetul anului 2014, din cauza celebrului art. 8 din Legea Bugetului de stat pe anul 2015.
A fost un lucru bun faptul că s-a găsit această modalitate de repartizare a banilor pe localități, însă mai trebuie umblat la formulă. Am convingerea că se va face lucrul acesta, având în vedere că, de curând, am participat la adunarea generală a ACoR România, unde a fost invitat și ministrul Finanțelor Publice, d-l Darius Vâlcov, care a prezentat pe larg acest program pilot pe care l-a implementat și a spus că va fi pentru șase luni. După șase luni se va evalua, apoi se va mai umbla și vor mai fi sume repartizate sume localităților care au primit mult mai puțini bani. Sper ca atunci să primim bani și pentru cofinanțarea proiectelor pe care le avem pentru a putea fi finalizate.
Mai avem încă un proiect, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, proiectul se numește „Reabilitarea Școlii Generale Curtișoara”. Este un proiect de aproape 6 miliarde lei, un proiect la care avem contribuție proprie de 2%. Ne confruntăm cu o problemă, procedura de verificare a proiectelor depuse la ADR Oltenia este foarte greoaie, foarte stufoasă și constructorul a lucrat, a emis factura pentru situația de lucrări existentă în teren, noi am înaintat cererea de plată către ADR Oltenia, ei au verificat, au ajuns la concluzia că sunt unele probleme cu cererea de plată, ne-au trimis clarificări. Nu mi se pare corect, pentru că atunci când am încheiat contractul de finanțare, dosarul trebuia verificat și, la momentul respectiv, trebuiau să ne spună ce documente lipsesc. Dar așa se întâmplă, se schimbă regulile în timpul jocului și cei care au de suferit suntem noi. Sper să se deblocheze această situație și să putem continua investiția. Este o investiție destul de importantă pentru școala din localitate, în sensul că se va construi, de fapt este construit, un grup sanitar în interiorul școlii. Până acum, aveam toaleta undeva în curtea școlii, destul de departe și iarna era foarte dificil, în special pentru cei mici să se deplaseze prin zăpadă, prin frig, până acolo. Am construit o cameră pentru centrala termică. Sunt deja instalate și funcționează două centrale termice, una pentru parter și una pentru etajul clădirii. S-a schimbat tabla de pe acoperiș, s-a pus termosistem. Ar mai fi de făcut, pe acest proiect, interiorul școlii. Școala are o nouă formă, modernă, mai frumoasă și pot spune că este la concurență cu școli destul de bune din Slatina.
Un alt proiect pe care-l avem, pe fonduri locale, 100% din bugetul local este asfaltarea unui drum de 600 de m, ce face legătura între satele Curtișoara și Raițiu, un drum foarte necesar pentru că satul Raițiu este în zona de deal a localității și drumul era, de multe ori, impracticabil și cetățenii din acea zonă aveau neapărat nevoie de acest drum.
Tot din fonduri proprii, anul trecut, au mai fost asfaltați 140 de m de drum, o investiție destul de importantă, pentru că deservește atât o zonă din satul Curtișoara, strada Libertății, cât și o societate destul de importantă pe care o avem aici, o societate italiană, SC Mecrom, care produce roți de biciclete, iar societatea este importantă pentru noi, deoarece are peste 100 de salariați, majoritatea din localitate și este un dublu câștig. Pe de o parte, a creat locuri de muncă și, în al doilea rând, pentru că vin bani la bugetul localității. Ne-am dori să mai avem astfel 4-5 societăți, pentru a sta foarte bine pe partea de dezvoltare.
În ceea ce privește proiectele de viitor. Avem studii de fezabilitate pentru asfaltare drumuri, pentru canalizare și așteptăm noua sesiune de fonduri europene, pe noul PNDR. Avem promisiunea că, cel târziu în vara acestui an, se va deschide această sesiune de proiecte și vor putea fi depuse. Atunci când se vor putea depune, noi suntem pregătiți cu documentele necesare, numai să existe această oportunitate de a depune proiecte. Este un proces greoi, dar necesar, anume acesta de a dezvolta localitatea, deoarece cetățenii așteaptă. Mai ales că, în 2012, odată cu venirea mea la conducere, oamenii au avut și încă au așteptări și nu vreau să-i dezamăgesc.
D-le primar, în ultimul timp, ați suferit niște atacuri din partea unei zone a presei. De unde vin și ce vor să demonstreze?
Au fost niște atacuri individuale, pentru că am o relație foarte bună cu majoritatea instituțiilor de presă din județul nostru. Aceste atacuri au fost mai mult politice, de la adversarii politici, pentru că așa se întâmplă, fiecare om politic are și adversari politici. Majoritatea atacurilor au fost urâte, murdare, legate de anumite date, dar s-au dus mult prea departe. Cel puțin la ultimele, nu a venit nimeni să stea de vorbă cu mine, să afle și punctul meu de vedere.
Structura politică a CL?
Structura politică a Consiliului Local s-a modificat după Ordonanța 55, în sensul că, dacă până anul trecut, în toamnă, consiliul era format din 6 – PNL, 4 – PSD și 3 – alte partide (UNPR, PDL și PPDD), acum structura s-a modificat radical: 9 – PSD, 1 – PNL, 1 – PC, 1 – PPDD și 1 – UNPR. Deci, la ora actuală, PSD deține majoritatea din Consiliul Local. dar, în acest moment, am o relație bună cu consilierii locali, indiferent că sunt ai Puterii sau din Opoziție și nu au fost probleme în ceea ce privește aprobarea unor proiecte de importanță majoră pentru localitate.
Curtișoara a fost, dintotdeauna, o comună a tradițiilor. Mă refer la echipe de dansuri, ansambluri. Ce mai păstrați?
Așa este. Avem Ansamblul Folcloric „Flori de măr” cu care ne mândrim și cu care am participat la diferite festivaluri și concursuri, atât în țară, cât și în străinătate, de unde s-au întors copiii cu foarte multe premii, în special premiul I și premiul special. Am păstrat această tradiție, numai că, anul trecut, a apărut o problemă, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor. Copiii au crescut, generația care ajunsese la apogeu a trebuit să plece, pentru că majoritatea era de clasa a XII, a terminat liceul și s-a dus care încotro, la facultate sau în alte zone. Acum, suntem puși în situația de a forma o nouă generație. Tocmai de aceea, am vorbit cu coregraful Ansamblului,. Cu d-l Costică Bălărău, care a făcut o recrutare între copiii școlii noastre și deja pregătim în jur de 50 de copii. Cred că, în curând, vom avea din nou același renume pe care l-am avut până în momentul actual. Alina Dorobanțu este fata noastră, a comunei, și cetățean de onoare al comunei Curtișoara. De câte ori avem nevoie și apelăm la ea, de fiecare dată, a răspuns prezent.
Legea 416?
În momentul acesta, avem în jur de 60 de dosare. Sunt persoane care se încadrează în condițiile legii, mai ales că acum s-au mai înăsprit condițiile. Au fost, pe vremuri, și mai multe dosare, și mai puține.
Cunoașteți o serie de oameni politici ai județului Olt. Ce ați putea să spuneți despre senatorul Ion Toma?
Am numai cuvinte de laudă despre d-l senator Toma, pentru că, cel puțin în ceea ce mă privește pe mine, dar este cunoscut și cazul altor persoane, d-l senator a ajutat foarte mulți, chiar dacă nu a primit recunoștință din partea celor pe care i-a ajutat. Am o relație foarte bună cu d-l senator, fac parte din echipa dumnealui.
Vă surâde ideea ca Emil Albotă, secretar de stat în Educație, să candideze la Primăria Slatina?
Da, bineînțeles că da. Tot respectul pentru d-l secretar de stat. Așa cum spuneam mai devreme despre grădinița pe care o avem pe fonduri de la Banca Mondială, și d-l ministru a pus umărul și a ajutat cu acest proiect.
D. Sârghie