D-le primar, iată-vă la al șaptelea mandat. Cum ați început acest mandat, cu ce gânduri și ce investiții aveți de gând să finalizați sau să începeți?
Eu spun că am început al șaptelea mandat cu gânduri bune, cu energie, în așa fel încât eu, de o viață, am fost lângă cetățeni, pentru ca să rămână ceva făcut, să se vadă că am trecut pe aici și nu am trecut degeaba. Nu aș spune că l-am început sub auspicii tocmai bune. Toți primarii, indiferent că sunt vechi sau noi, cei noi, săracii, au și mai puțină experiență și, poate, și mai puțin curaj, ne confruntăm cu lipsa banilor. Nu am văzut că guvernul tehnocrat a dat bani cuiva: nici la cei care l-au susținut, nici la cei care i-au fost împotrivă, la instalare. Nu a dat niciun ban pentru funcționarea administrației publice locale.
Ne învinovățesc pe noi și trimite și Ministerul de Finanțe să se pună la adăpost cu sumele acordate persoanelor cu handicap și indemnizație persoane cu handicap, adică asistenți persoane și indemnizații. Ne spune că trebuia să facem așa, conform legii. Eu am făcut așa cum a zis legea, adică se dă de la sume defalcate și se dă și de la noi. Acest lucru am făcut. Între timp, același guvern tehnocrat face mărire de indemnizație. De la 680 de lei, la 955 lei. Au făcut o creștere a indemnizației, după aprobarea bugetului nostru. Cum să mă învinovățești pe mine? Măcar dă-mi banii cu cât ai făcut mărirea, dacă spui că am fost tâmpit și nu am știut cum să-mi gospodăresc banii.
De o viață, eu am niște priorități în construirea bugetului local. Dar, nu ai cum să împarți două paie la trei măgari. Legiuitorul spune: îți asiguri funcționarea? Mi-am făcut-o. Îți calculezi pentru trimestrele I, II și III dar, de multe ori, în trimestrul IV, rămâi descoperit.
Apoi, această mărire de salariu pentru asistente și indemnizații nu am avut cum s-o prind în buget. Nu ar fi obligatoriu să-mi facă rectificare de buget pozitivă, acum, pe trimestrul IV, și să dea cu destinație specială? Eu mă refer la funcționare.
Mai departe cu țara asta, se pare că vom continua să ne batem cu unioniștii din Moldova, în continuare. Vom continua să acceptăm ce au scris maghiarii acolo. Probabil că politica se face altfel, nu cum fac eu, Bică de la Corbu.
Să se dea bani să funcționăm. Vine iarna. Eu m-am gospodărit. Chiar astăzi am avut ședință de consiliu. Printr-o șansă am rectificat bugetul, că am primit niște bani de la OMV, niște taxe. Distrugând terenuri, oamenii aceștia plătesc. Și au distrus din terenul primăriei și mi-a dat și mie niște bani. Nu i-aș mai fi pus pe drumuri (banii!), dacă se făcea o rectificare pozitivă.
Vine iarna, eu m-am gospodărit într-un fel, pe bani europeni, am luat un buldoexcavator, pentru deszăpezire. Dar acesta merge cu apă? Cu aer? Costă carburantul.
Am o informație pe surse: că nu va fi nicio rectificare pentru autoritățile publice locale. Ce vor, să ne ducă în faliment? Talpa administrației țării este administrația publică locală de la sat și până la marile orașe. Nu este corect!
Am avut parte și de bine. Prin programul PNADR, execut o asfaltare. Valoarea contractată este de aproape 40 miliarde lei vechi. Sunt pe finalizare. Am făcut, anul acesta, lucrări de aproape 20 de miliarde lei. Pe lucrările din primăvară, firma și-a luat banii. Pe lucrările din toamnă, nu și-a luat banii. Este contract de finanțare multianual. Îmi convine, dacă anul acesta atât pot să fac, acest lucru îl știe și cel care a câștigat licitația. Am finanțare până în 2018. Este corect. Dar când vii să-ți dau banii, că am contract de finanțare cu tine, până pe 23 să aveți situația, veniți cu situația până pe 23, să nu creați arierate. Mă duc pe 22, cu situația de plată, o primește. Apoi, primesc notificare: în atenția primăriilor, că s-au terminat banii, după data de 19. Ce vină am eu că m-ai chemat până pe 23?
Acum, tu, Ministerul Dezvoltării, prin ministrul Cioloș, nu neapărat în pragul alegerilor, pune mâna și fă rectificare, să dai banii proștilor care au depus actele după data de 19 și până pe 23. Nu mai fac eu arierat, cum mi-ai interzis, conform contractului de finanțare, că rămâne pe Ministerul Dezvoltării. Dacă dai banii printr-o rectificare, eu nu mai fac arierat și, astfel, nu-l mai bagi nici pe ăla în faliment. Sau te uiți să bagi toate firmele în faliment?
