AcasăInepuizabila tinerețe a celei de-a treia vârste
Array

Inepuizabila tinerețe a celei de-a treia vârste

Luna decembrie e o lună de bilanț: spre finele anului toți contabilizăm succesul, reușitele, întâmplările fericite…aniversările. Și după ce scădem toate nefericirile, insuccesul , eșecurile, privim în urmă cu furie sau nostalgie,  apoi ne îndreptăm privirea înfipt spre viitor și ne promitem ca anul următor să ne îndeplinească toate visurile.

Expoziția „65 de ani lumină: Cristina Bacicu-Botez, Mihai Marin Cârstea, Virgiliu Dan Dimulescu” s-a deschis în prag de sărbători la Galeria Artis a Muzeului de Artă . La vernisaj, d-l director dr. Laurențiu  Guțică  afirmă: „Expoziția se dorește a fi un demers spiritual și deopotrivă omagiu artistic întreprins pentru o tripletă «mioritică» – ardeleanca, olteanul și munteanul – cu anvergură și notorietate în pictura contemporană românească. Trei personalități inconfundabile ale artelor plastice românești care s-au născut în spații istorico-geografice diferite dar pe care destinul i-a așezat în Arca Plastică a Oltului. Îi apropie pe cei trei, dincolo de pasiunea  sau profesiunea lor  artistică, o cunună de ani, pe care toți trei îi aniversează  în luna decembrie.

expozitie cristina botezCristina Bacicu-Botez este «ardeleanca» născută la 6 decembrie 1951 în inima Transilvaniei,  în orașul Cluj, Virgiliu Dan Dimulescu este „olteanul” născut la 16 decembrie 1951 în Băbeni-Bistrița, județul Vâlcea, Mihai Marin Cârstea este «munteanul» născut la 27 decembrie 1951 în satul Vlaici, comuna Colonești, județul Olt.”

Cristina Bacicu Botez expune desene realizate în tehnică mixtă, notații sub semnul imediatului care surprind peisaje de pe cursul Dunării, la Orșova sau în Deltă. Lucrarea «casă părăsită» realizată la Sf. Gheorghe, cu anunțul «teren de vânzare»  face o discretă aluzie la situația de astăzi a societății noastre de consum.

Dan Dimulescu expune o suită de lucrări în care, sedus de frumusețea trupului feminin, experimentează diferite modalități de expresie, sau, în fața peisajelor  generoase cromatic,  compoziții îndrăznețe. Mereu în căutarea celei mai bune lumini, a celei mai inspirate soluții plastice, DD se reînnoiește permanent în creația sa. Neliniștea-i, fecund creatoare, ne dovedește un spirit mereu tânăr, care mai are multe de descoperit și de afirmat plastic.

Mihai Marin Cârstea, fidel stilului clasic ce l-a consacrat face majestuos, prin intermediul  picturii sale în ulei, un periplu prin locurile peregrinărilor din țară sau străinătate. O armonie calmă, caldă, o atmosferă de echilibru și pace interioară străbate toată creația maestrului. Privirea se lasă condusă pe întinderi domoale de câmpie, pe cărări pierdute în pădure, pe străduțe înguste din orașe medievale, totul sub lumina blândă a cerului albastru senin.

O expoziție  frumoasă  în sensul plenar al cuvântului, ca un cadou de Crăciun.

„Se cuvine să le mulțumim pentru altruismul, generozitatea și profesionalismul mărturisite sub crucea șevaletului. Timpul nu iartă pe nimeni. Nici chiar pe marii noștri oameni de spirit. Opera rămâne nemuritoare să străbată timpurile…”, apreciază în încheiere, directorul Muzeului , dr. Laurențiu Guțică.

Linia Întâi

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments