Liberalismul care ne duce ca trenul, la destinație
Ilie Chitez este un primar cu însușiri speciale: el ne-a demonstrat, de-a lungul celor 9 ani, de când se află la cârma comunei Bobicești, că se pot realiza lucruri importante pentru comunitate și altfel decât prin metodele subterane, consacrate după Revoluție. Adică, poți obține rezultate notabile și prin sinceritate, profesionalism, demnitate, competență și, mai ales, onestitate.
Adept al liberalismului clasic, care respectă valorile fundamentale, cele ce se învârt în jurul Triadei Creștine, Ilie Chitez a reușit să administreze, cu Nădejde, Credință și Dragoste, o unitate administrativ-teritorială destul de mare, formate din 8 sate: Mirila, Leotești, Belgun, Bobicești, Chintești, Govora, Comănești și Bechet. Istoria acestor locuri vine de la Neagoe Basarab, existând – în acest sens – documente din secolele XVII și XVIII.
În aprilie 2011, Ilie Chitez avea demnitatea și curajul să spună textual: „Mă aflu la al doilea mandat. Primul, 2004-2008, l-am parcurs ca pe unul al stării firești, de normalitate. N-am simțit, în cei patru ani ai legislaturii trecute, starea de vrajbă și încrâncenarea de acum, politizarea pe față a distribuirii și dirijării resurselor, promovarea de proiecte pe altfel de criterii, decât cele de performanță!”
Însă, cu toate presiunile politice, exercitate asupra sa de către guvernele efemere, care s-au succedat în cele aproape două cincinale petrecute în fruntea comunei sale natale, primarul Chitez a reușit să pună în operă, fie pe bani europeni, fie cu fonduri guvernamentale și locale, o seamă de proiecte importante. „Nu e îndeajuns să stai cu mâna întinsă la buget, trebuie să știi să faci și treabă. Toți primarii au bani, dar unii nu știu să-i cheltuiască cu cap, unii nu știu să se gospodărească”, ne spune Ilie Chitez, absolvent de Științe Juridice și Administrative, dar și finanțist, meserie practicată înainte de a fi primar.
Numai în primul mandat, când Guvernul Tăriceanu a funcționat ca un ceasornic în interesul general al României, la Bobicești s-au făcut investiții de peste 140 miliarde lei vechi. Au fost reabilitate toate școlile și grădinițele de pe raza comunei, s-au făcut alimentarea cu apă potabilă în sistem centralizat și canalizarea satelor Bobicești, Mirila și Belgun. A fost construită o creșă modernă în satul Comănești, s-a reabilitat și modernizat Căminul Cultural, s-au asfaltat peste 450 metri liniari de ulițe comunale, în satul Leotești. Tot în mandatele d-lui primar Chitez au fost introduse gazele naturale, pe o rețea de distribuție de 7 km și multe, multe altele. De asemenea, proiecte importante așteaptă finanțare din partea actualului guvern, având în vedere faptul că, în Guvernul Boc, Primăria Bobicești a fost ocolită de finanțările guvernamentale, care se făceau, după cum se știe, pe ochi frumoși și pe sprâncene, de către clientela politică a PDL. E vorba de finanțarea finalizării canalizării din satele Chintești, Comănești și Govora, care se ridică la suma de 24 miliarde de lei vechi, de asfaltarea a 4 străzi, pe o lungime de 3 km și de alte multe proiecte, pentru care Ilie Chitez așteaptă, cu speranțe mari, finanțare guvernamentală.
Deși este mai mult administrator decât om politic, primarul Chitez are, totuși, și un punct de vedere politic: „Nu-mi dau seama care este direcția bună. Sunt și eu bulversat ca și alții, de acest conflict din interiorul PNL, care ne macină energiile și resursele. Sper să se limpezească, cât mai curând, apele, pentru a nu da satisfacție celor care ne vor dezbinați. Sunt sigur că și aliații noștri din USL se bucură de slăbirea PNL, și asta nu e bine. Nici pentru noi, liberalii, dar nici pentru echilibrul politic din țară…”
Cu astfel de oameni, dragi cititori, cu astfel de liberali destoinici, putem spune ceea ce spune cândva Petre Țuțea: „Liberalismul ne duce ca trenul, la destinație!”
Dragoș Sîrghie