Ziua de marți, 12 noiembrie a.c., Galeria Artis avea să găzduiască lucrarea a două cărți de căpătâi pentru spiritualitatea județului nostru: „Slujitori ai Bisericii din Olt și Romanați, prigoniți în timpul regimului comunist”, de Ana-Maria Rădulescu și „Repertoar al Bisericilor de lemn din județul Olt”, de Adriana Gabriela și Octavian Ciocșan. Au fost de față autorii respectivelor cărți, reprezentanți de seamă ai culturii județului nostru, slujitori ai Muzeului Județean Olt, în frunte cu Întâistătătorul acestuia dr. Laurențiu Guțică Florescu, cadre didactice, mass-media locale.
Volumul „Slujitori ai Bisericii din Olt și Romanați, prigoniți în timpul regimului comunist”, al d-nei Ana-Maria Rădulescu, apărut la Editura Episcopiei Slatinei și Romanaților, este un reper al rezistenței împotriva ideologiei comuniste. Cartea aduce informații cu privire la preoții ortodocși deținuți sau persecutați politic, totodată făcând referire la abuzurile și presiunile exercitate de regimul comunist asupra slujitorilor din județul Olt ai Bisericii Ortodoxe Române.
Ana-Maria Rădulescu, autoarea cărții „Slujitori ai Bisericii din Olt și Romanați, prigoniți în timpul regimului comunist”: „Prezenta lucrare cuprinde biografiile a 163 de clerici, cântăreți bisericești și civili cu studii teologice, care au trecut prin închisori și lagăre de muncă, li s-a fixat domiciliu obligatoriu sau au fost mutați forțat la alte parohii («din interese superioare bisericești», după cum se exprimau, cu cinism, reprezentanții Departamentului Cultelor)”.
PS Sebastian al Slatinei și Romanaților: „Am realizat și noi, iar prin această lucrare vor conștientiza și cititorii, cât de mulți clerici au fost prigoniți în timpul regimului comunist doar într-o mică parte din țară – vechile județe Olt și Romanați – județul Olt de astăzi. Cât privește reeditarea, la doar un an, al albumului «Repertoar al bisericilor de lemn din județul Olt – fișele analitice ale monumentelor istorice» – se impune ca o necesitate, în special prin prisma neașteptată a cererii care a intervenit în urma ediției princeps (Ed. Eftimie Murgu, 2012), în cadrul unui proiect cultural finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Albumul reprezintă o lucrare de anvergură științifică în domeniul patrimoniului cultural național, având valoare de document, și cuprinde fișele analitice a 25 de biserici, monument-istoric. Cartea de față vine să actualizeze un timp mai vechi de viață creștină care, chiar dacă în unele puncte nu mai poate fi recuperat, ar putea provoca interesul a cât mai mulți creștini, clerici și credincioși de a păstra ceea ce au și de a descoperi frumosul care ne poate face mai frumoși”.
Dr. Laurențiu Guțică Florescu: „Județul Olt mai dispune încă de această pagină a civilizației lemnului, care poate fi identificată cu predilecție în zona sa nordică. Ceea ce alții încearcă că reconstituie în Europa sau pe alte continente, în Țara Oltului de Jos este realitate vie”.
Acest eveniment de înaltă ținută spirituală face parte dintr-un proiect mai larg finanțat de Administrația Fondului Cultural Național care, prin Editura Episcopiei Slatinei și Romanaților, dorește să acopere o zonă de interes mai puțin evidențiată până acum, anume redescoperirea și recuperarea istoriei locale recente.
Dumitru SÂRGHIE