O nouă investiție de succes pentru orașul Balș, liderul mondial în producția filtrelor pentru aparatele electrocasnice – Hengst Filtration – a deschis o nouă fabrică, ce se întinde pe o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați și va produce filtre pentru sectorul „uz casnic și profesional”, mai precis, aparate de curățare și scule electrice din sectorul privat și profesional.
Inaugurarea a avut loc miercuri, 15 mai a.c., unde au fost prezenți reprezentanți din conducerea Hengst, Radu Oprea – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Florin Barbu – ministrul Agriculturii și deputat PSD de Olt, Cosmin Floreanu – subprefect de Olt, Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu – vicepreședinți CJ Olt, Cătălin Rotea – primarul orașului Balș, Liviu Voiculescu – senatorul PSD de Olt, Marius Iancu și Emil Albotă – deputați.
„Am găsit o hală de producție excelentă în Balș, pe care am reușit să o adaptăm, rapid, la nevoile noastre. Ne așteptăm să avem mai multă flexibilitate, în producție, la Balș, în special, pentru produsele în cantități mai mici. Prin urmare, Balș este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare, în mai multe domenii”, a declarat Christopher Heine, CEO al Hengst.
Marius Oprescu, președintele CJ Olt, a felicitat compania Hengst pentru faptul că a ales orașul Balș, pentru această investiție:
„Mă bucur că suntem, cu toții, astăzi, aici, la inaugurarea unei investiții importante pentru orașul Balș. Acum patru ani, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că, după patru ani, majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat. Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție, care duce la crearea de noi locuri de muncă, la Balș.
O investiție importantă, o investiție care, pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice și a plus valorii în orașul Balș, mai produce un lucru: produce încredere în administrația publică locală și județeană, că putem fi un partener de încredere și de dialog, în realizarea marilor investiții, în orașul Balș și în județul Olt. Îi felicit pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt, pentru această investiție, îi asigur de sprijinul și susținerea noastră, în toate acțiunile pe care le vor întreprinde, care înseamnă dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Sunt convins că, astăzi, nu sărbătorim doar deschiderea acestei fabrici, ci sărbătorim o colaborare frumoasă care, cu siguranță, va aduce plus-valoare comunității noastre”.
Cătălin Rotea, primarul orașului Balș, a vorbit despre perioada de negociere cu compania nemțească. Acesta este de părere că, în anii următori, și alte companii vor alege să investească în județul Olt:
„Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește, în ultimii 34 ani de la Revoluție. Pentru că, iată, asistăm, astăzi, la inaugurarea unei capacități de producție, a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtrasion. Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și, în același timp, este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș, pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri, pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are.
Sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit, cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când prietenul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie, dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc, în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine, pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta, în decizia lor de a veni la Balș. Am acordat facilități fiscale și vor beneficia de facilități fiscale, am rezolvat, într-un termen aproape record, pentru birocrația românească, problemele juridice ale terenurilor și am încercat să răspundem, cu celeritate, la tot ceea ce ne-au solicitat, de natură juridică și administrativă.
Și, iată că, am ajuns, astăzi, să spunem, cu mare mândrie și cu mare bucurie: Hengst, welcom to Balș! Bălșenii sunt oameni harnici, oameni cinstiți, oameni demni, oameni devotați și foarte, foarte primitori, ca toți oltenii de altfel, sau ca toți românii, de altfel, și sunt convins că legătura dintre Hengst și Balș va dura mult timp, de acum încolo. Și, de asemenea, sunt convins că ziua de astăzi va reprezenta un semn pentru orice companie care vrea să vină să investească, în această regiune, și orice companie care are planuri noi de dezvoltare trebuie să știe că va găsi, în administrația mea locală, un partener demn de încredere”.
Trebuie menționat faptul că Hengst Filtration își dorește ca producția să înceapă, până la sfârșitul lunii mai a acestui an. Acum, sunt 40 de angajați, majoritatea din Balș, dar și din localități învecinate, iar până la sfârșitul anului, vor fi angajate 100 de persoane. De asemenea, Hengst Balș își propune ca, la un moment dat, să aibă 400 de angajați.
Dragoș Sîrghie