Recent, comuna Tătulești din județul Olt s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare pentru a celebra cea de-a IX-a ediție a serbării câmpenești „Întâlnirea fiilor satului”, care a reunit atât locuitorii comunei, cât și fii ai satului care au plecat din localitate. Alături de primarul comunei Tătulești, Lucian Istrate, au fost prezenți Marius Oprescu – vicepreședinte Consiliul Județean Olt, deputatul PSD Virgil Delureanu, Ion Prioteasa – primarul orașului Scornicești, Dănuț Șerpău – primarul comunei Spineni, fostul deputat Nicolae Stan și consilierul județean Petre Idoraș.
Evenimentul a debutat cu resfințirea lăcașului de cult cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Tătulești, biserică declarată monument istoric, care a fost restaurată pe exterior și repictată, cu sprijinul administrației locale și al enoriașilor.
Apoi, pe scena amplasată în curtea Școlii Generale din localitate, au evoluat formațiile de copii „Mlădițe” din Scornicești; Formația de călușari „Ilie Martin” – Colonești; Ansamblul Folcloric „Junii călușari” – Sârbii Măgura și „Mugurași de fluier” din comuna Corbi, județul Argeș.
Lucian Istrate a premiat două familii din localitatea pe care o păstorește, familii care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, fiind vorba de Gheorghe și Ioana Ilinca, și de Ștefan și Elena Tabără. De asemenea, pentru implicarea activă în viața comunității, au primit titlul de „Fiu al satului” două cupluri de intelectuali, familia profesorului Radu Dumitru și Ioana, precum și familia inginerului Floarea Radu și Ioana. Tot cu acest prilej, au fost acordate premii celui mai vârstnic localnic, de 97 de ani, dar și celor mai tineri membri ai comunității, dar și autorilor monografiei comunei Tătulești.
Sărbătoarea din comuna olteană Tătulești a continuat cu un spectacol de zile mari, susținut de interpreții și dansatorii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina, respectiv Maria Olteanu, Neta Soare, Sorina Dinu și Costinel Alecsandrescu. Pe scenă au mai urcat și artiștii populari Nina și Nicu Spânu de la Pitești. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost Gelu Voicu care, alături de taraful său, a susținut un recital de excepție, interpretând melodii atât vocal, cât și instrumental, la fluier, caval, ocarină, cimpoi și drâmbă. Sărbătoarea s-a încheiat, noaptea târziu, cu un superb foc de artificii.
Ionuț DUMITRESCU