AcasăOra SatuluiIntenționăm să amplasăm un bust al lui Pan Vizirescu în fața primăriei!,...

Intenționăm să amplasăm un bust al lui Pan Vizirescu în fața primăriei!, a declarat Ion Anuța, primarul comunei Bârza

Îl cunoaștem pe ing. Ion Anuța. Un profesionist în domeniul agriculturii, care a rezistat, pe poziții conducătoare, indiferent de schimbările vijelioase ale politicii. Acum, s-a întors în satul natal, acolo de unde a plecat spre universalitate scriitorul și ziaristul Pan Vizirescu, preluând administrația unei comune uitate de timp: Bârza! Succes, d-le primar!

D-le primar, iată ați câștigat alegerile într-o comună celebră. Comuna ultimului gândirist român, Pan M. Vizirescu. Cu ce gânduri ați venit în comuna dvs. natală și ce obiective administrative aveți?

Dvs. ați început bine… Într-o comună celebră, dacă ne raportăm la marele gânditor, ziarist și scriitor Pan M. Vizirescu. Aici sunt de acord. Comuna nu este la fel de celebră, dacă ne raportăm la traiul de zi cu zi al populației. Și aici mă refer la utilitățile atât de necesare, pentru un trai decent. Și spun asta, în condițiile în care comuna este poală de oraș. Ne desparte o cale ferată de orașul Balș.

Nu vă ascund faptul că, întotdeauna, gândul meu a rămas mereu la comuna mea natală. După ce am finalizat studiile, m-am desăvârșit ca inginer agronom în Dobrogea, unde am lucrat timp de 15 ani. Am început activitatea ca ajutor de șef de fermă, în trei ani am devenit director de IAS. Aveam posibilitatea oricând să rămân în județul Constanța, dar tot timpul gândul meu a fost la satul Braneț, la satul unde m-am născut.

În ultimii 15 ani, mi-am desfășurat activitatea în Slatina, unde poziția mea nu a fost niciodată amenințată, dar totuși am candidat la primărie. Pentru că am considerat că locul meu este chiar aici, în rândul oamenilor unde m-am născut și unde am crescu de mic copil.

Gândurile mele, ca edil al acestei comune, sunt numai gânduri de progres. Am apreciat activitatea fostului primar, o activitate de lungă durată, a fost 20 de ani primar al acestei comunei. L-am apreciat, pentru cât a putut să facă. Din punctul meu de vedere a fost insuficient. Și se pare că este și punctul de vedere al populației, pentru că, dacă era suficient, își continua activitatea.

Voi continua proiectele pe care fostul primar nu le-a finalizat și aici vorbim de apă, canal, iluminat public. Acestea sunt condiții fundamentale și minime pentru o localitate.

Acum, la 30 de ani de la Revoluție, nici măcar n-ar mai trebui să vorbim despre aceste lucruri. Acestea trebuiau realizate în urmă cu 20 de ani. Acum, trebuie să vorbim de bunăstarea populației.

N-aș vrea să spun că eu, în câteva luni, pot să fac tot ceea ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani. Dar, cu pași mici și apăsați, am demarat tot ceea ce s-a putut demara, în timpul scurt de când am depus jurământul. Am reușit să achiziționăm o vidanjă pentru populație. Înainte de această achiziție, toți locuitorii închiriau vidanja de la IGO Balș, pe bani mulți. De când am achiziționat-o, o folosim zilnic la niște prețuri modice, ca să ne acoperim motorina și plata rutieristului. E bun comun.

Am reușit să montez un sistem video, cu 28 de camere și toată comuna este monitorizată 24 de ore din 24. S-au redus furturile cu peste 90%. Temperaturile scăzute nu ne-au permis să demarăm asfaltarea străzilor pe care nu se mai poate circula din cauza noroiului. În ultimele două săptămâni, am reușit să pietruim patru străzi, astfel ca oamenii să aibă minimum acces în gospodărie, să nu mai umble cu cizme de cauciuc prin nămoale.

Am demarat procedura de achiziție a lucrărilor de asfaltare, pe 4 km de străzi din comună. Am obținut finanțarea și, când temperaturile ne vor permite, vom trece la asfaltarea acestor străzi. Sunt multe alte proiecte pe care le avem într-un început de derulare, canalizare, căminul cultural etc.

Având în vedere că suntem pe tărâmul fascinant al lui Pan Vizirescu, ce aveți de gând să faceți în memoria marelui om de cultură?

Probabil, anul acesta Căminul Cultural din satul Braneț va intra într-un amplu proces de renovare și, cu siguranță, va primi numele Pan M. Vizirescu. Intenționăm ca, în fața primăriei, să avem un mini-parc floral unde să amplasăm un bust al marelui gândirist. Doresc să organizăm, anual, împreună cu directoarea școlii, un simpozion, urmat de comunicări, astfel încât opera lui să ajungă, în primul rând, la copiii comunei, măcar ei să știe cine a fost acest mare om de cultură.

Adresați un mesaj către locuitorii comunei dvs.!

Oamenii trebuie să aibă încredere că exact ceea ce am discutat se va și face, dar trebuie să aibă răbdare, pentru că nu se poate într-un interval scurt să rezolvăm probleme nerezolvate în ultimii 30 de ani. Îi asigur că, în acest mandat, vor fi foarte mulțumiți de realizările pe care le vom face, împreună, în comună.

Dumitru Sârghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments