Gigel Știrbu, deputat PNL de Olt, a dorit să aducă în fața opiniei publice, punctul său de vedere, în urma afirmațiilor primului ministru al României Marcel Ciolacu, cu privire la schimbările propuse în legislație, în legătură la sancțiunile pentru companiile care gestionează stații de carburanți/GPL, fără autorizație:
„În primul rând, salut inițiativa prim-ministrului de a intensifica sancțiunile aplicate companiilor, care nu respectă legea, inclusiv mutarea acestor sancțiuni din domeniul contravențional, în cel penal. Acest pas ar putea avea un impact semnificativ asupra comportamentului operatorilor din această industrie și ar putea contribui la creșterea respectării legilor. Consider că ar trebui să ne concentrăm asupra unor aspecte, în comunicare.
Pe lângă această creștere a pedepselor, consider că este esențial să avem în vedere și măsuri, pentru prevenirea nerespectării legilor. Am observat, o preocupantă iresponsabilitate, din partea unor operatori, ceea ce subliniază necesitatea unor schimbări legislative, care să susțină acțiuni preventive.
În viitorul apropiat, în timpul noii sesiuni parlamentare, intenționez să depun un proiect de lege menit să corecteze deficiențele semnalate de colegul meu, Mario De Mezzo, prefectul județului Olt, în urma controalelor efectuate. Aceste modificări legislative sunt cruciale pentru asigurarea unei industrii mai responsabile și sigure.
Un alt aspect pe care doresc să-l aduc în discuție este legat de HG nr 571/2016, care are, evident, unele lacune majore. Tragicul eveniment de la Crevedia a scos, în evidență, aceste lacune și consider că este imperativ să le remediem pentru a preveni incidente similare, în viitor.
Pentru a elabora un proiect de lege riguros, voi colabora, strâns, cu specialiști din domeniu. Sper că pot conta pe sprijinul deplin al colegilor mei parlamentari din coaliție, întrucât înțelegem, cu toții, importanța responsabilității noastre față de cetățenii români.
Nu în ultimul rând, doresc să subliniez o anomalie evidentă în legislația actuală, care permite depozitelor și stațiilor, cu o capacitate de peste 30 de metri cubi, să evite obținerea autorizației de la ISU, chiar dacă acestea se află în zone intravilane sau în proximitatea locuințelor cetățenilor. Mă întreb dacă acest lucru a fost, cu adevărat, o scăpare legislativă sau, mai degrabă, rezultatul presiunii exercitate de lobby-ul puternic al companiilor din acest sector, care au cifre de afaceri considerabile.
Este imperativ să ne asigurăm că aceste probleme sunt abordate și rezolvate, pentru binele comun al societății noastre”.
Daria Badea