AcasăActualitateGhid complet pentru îngrijirea oilor

Ghid complet pentru îngrijirea oilor

Îngrijirea oilor necesită o atenție deosebită și o înțelegere profundă a domeniului
zootehnic. Dar nu-ți face griji, în acest articol îți vom explica pas cu pas tot ce trebuie să
faci dacă vrei să te asiguri de bunăstarea ovinelor pe care le crești.

Îngrijirea oilor necesită o atenție deosebită și o înțelegere profundă a domeniului zootehnic. Dar nu-ți face griji, în acest articol îți vom explica pas cu pas tot ce trebuie să faci dacă vrei să te asiguri de bunăstarea ovinelor pe care le crești.

Iată, așadar, ce trebuie să ai în vedere:

  1. Echipamentele necesare

În primul rând, ai nevoie de adăpătoare și de hrănitoare ca să le oferi apă și hrană în mod corespunzător. Pentru miei, de exemplu, va trebui să investești în niște găleți speciale cu suzete, precum și în lapte praf, care este foarte important în primele luni ale vieții lor. De asemenea, pentru ovine mai trebuie să achiziționezi foarfeci și mașini de tuns profesionale, deoarece trebuie tunse la un anumit interval pentru a preveni eventualele probleme de sănătate. Găsești echipamentele necesare pe Superfarmland.

  1. Hrănirea

Atâta timp cât sezonul cald permite, le poți lăsa să se hrănească la pășune. În general, poți face acest lucru timp de 6-7 luni. În schimb, în timpul iernii, va trebui să le asiguri fân, paie, coceni de porumb și un furaj adecvat pentru a le menține sănătoase și energice. De asemenea, au nevoie și de un adăpost adecvat pe timpul iernii. Ele trebuie să stea în padocuri călduroase, cu fân pe podea.

  1. Gestația

Gestația ovinelor durează între 140 și 160 de zile, timp în care regimul lor alimentar poate varia. Este important să ajustezi atât compoziția, cât și cantitatea de furaj în funcție de nevoile lor în această perioadă. În prima lună poți păstra aceleași condiții de creștere, însă din a doua va trebui să le oferi furaje mult mai bune, dar și un loc separat în care să stea. Nu este bine să le ții în locuri înghesuite, în general, și mai ales atunci când se dezvoltă fătul. Este bine să aibă libertate de mișcare și să stea confortabil. De asemenea, în ultimele două săptămâni de gestație, oaia trebuie tunsă în jurul ugerului pentru a permite mielului să se alăpteze corespunzător.

  1. Tunsul

Pe lângă aceste aspecte, tunderea regulată a lânii este esențială pentru confortul și sănătatea oilor (inclusiv pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor în blana neîngrijită). Tunsul se realizează cel mai bine atunci când temperatura permite, în general în lunile de primăvară și vară. Dacă totuși constați în anotimpul rece că este nevoie să fie tunse, îți recomandăm să îndepărtezi cu grijă, folosind o foarfecă profesională, zonele cu probleme, astfel încât să le rămână acel strat protector într-o proporție cât mai mare.

  1. Întreținerea unghiilor

În general, unghiile ar trebui ajustate la intervale de aproximativ 4 luni, dar dacă oile merg des pe suprafețe pietroase care permit tocirea naturală a unghiilor, atunci poți alege intervale mai lungi. Acest procedeu este necesar pentru bunăstarea lor, deoarece le permite să se deplaseze confortabil.

Bineînțeles, dacă mai ai nevoie și de alte informații despre creșterea oilor, găsești pe Wikipedia mai multe detalii.

Sursa foto: pexels

five elements digital 3

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments