Știindu-se faptul că, în acest an, Parlamentul României a demarat procedurile de revizuire a Constituției României, proces ce se va finaliza cu un Referendum, Forumul Constituțional 2013 organizează, la Slatina, o dezbatere pe această temă. Întâlnirea va avea loc astăzi, 4 aprilie a.c., în sala de ședințe a Consiliului Județean Olt, începând cu ora 15.00. Forumul Constituțional este cea mai importantă instanță de dezbatere publică investită de Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului, pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României.
Obiectivul principal al dezbaterii îl constituie formularea unor propuneri punctuale și precis articulate de revizuire a Constituției României, prin trimiterea directă la articolele existente sau prin elaborarea de noi articole. Propunerile formulate în cadrul întâlnirii vor fi incluse în Raportul sinteză al dezbaterilor și propunerilor înaintate în cadrul Forumului Constituțional, care va sta la baza activității Comisiei de revizuire a Constituției.
În continuare, vă vom prezenta câteva dintre elementele care se vor introduse în Constituția României. Se dorește ca maxim 300 de membri să formeze Camera Deputaților; precum și consacrarea principiului constituțional al transparenței decizionale, prin consultarea publică obligatorie anterioară adoptării tuturor actelor cu caracter legislativ. Un alt punct se referă la traseismul politic, prin care deputatul sau senatorul care își dă demisia din partidul în cadrul căruia a candidat la alegerile în urma cărora a dobândit această calitate să își piardă mandatul de la data demisiei din partid. Alt element se referă la stabilirea procedurii de numire a Primului ministru, precum și la limitarea folosirii ordonanțelor de urgență și a procedurii de asumare a răspunderii de către Guvern. De asemenea, se dorește reașezarea competențelor între autoritățile locale de la nivel regional, județean și local, prin descentralizarea serviciilor publice; reconsiderarea rolului prefectului, prin desființarea totală sau parțială a Instituției Prefectului, restrângerea atribuțiilor acestuia la controlul legalității actelor adoptate de autoritățile publice locale. Se mai vrea înființarea unităților teritorial-administrative ale regiunilor, regiunile neputând fi organizate pe criterii de naționalitate, origine etnică sau limbă.
Alte puncte supuse discuției de astăzi vor fi: definirea puterilor în stat și a mecanismelor de echilibrare între acestea; asigurarea controlului parlamentar și cetățenesc privind legile adoptate și crearea instrumentelor parlamentare pentru evaluarea politicilor publice; definirea cadrelor constituționale ale regionalizării și întărirea descentralizării administrației în interesul cetățenilor; creșterea responsabilității politice și juridice a aleșilor; profesionalizarea funcției publice, precum și depolitizarea funcției publice.
Ionuț Dumitrescu
ESTE ADEVARAT ,CONSTITUTIA TREBUE SCHIMBATA PENTRU A FI REALA ,.SI CA SA FIE REALA ESTE SUFICIENT UN SINGUR ARTICOL……[ IN ROMANIA HOTIA ESTE OCROTITA DE STATUL ROMAN SI DE INSTITUTIILE SALE ;PARLAMENT,GUVERN,,PRESIDENTIE ,PREFECTURI,PRIMARI.JUSTITIE POLITIE………IN 1989 A FOST INPUSCAT SINGURUL DICTATOR IAR ACUM AVEM SUTE DE MII DE DICTATORI
stimate domnule Parvulescu!
doream sa ma implic si eu in treburile tarii si nu aveam cum. acuma este ocazia cu modificarea constitutiei romaniei si doresc sa ma implic. mereu auzim ca cetatenii nu se implica, ca societatea civila nu exista si alte alea. acuma avem ocazia sa vorbim sau sa tacem. asadar:
1 cred ca merita sa introducem in Constitutia romaniei raspunderea materiala a magistratilor care cu rea sau buna stiinta gresesc si statul trebuie sa plateasca despagubiri de mii si zeci de mii de euro. nu este normal ca pentru o greseala interesata sau nu a unui judecator sa platim toti daune, adica statul de parca statul ar fi sac fara fund.
2 sa spargem monopolul partidelor politice prin modul de infiintare, adica sa permitem si partidelor mici sa intre pe piata romaneasca deoarece vedem cum arata clasa politica actuala. concret propun sa fie precum in alte tari ale UE: – un partid sa poata fi infiintat cu cel putin 500 de membri in trei judete ale tarii. dorim sa ne implicam si suntem obligati sa intram sau nu in actualele mari partide care au monopol.
3 pentru a candida la senat sau camera deputatilor ca si independent un roman are nevoie de 50.000 de voturi. ori acuma un parlamentar este ales si cu 5000 sau 7000 voturi. unde este egalitatea de sanse??? trebuie sa specificam in constitutie sa intre la senat sau camera deputatilor cel care are cel mai mare numar de voturi. adica daca eu ca si independent obtin 20.000 voturi si un candidat de la un partid are 10.000 voturi sa intre candidatul independent pentru ca este mai reprezentativ. cu 20.000 voturi.
stiti dv mai bine cum sa aranjati cuvintele si stiti despre ce este vorba.
deocamdata ma opresc aici, ar mai fi multe propuneri dar sa vedem.
daca nu se vor schimba esential lucrurile cu constitutia inseamna ca nu are rost sa o schimbam doar pentru conflictul – presedinte si guvern. si automat inseamna ca nu are rost sa mergem si sa validam cu votul nostru o constitutie care intareste monopolul politicienilor la conducere.
sa speram, Helmuth Diesing, Sibiu, 59 ani, pensionar boala.
acest forum este patronat de USl sau PDL?Ei nu pot concepe să schimbe Constitutia după vrerea poporului si după interesul acestora. De pildă, ati văzut că se discută schimbarea Constitutiei pentru ca justitia să nu mai fie sub comanda clanurilor de tip SRL? Această justiţie este astăzi bulversată de clanurile politice şi oamenii care doresc dreptate nu sunt lăsati să -şi facă tzreaba. Dar nu există niciun control asupra hotărârilor nelegale şi nici o pedeapsă pentru hotii care fac trafic cu aceste hotărârii imbogăţindu-se nejustificat. Ader la propunerea lui Dan Diaconescu pentru introducerea sistemul de juraţi şi pentru o cale extraodinară de atac împotriva hotărârilor nelegale alta decât Contestatia iun anulare şi revizuirea care sunt căi limitate .