Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” e o stare de spirit continuă… Coordonatorii acestui proiect întru har și lumină, profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea, sprijiniți în eforturile lor nobile de Claudiu Minea și Cristiana Bădicioiu, sunt pregătiți din toate punctele de vedere (psihologic, material și spiritual) întru a „înălța cortina” Ediției a XVI-a, 2022-2023, și pentru a derula această poveste de succes – unică, prin parfumul ei istoric, prin calitatea creatorilor care participă la concursul de poezie și epigramă, dar și prin modul, aproape miraculos, de a scoate la iveală noi și distilate valori artistice contemporane.
Celor mai recente succese literare de care am beneficiat și care țin de restituirea biobibliografiei „ultimului gândirist” Pan. M. Vizirescu, li s-au adăugat, iată, încă o numire în echipa juriului acestui prestigios festival.
De-a lungul celor cincisprezece ediții, la această manifestare culturală de anvergură internațională, au fost o serie de „invitați speciali” precum Solomon Marcus, Ștefan Cazimir, Nicolae Dabija, Corneliu Leu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, George Stanca, Nicolae Dragoș, Sorin Roșca Stănescu, George Corbu, Corneliu Berbente, Alexandru Mironov, Lucia Olaru Nenati, Sorin Preda, Efim Tarlapan, Zina Cenușă, Florian Chelu Madeva, Vasile Tărâțeanu, Mihai Stănescu, Marian Avramescu, Vlad Leu, Alexandru Șonea, Doru Dumitrescu, Ion Popescu Longin, Radu Gologan, Costin Diaconescu, Gheorghe Brezeanu, Cristiana Maria Purdescu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintilă, Adam Puslojic, Alexandru Popescu Zorică, Ioan Aurel Pop ș.a.
Această nouă ediție a de celebrare a poeziei și epigramei va avea privilegiul prezenței unuia dintre cei mai importanți scriitori contemporani, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor Varujan Vosganian, cel care, printre alte mari realizări literare, a dat umanității celebrul roman „Cartea Șoaptelor”. O carte care reprezintă Araratul sufletesc și tragic al unei nobile seminții, aceea a fraților noștri armeni, dintotdeauna.
Festivalul de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” reprezintă un compliment adus de către organizatori destinului acestei istorice așezări aflate în proximitatea fostei Capitale a Țării Românești, vechea Cetate de Scaun – Târgoviște…
Aștept cu oarecare nerăbdare creațiunile poetice ale concurenților, pe care le voi juriza, amintindu-le, într-un mod absolut subiectiv, punctul meu de vedere asupra naturii poeziei autentice…
Și le spun cu maximă și naivă sinceritate… Oameni buni, nu putem extrage poezia cerului (fiindcă, nu-i așa?, orice poet este, de fapt, un culegător de stihuri cerești, pe care le rafinează, conform talentului și stării sale sufletești), fără a lucra cu transcendentul, mai clar, cu Dumnezeu.
Saltul în poezie are, întotdeauna, un impuls muzical de individualizare, de origine divină, și reprezintă substanța vieții și a sufletului fiecărui poet adevărat. E ca în dogma imaculatei concepțiuni. Poezia născută și nu făcută există fără voia celui care-o trece prin sita sufletului său, îți taie respirația, o simți în fiecare celulă, îți invadează imperial și imperialist sângele. Ți-l colorează în albastru.
Devii bolnav de poezie, dar, fii fără teamă, ești în Rai…Melancolia și tristețea devin stări de spirit nobile. Intri într-o fascinație absolută, care te scoate, măcar pe moment, din menghina timpurilor imbecile pe care le trăim fiecare.
Poezia adevărată e deșert și adăpost, în același timp. Nu trebuie să aibă un mesaj, cum spunea, deunăzi, un confrate din Bănie, ea însăși e un mesaj divin, căruia cel care-l primește, predestinat fiind, îi dă o dimensiune metafizică, ontologică, anti materialist-dialectică! Poezia e totul, minus lumea în care trăim noi azi!
Ei, bine, în cinstea poeziei și în onoarea istoricului oraș Mizil, am instituit, în cadrul Editurii Arena Artelor din Slatina, diploma „PROFESOR DE EMOȚII ESTETICE – PAN. M. VIZIRESCU”, pe care o voi oferi, cu ocazia festivității de premiere de la începutul anului 2023, însoțită de romanul „PĂCĂTOASA”, semnat de Pan. M. Vizirescu și restituit literaturii române, după 70 de ani de la plăsmuire, unor persoane ce și-au pus inima în căușul palmei, pentru a ne face viața mai frumoasă, prin poezie. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Același… Dumitru Sîrghie-MITIF
Înscrierea pe www.romeojulietalamizil.ro
sau prin poștă: prof. Bădicioiu Laurențiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N. Bălcescu nr. 111-113, Mizil, Prahova, cu mențiunea pe plic: Pentru „Romeo și Julieta la Mizil”, ed a XVI-a.