AcasăOpiniiFOBIA „SEISMICĂ”

FOBIA „SEISMICĂ”

Conform știrilor difuzate în mass-media, zilele trecute a avut loc un val de cutremure în România. Titluri în ziare sau pe burtiere la câteva posturi tv ca acestea: „4 seisme de magnitudine importantă” sau “patru cutremure de magnitudine importantă s-au produs, joi, în doar câteva ore” etc., nu fac decât să stârnească panica în rândul populației țării noastre, deja vulnerabilizată de recenta pandemie.

A difuza știri cu tendință alarmantă, precum, că aceste cutremure produse în zona seismică Vrancea – Buzău, cu magnitudini de 3.3, 3.0 și 2.8 grade pe scara Richter, ca fiind importante, nu putem spune cui folosește. Specialiștii în Fizica Pământului au explicat de nenumărate ori, că atunci când seismele sunt de mică magnitudine, indiferent câte s-ar produce, nu sunt periculoase și sunt sesizabile numai de către seismografe. S-a mai spus, de asemenea, că România nu are vulcani activi, ca să ne îngrijoreze multitudinea seismelor slabe. Din contră, specialiștii au afirmat că seismele de mică magnitudine sunt benefice, ele diminuând tensiunile elastice din interiorul scoarței, iar activitatea seismică din zona Vrancei este în limite absolut normale.

Cutremurul cel mare, care pe bună dreptate trebuie să ne îngrijoreze pe toți, va veni, la un moment dat, fără să ne anunțe prin mici zgâlțâieli, pentru că mișcările din interiorul și  substratul scoarței terestre sunt imprevizibile și pot fi detectate cu prea puțin timp înainte de a se produce, iar ciclicitatea producerii marilor cutremure a fost stabilită de specialiștii în seismologie.

Panicarea populației cu producerea unor seisme nesemnificative, slabe ca magnitudine, nu ar trebui promovată, cu atât mai mult cu cât populația este din ce în ce mai amenințată cu apariția, nu peste mult timp, a unui nou val al pandemiei.

Prof. dr. Ștefania Marineanu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments