Cât întuneric este în Educație și câtă Educație este în întuneric? Iată întrebări vizând învățământul românesc, cel care (lăsând la o parte haosul creat de Coronavirus), de la Abolirea Monarhiei și până în prezent, are aceeași constantă boală incurabilă: politizarea la maxim!
Câtă dragoste datorează un profesor discipolilor săi și câtă prețuire i se datorează lui din partea celor care conduc destinele Educației Naționale? Greu de spus, fiindcă, de la o legislatură la alta ori chiar în timpul aceleiași legislaturi regulile, normele și viziunea se schimbă radical, pentru a fi iar schimbate după un timp, relativ scurt, educatorii fiind derutați, iar învățăceii noștri de toate zilele – blazați, dezorientați, dezinteresați…
Nu neg în totalitate faptul că, și în țările civilizate, sunt anumite influențe politice în sistemele lor educaționale dar, ca și la noi, în perioada interbelică, în linia întâi a sistemului și la nivelurile guvernamentale sunt scoase elitele intelectuale… Răsfoiți istoria educației românești și veți da peste perioada gustiană, când Dimitrie Gusti și apostolii săi cutreierau satele Regatului și scriau pe frontispiciul „Școalelor” celebra lozincă „Veniți de luați lumină”.
Am urmărit, cu atenția mărită discursurile parlamentarilor, în cadrul dezbaterilor Moțiunii de cenzură privind-o pe Monica Anisie, moțiune promovată de o …Opoziție care, de fapt, este la Putere. Am văzut și de o parte și de alta un mahalagism înfiorător. Am ascultat-o pe Monica Anisie recitând prost, patetic, artificial, fără intonație, precum un elev de la Clasa Zero, o poezie politică de cultură joasă, cu un singur leit motiv liberalist (și nicidecum liberal), dar i-am văzut și pe adversarii ei politici, afundați în mlaștina lor oligarhică, uitându-și propriul eșec în Educație și făcând din el o apoteoză…roșie. Toți se roagă la un dumnezeu ateu, ținând în mână, după caz, Biblia galbenă a unui liberalism fără conținut sau Biblia roșie a unui socialism baronizat la maxim.
Unii reprezintă întunericul din Educația României, ceilalți Educația din întuneric. De unde atâta lumină?
Irina Tabacu
Băi, fetițo, tu fă-ți mai bine orele și apoi comentează și critică pe alții! Uiți cum ai fost dată afară cu tinicheaua de coadă de către părinții unei școli unde abia ce te transferaseși? Vezi-ți bârna din ochi, nu ești tu în măsură să critici nici măcar un copil! Categoric nu-ți cunoști limitele și duci mare lipsă de modestie și bunăcuviință…!