În aceste vremuri terifiante, fără fir, fără destin, în care românului i se propune…abisul, undeva „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” există o „manifestare pură a dragostei pentru cultură”, anume Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”, ajuns la cea de-a XIV-a ediție. Această amplă manifestare „pentru minte, inimă și literatură”, în cadrul căreia se întâlnește poezia cu respirația ei sublimă, metafizică – epigrama. Împătimiți ai condeiului, români de pretutindeni, vin aici, în fiecare an, să arunce sămânța și lumina literaturii, pentru generațiile care vin și care să nu se îndepărteze de spiritul sacru al românismului. La Mizil, anual, se întâmplă un fenomen, care poate fi numit, cum ar spune Constantin Rădulescu – Motru, acea naționalizare a spiritului românesc, acea autohtonizare a culturii noastre naționale, fără de care noi, ca popor ne-am dizolva în acest multiculturalism internaționalist care bântuie lumea…
Roadele acestor semințe care se împrăștie în fruntariile țării, dar și peste acestea, în special pe ogoarele minții fraților noștri din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, se vor cunoaște în timp, iar de ele vor beneficia generațiile care ne vor urma. Din Slatina lui Mumuleanu, a lui Eugen Ionescu, Ion Minulescu, Marin Mincu și Pan Vizirescu, ca să amintesc doar câteva nume pe care județul Olt le-a dat universalității, revenim cu același mesaj de salut și de prețuire față de inițiatorii acestui festival de înaltă simțire patriotică, anume profesorii Victor Minea, Laurențiu Bădicioiu și ec. Claudiu Minea. Felicitări!
Dumitru Sârghie
Romeo și Julieta la Mizil – ediția a XIV-a
Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil” a ajuns la ediția a XIV-a care, din păcate, debutează într-o perioadă nesigură, sub umbra pandemiei cu noul coronavirus.
Totuși, atât epigrama, cât și poezia trebuie să supraviețuiască, iar cei trei coordonatori ai festivalului – Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea și Claudiu Minea – sunt la fel de plini de elan ca și la edițiile trecute.
Prin urmare, sunt așteptați să vă trimiteți creațiile între 15 septembrie și 15 decembrie 2020, pentru a vă înscrie la această manifestare pură a dragostei pentru cultură, iar toate detaliile le veți găsi aici: https://cutt.ly/7fCxbFL.
Marele Premiu „George Ranetti” pentru Poezie va fi girat de revista online „Literatura de azi”, revistă sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Mult succes participanților și, deopotrivă, organizatorilor!