Domnule primar, vremurile pe care le trăim sunt destul de opuse prosperității și belșugului la care tot aspirăm, din 1989 încoace. Ați putea, totuși, să ne spuneți ce proiecte ați finalizat și demarat, în comuna dvs.?
Bine spus prosperitate și belșug, la care „ASPIRĂM”, din anul 1989 încoace. Îmi aduc aminte că, în 1989, nu ne-a promis nimeni nimic, sau singura promisiune, rămasă din „epoca de aur”, este aceea a tovarășului Nicolae Ceaușescu, care adăuga încă o sută de lei, la mămici. Restul, au fost doar aspirații, aspirațiile noastre dar, de la aspirație, până la un rezultat final, este nevoie de muncă, multă muncă, munca noastră și, bineînțeles, și o legislație pe măsură. După 33 de ani, constat, cu regret, că suntem deficitari, atât la capitolul muncă, cât și la capitolul legislație. Realizările celor doi ani și jumătate, de când sunt primarul comunei Bârza, le-aș împărți în două categorii: realizări finalizate și proiecte în curs de desfășurare. Realizările finalizate sunt: asfaltare str. Liliacului; asfaltare str. Moștenescu; asfaltare tronson Castanilor; asfaltare Aleea Castanilor; amenajare loc de joacă copii; amenajare Stadion Sintetic, cu nocturnă; implementare sistem de monitorizare video, cu un nr. de 30 de camere; amenajare parcare betonată, la Dispensar Medical; amenajare parcare betonată, la Stadionul Sintetic; împrejmuire și alei betonate, la cimitirul din satul Braneț; amenajare Capelă Mortuară, în cimitirul Braneț; achiziționare Vitanjă 6000 l; achiziționare Buldoexcavator, precum și reabilitare sistem de aprovizionare cu apă potabilă. Iar proiectele în curs de desfășurare sunt: extindere rețea canalizare; modernizare drumuri de interes local; înființare Centru Comunitar Integrat, în comuna Bârza; înființare Centru de Colectare, prin aport voluntar (cabinete medicale); dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ, respectiv Școala Pan. M. Vizirescu; realizare șanțuri betonate și accese la proprietăți pe str. Principală (D.J. 644) și reabilitare sistem iluminat public.
Cultura unei comunități reliefează intrinsec identitatea acesteia. Ce manifestări culturale tradiționale se mai păstrează în comuna Bârza și cum stați cu Căminul Cultural?
Referitor la întrebarea dvs., reiterez faptul că, din punct de vedere al tradițiilor culturale, în comuna noastră, nu există un istoric al manifestărilor culturale sau, mai pe românește, nu există manifestări culturale de impact. Trist, dar acesta este adevărul. Legat de Căminul Cultural, vă pot spune că, la nivel comunal, există două cămine culturale, unul în satul Bârza, reabilitat și renovat complet, de fosta administrație, și unul în satul Braneț, pentru modernizarea căruia am întocmit documentația, deja depusă la Compania Națională de Investiții, în vederea obținerii finanțării.
Care este interesul administrației locale pentru lăcașurile și religia noastră creștină, strămoșească?
Legat de lăcașurile de cult și religia noastră creștină, vă pot spune că am fost crescut, în spiritul creștin strămoșesc, sintagma „Nimic fără Dumnezeu” însoțindu-mă la fiecare pas… Cu siguranță, acest lucru mi-a influențat, în mod decisiv, și relația cu slujitorii Domnului, care, propovăduiesc cuvântul „LUI”, în cele două biserici din comuna noastră. Din punct de vedere al administrației, în relația cu Biserica, vă comunic că îmi place să cred că avem o relație corectă, astfel că am încercat ca, în fiecare an, să fac câte ceva pentru lăcașurile de cult. Mai pe scurt: amenajare alei pietonale din ciment, în Cimitirul din satul Braneț; amenajare Capelă Mortuară, în sat Braneț; amenajare împrejmuire, cu gard de ciment, în cimitirul Braneț; reabilitare sistem de încălzire, în cele două biserici; amenajare rețea de aducțiune a apei în cele două cimitire.
Care este structura politică a Consiliului Local și câtă armonie există, în luarea hotărârilor, având în vedere diversitatea culorii politice a consilierilor?
Structura Consiliului Local Bârza este următoarea: ALDE – 6, PSD – 3 și PNL 2. Nu neapărat faptul că există, în Consiliul Local, o majoritate liber exprimată de cetățeni creează armonie, ci faptul că suntem cetățeni ai aceleiași comune, cetățeni responsabili care, prin hotărârile luate, nu urmăresc decât dezvoltarea comunei noastre. Atât timp cât se propun proiecte de hotărâre, bine documentate și bine intenționate, nu pot exista discordii, între membrii consiliului. Mie nu-mi revine decât misiunea de a respecta hotărârile și de a le pune în practică.
Care este mesajul dvs., pentru locuitorii comunei?
Nu am uitat nimic din promisiunile făcute, în campania electorală, și acum, la puțin mai mult de jumătatea mandatului, vă reasigur că toate vor fi îndeplinite.
A consemnat Dragoș Sîrghie