Știți cum face constructorul investiția? Are împrumut la bancă și este girat cu contractul meu. Eu dau banii băncii și el, săracul, dobânda, că Bică (adică eu) nu-i dă banii când trebuie, că așa este programul. El plătește dobânda. Adică, eu mă aleg cu asfaltarea, dar el cu ce se alege? Să fie în faliment că nu știu ce nu am făcut noi?
După părerea mea, trebuie să se facă rectificări pozitive. Deși este o vorbă: că tot ce este românesc nu piere, guvernul acesta tehnocrat vrea ca tot ce-i românesc să piară. Eu nu am acces la transnaționale să-mi asfalteze un drum comunal.
Eu nu cred că Ardealul vrea să se lege de noi. Să fim cinstiți, de 10-12 ani, conducătorii din fruntea țării sunt numai din Ardeal. Jos pălăria pentru ei, eu am relații formidabile în Ardeal, datorită activității culturale. Dar așa văd eu lucrurile.
Tot pe un proiect vechi, prin CNI, am reabilitat un cămin, proiect în valoare de 6 miliarde. Constructorul care a câștigat licitația a spus că speră să fie gata până la sărbătorile de iarnă. Este la faza de a pune acoperișul, de izolare. Este un lucru bun. Acolo, a fost o cârciumă, m-am luptat cu toți să nu le dau cârciuma, am cumpărat-o de la un om. Cooperația de consum o vânduse. Norocul meu a fost că pământul era domeniu public. Am discutat cu persoana respectivă, i-am spus că nu-l las. Mi-a spus că mă dă în judecată. Dacă mă dădea în judecată, el câștiga drum de acces și pământul de sub. Dar eu, la 1,5 m, respectând PUZ-ul și PUG-ul comunei, o să construiesc un cămin cultural. Sunt opt ani de când discutăm.
Anul acesta, comuna Corbu a făcut 485 de ani de atestare. Nu am făcut în acest sens nimic, deși aveam și un Festival „Sârba de la Corbu”. Hotărârea vechiului Consiliu Local era ca, la 5 ani, să sărbătorim. Anul acesta, trebuia să sărbătorim.
Suntem în faza de a finaliza cinci troițe. Sper ca, până la Sfântul Nicolae, să fie slujite. Se va monta o placă „Corbu – 485 de ani – 1531-2016”. Troițele sunt făcute de meșterul popular Gheorghe Tănase și sunt ale zonei oltenești. Sper să fie un eveniment frumos. Eu îi mulțumesc lui nea Gheorghe. Primarul a venit cu materialele și restul este arta dânsului.
Care este situația școlilor?
Avem o școală cu autorizație și alta fără autorizație de funcționare. Acum, avem în proiect modernizare școală Corbu, unde să fie și grupurile sanitare în interior. Aceasta era problema.
Școlile funcționează numai dimineața. Nu am ținut școală pentru 3 copii, nu am ținut școală unde să se învețe simultan. Am școală unde se învață de la 0 până la 8 clase. Am școala Buzești, care fusese și ea pentru VIII clase, dar, din cauza micșorării numărului de elevi, am transformat-o în școală cu clasele I-IV. Natalitatea a scăzut. Fără să fiu malițios, nu s-ar menține dacă nu aș avea cetățenii de etnie romă. Prin credință, prin natură, ei vor să aibă copii mulți. E și bine, e și rău.
În zona aceasta, în anii 1990, dădeau cu târnăcopul în asfalt, ca să încetinească mașina și să fure. Acum, au garduri… Nu sunt răi, acum, sunt indisciplinați cu animalele, cu porcii și caii. Nu mai au mulți, dar le lasă și distrug proprietățile cetățenilor. Vom lua măsuri de ordine!
În privința Culturii, ce ne puteți spune?
Activitate culturală avem. În urmă cu trei mandate, am dat o denumire Bibliotecii Comunale: „Prof. Ilie Dragomir”. Ilie Dragomir a fost director de școală la Corbu și primul președinte județean la Cultură, în 1968, la constituirea județului.
Acolo este și BiblioNet-ul, unde copiii își petrec câteva ore. Am acolo cel puțin 22.000 de volume, prin donații sau achiziții. Avem ansamblul comunei „Mărțișorul”, ansamblu cunoscut în țară. Anul acesta, cu generația aceasta, din lipsa banilor, nu am reușit să-i duc în străinătate. Sper să am șansa să-i duc, în viitorul apropiat. Sunt copii foarte buni, instruiți. O parte dintre aceștia sunt elevi ai Școlii Populare de Arte, cu prof. instructor Nichita Dragomir. Avem o colaborare foarte bună cu Școala Populară de Arte și mă bucur că este așa.
Transmiteți un mesaj către conducerea județului acum, în preajma alegerilor.
Toți primarii spuneau că, în anul electoral, va curge numai lapte și miere. N-a curs nimic până acum. Nici pentru opoziție, nici pentru putere. O știu și ei, să se uite la noi, pălmașii de jos, pentru că datorită nouă sunt acolo. După ce s-au văzut sus, să nu ne uite.
