Muzeul Județean Olt a organizat o serie de manifestări culturale pentru a celebra femeia. „În decembrie 1977, Adunarea Generală a ONU a instituit, printr-o rezoluție, Ziua Internațională a Femeii și Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pace Internațională, ca sărbătoare ce poate fi marcată în orice zi a anului de statele membre, conform tradițiilor istorice și naționale. În peste 50 de țări din lume, printre care și România, această zi este sărbătorită în data de 8 martie”, a declarat Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.
Ieri, la Galeria „Artis” din Slatina, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Emoții” a Adinei Popescu, nepoată de frate a marelui pictor Ion Popescu-Negreni. Licențiată în economie la Academia de Științe Economice București, expert în sistemul financiar internațional și masterand în managementul financiar bancar, Adina Popescu vorbește trei limbi străine și este pasionată de pictură, pian și grădinărit. A început să picteze pentru a îndeplini o dorință testamentară a bunicului său patern, Nicolae Popescu, preot din Negreni, fratele drag al lui Ion Popescu-Negreni care, atunci când i-a dăruit șevaletul și albumele de artă i-a spus: „Adinuța, taică, ia-le, tu duci neamul mai departe!”. Pentru Adina Popescu pictura este simțire, iar culoarea reprezintă vibrație și energie. Pictând, ea devine ceea ce este, se eliberează și se regăsește… Într-un cuvânt, trăiește.
Manifestările vor continua și astăzi, în sala de festivități a muzeului, unde, la ora 11.00, elevii de la Școala „Vlaicu-Vodă”, conduși de profesorii Mihaela Pușcașu și Reli Dincă, vor susține un program artistic dedicat femeii și primăverii. Două ore mai târziu, Aurelia Grosu, șef secție, și Denissa Guțică-Florescu, muzeograf, cu participarea d-nei Ileana Băjenaru, de la Casa de ceaiuri Demmer Teehaus din Slatina, vor vorbi despre istoricul Zilei Internaționale a Femeii și despre femeile importante în istoria locală.
Ionuț DUMITRESCU