Prin 1978, am fost numit inspector școlar și fiind ultimul venit – și cel mai tânăr – am fost desemnat să răspund de CUASC-ul Scornicești. Pe atunci, CUASC-ul era o unitate administrativ-teritorială, care presupunea cam 8-10 comune.
Scorniceștiul era un CUASC mai special, unde trebuia să știi bine principiul: „Să nu vorbești. Dacă vorbești, să nu scrii. Dacă vorbești și scrii, să nu semnezi. Dacă vorbești, scrii și semnezi, să nu te miri…” Așa că, printre altele, ascultam și înregistram, în memorie, situații extrem de inedite, la care nici inspectorii cu multă vechime nu au avut acces…
După Revoluție sau ce a fost ea, prin 1994, am scris prima mea încercare beletristică, numită „Doamna”, în care absolut toate personajele și situațiile descrise erau reale. Personajul principal era un destin aparte, căci a fi a doua doamnă a țării și, câteodată, prin influență, prima, a hotărî soarta a sute, poate chiar mii de suflete ca, în numai două zile, în acel tumultuos ’89, să ajungi după gratii, era un destin deosebit…
Pentru a afla impactul primei mele încercări beletristice, trebuia ca „Doamna” să fie lansată dar, cum nu cunoșteam pe nimeni și nici nu eram cunoscut de nimeni, am apelat la d-l inginer Spoitu Constantin. Fără să știe că era personaj al cărții, acesta îl cunoștea bine pe directorul Bibliotecii Județene, prof. dr. Paul Matiu.
De menționat că ing. Spoitu Constantin fusese directorul care obținuse primul lingou de aluminiu din sud-estul Europei, primul subprefect al județului nostru de după ’89, dar și cel care fusese ridicat de Securitate, la miez de noapte, în 1970, fiind adus din beciurile securității, după un an de zile.
Între personajul cărții și directorul Paul Matiu erau sentimente de prietenie și respect reciproc, astfel că am fost prezentat directorului Paul Matiu, cu această ocazie oferindu-i un exemplar din „Doamna”. A intervenit, în acest sens, și regretatul prozator și epigramist Nicolae Fulga, membru al Uniunii Scriitorilor din România, consilierul literar al cărții. De asemenea, a recomandat cartea și bunul meu prieten, coleg de inspectorat și, mai ales, vecin, artistul plastic Nicolae Truță care, după lecturarea manuscrisului, s-a oferit să execute coperta.
Gândesc cu nostalgie și recunoștință la toți acești corifei ai artei, culturii și, de ce nu, ai tehnicii, care au influențat atât de mult debutul încercării mele. S-au cunoscut și apreciat reciproc, liantul dintre ei fiind Paul Matiu. Cu toții s-au înălțat la cer și poate că acolo, pe pajiști verzi și ape liniștite, discută despre lansări de carte, expoziții de pictură, cenacluri literare etc.
„Doamna” a fost lansată – cu oarecare succes – în special prin efortul și experiența regretatului Paul Matiu, în martie 1996.
În 1998, a fost lansată prima ediție, în limba engleză, a cărții „Doamna – Peste ani și ani”, tot în cadrul Bibliotecii Județene Olt și, bineînțeles, cu sprijinul directorului Paul Matiu. A participat traducătorul – prof. dr. Emil Sîrbulescu, șeful catedrei de limbă și literatură engleză comparată de la Universitatea din Craiova, dar și criticul literar, regretatul Alexandru Firescu, pe atunci secretar literar al Teatrului din Craiova.
Succesul noii lansări s-a datorat, în mare parte, organizării impecabile și cuvântului de deschidere asigurate tot de prof. dr. Paul Matiu – directorul Bibliotecii Județene Olt.
Prin 2003-2004, Paul Matiu mi-a comunicat că i s-a propus să cumpere, pentru bibliotecile din județ, 50 din edițiile mai vechi ale cărții „Doamna” și „Peste ani și ani”, dar că deși îi fuseseră aduse, a refuzat să le plătească. La vremea respectivă, a fost un scandal în presă, care risca să degenereze într-un proces literar. Pentru a pune capăt acestui scandal, care deja luase proporții, directorul Paul Matiu a achiziționat 50 de cărți din ultima ediție, înapoindu-le editorului cu pricina, pe cele din edițiile mai vechi.
Și, dacă prin aceste cărți, am reușit să ajung la Washington, New York, Chicago și, mai recent, Madrid, să pot cunoaște comunitățile românești de acolo și să fac cunoscute aceste volume, poate că această șansă se datorează și sprijinului, de-a lungul timpului, acordat de regretatul prof. dr. Paul Matiu, directorul Bibliotecii Județene Olt.
Dumnezeu să te odihnească în pace, Paul Matiu.
Și, să nu uit. Din acțiunile bibliotecii, în ultimul an, am convingerea că, prin sufletism și experiență, actualul director, dr. Florin Cârstea – cel puțin – îi calcă pe urme predecesorului, fapt pentru care îi urez mult, mult succes în continuare.
Prof. Victor Constatin, Slatina, 9 iunie 2015