Fostul comandat al Poliției Circulației din Olt, col. Ștefan Văduva, alături de Paula Istinie, președinta CAR „Expres CFR Slatina”, au pus, de ceva timp încoace, bazele unui grup de inițiativă numit sugestiv „Respect seniorilor din Slatina”, mișcare care funcționează impecabil, sub deviza „Ieșiți din casă”. În fiecare zi de marți a săptămânii, restaurantul Bastos, din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina găzduiește, pe o sumă modică, peste 50 de pensionari slătineni, a căror seninătate de a socializa între ei se citește pe chipurile lor luminoase și duioase de bunici și bunicuțe aflați / aflate în întomnarea vieții.
Așadar, în ziua de 16 iulie a.c., peste 50 de pensionari au revenit la „locul faptei”, pentru a asista la lansarea cărții de poezie „Glonțul Restaurației”, scrisă de poetul- jurnalist Dumitru Sârghie, carte care a fost lansată și în Republica Moldova, la Chișinău, la Gheorgheni, în ungurime, dar și în comunitatea românilor din Serbia, în orașul Svilainac.
La manifestare a fost prezent și scriitorul Corneliu Colpacci, care a vorbit elogios despre volumul lui Dumitru Sârghie, despre personalitatea autorului, despre efortul celor de față la dezvoltarea economică și spirituală a Slatinei noastre seculare. Corneliu Colpacci a citit, apoi, un grupaj de poeme din cuprinsul cărții, poeme foarte bine primite de către membrii grupului de inițiativă „Respect seniorilor din Slatina.
La rândul său, Dumitru Sârghie i-a felicitat pe cei prezenți, pentru faptul că ei reprezintă generația de sacrificiu, care a scris istoria Slatinei moderne, în vremuri totalitariste, citindu-le, de asemeni, mai multe poeme despre pierderea valorilor morale din societatea românească, despre dorurile părinților cu tâmple de zăpadă ai căror copii au plecat, pe alte meridiane, într-un fel de exil, ca să muncească, pentru a-și câștiga existența, despre neam și țară, despre dumnezeire și păcat, despre viață, în general.
A fost o atmosferă încărcată de emoție, atât din partea autorului, cât și din partea auditoriului. Mulți dintre cei prezenți și-au șters cu discreție lacrimile, surâzând la gândul unui viitor mai bun pentru nepoții și copiii lor.
A fost o seară de neuitat, a cărei încărcătură patriotică și sentimentală va fi repetată, după cum ne-a declarat col. Ștefan Văduva, dispus să organizeze și de acum înainte, la nivelul grupului de inițiativă „Respect seniorilor din Slatina”, noi și diversificate acțiuni culturale. Fiindcă, spunea, domnul colonel, „oamenii, pe lângă distracție, au nevoie și de cultură, de participarea la evenimentele culturale de la Biblioteca «Ion Minulescu» din Slatina și la cele de la Centrul Cultural «Eugen Ionescu». Activitatea de socializare cuprinde distracție, evenimente culturale și educative, dar și organizarea de excursii, cum au fost cele făcute pe Transfăgărășan, Transalpina, în Maramureș și chiar în Grecia, urmând ca în viitorul apropiat grupul să se deplaseze într-o croazieră pe Dunăre, cu oprire în Ungaria și Ucraina.
Într-o societate intoxicată de politică și de daraverile vieții, Ștefan Văduva și Paula Istinie au reușit să găsească o formulă de socializare în cadrul căreia – iată – își dau întâlnire foști profesori, ingineri, polițiști, economiști, muncitori. Fără a se face politică…
De menționat faptul că, de sărbătorile naționale, cei doi lideri ai grupului reușesc să mobilizeze peste 180 de astfel de suflete dornice de a ieși din singurătate, fenomenul fiind, după știința noastră, unic în România. Acolo unde există Dumnezeu și bună-cuviință, este – sigur – loc pentru fericire și speranță, chiar și la vârste trecute mult peste 60 de primăveri. Asta ne aduce aminte de geniala nuvelă a marelui scriitor român Vasile Voiculescu, „Ciorbă de bolovan”, în care, pe timpul foametei din 1946-1947, locuitorii unui cătun din Moldova, la îndemnul unui oaspete misterios (în fapt, acesta era însuși Iisus Hristos) au pus mână de la mână și, din puținul extrem al fiecăruia, au reușit să facă o ciorbă uriașă, din care s-a ospătat întreaga comunitate.
Sensul grupului „Respect Seniorilor din Slatina” este, așadar, acesta: de solidaritate, de iubirea față de aproapele tău, de generozitate dezinteresată și de promovarea, prin cultură, a valorilor românești.
Felicitări, Ștefan Văduva! Felicitări, Paula Istinie! Felicitări întregului grup „Respect Seniorilor din Slatina”!
LINIA ÎNTÂI