Vă dau un exemplu. Pe mine și nu numai, patru ani, pe colegiul acesta, nu m-a uitat un singur parlamentar: Iordache. Restul, senatori și alți deputați de la alte partide, care nu au dat pe aici. De la Iordache, te pomeneai cu un telefon: sunt în zonă, trec și pe la tine? Mare chestie, adică să stai de vorbă, să te întrebe ce mai faci. Acest lucru nu l-a făcut numai cu mine, ci și cu ceilalți primari sau cetățeni. Pentru județul Olt este un mare câștig. Indiferent că este pesedist sau că l-au pus pe primul loc la Camera Deputaților. Consider că este corect, ca un om cu experiență să fie trimis în parlament, chiar și din administrația publică, chiar mai de jos, câte știu ăia, ne învață și pe noi.
D-l președinte Stănescu, cu experiența sa și cu felul dânsului de a conduce județul, o avea adversari, dar dușmani nu cred că are. Nu am ce să obiectez la nicio propunere pentru Parlamentul României.
Dumitru SÂRGHIE
Sa nu mai daţi interviuri .Nu aveti dicţie si nici vocaţie de primar .Faceti comuna de râs ! De ce nu vorbiţi de calitatea apei, care e contaminata cu nitrati si rugina si majoritatea cetaţenilor au oxalati de calciu in urina, ca a-ţi avut carantina de hepatita a in scoala de la Corbu .Vorbiti , ca nu aveţi canalizare si a-ţi cheltuit banii si partenerul de afaceri proZEUS, este in puscarie .Ca tiganii nu au autorizatie de constructie pe vilele din Corbuletu, cartier prezidential ,tolerati de ceva vreme .Astea sunt demne de laudă domnule primar.A-ţi afirmat ca e ultima candidatură , ca vreţi sa va pensionaţi din functia de primar.Puteti sa o faceti si acum ,ca aveti probleme cu sistemul si puteţi iesi pe caz de boala .Sfat de care trebuie sa tineţi cont !
Sa nu mai daţi interviuri .Nu aveti dicţie si nici vocaţie de primar .Faceti comuna de râs ! De ce nu vorbiţi de calitatea apei, care e contaminata cu nitrati si rugina si majoritatea cetaţenilor au oxalati de calciu in urina, ca a-ţi avut carantina de hepatita a in scoala de la Corbu .Vorbiti , ca nu aveţi canalizare si a-ţi cheltuit banii si partenerul de afaceri proZEUS, este in puscarie .Ca tiganii nu au autorizatie de constructie pe vilele din Corbuletu, cartier prezidential ,tolerati de ceva vreme .Astea sunt demne de laudă domnule primar.A-ţi afirmat ca e ultima candidatură , ca vreţi sa va pensionaţi din functia de primar.Puteti sa o faceti si acum ,ca aveti probleme cu sistemul si puteţi iesi pe caz de boala .Sfat de care trebuie sa tineţi cont !
Un articol de 2 lei .Va laudati in 7 mandate cu absolut nimic .Tineretul pleaca din comuna pentru ca nu are ce lucra.Pentru ce va trebuie camin cultural ? Cultura nu aveti .Populatia e imbatrânita ,neajutorata .comuna asta nu are nici o conditie sociala .Povestiti istoria reala a centrului comercial , ca a-ti rascumpaart o de la tigan cu pretulde 4 mai mare de cât a cumparat el .Drumurile cu care va laudati le-ati facut de proasta calitate .in cele 7 mandate a-ti facut monumente pe banii opriti de la ajutorul social troite .Credeti ca daca faceti troite Dumnzeu va iarta pt banii furati ?A-ti nenorocit comuna !Comuna a fost bogata dar a incaput pe mâini rele .A-TI LUAT BANII DE L OAMENI CA BAGATI GAZE .RUSINE !MAGISTRALA DE GAZE TRECE PRIN SPATELE PRIMARIEI ,GRADINITELOR SCOLILOR.VA INCALZITI LA LEMNE .AVETI GRIJA DE BATRÂNI CA EI V-AU VOTAT !
Din 90 incoa primarul Dinut promite gaze, canalizare, asfalt. A reusit doar sa asfalteze cate ceva. Lumea in sat spune asa: “pe care altul sa il votezi?”. Vai de mama noastra care ne-a facut…
Dati banii batrânilor cabei v-au votat .Lasati propaganda elecrorala si mai bine spuneti ce a-ţi facut cu banii publici 😮 parte mie si restul pe ce s-o nimerii .Va vaitati ca aveti asistati sociali si nu puteti platii ?Sa faceţi angajari in primarie pe banda rulanta ,aveti prevazut in buget .Va trebuia neaparat consilier personal .Erati ne consiliat .Nu mai tine vrajala .Batrânii astia va mai cred ca sunt senili ,ţiganii ,si câţiva analfabeti .