AcasăOra SatuluiIon Spiridon, primarul comunei Urzica: În ceea ce privește activitatea administrației publice...

Ion Spiridon, primarul comunei Urzica: În ceea ce privește activitatea administrației publice locale, ne-am făcut datoria

Dle primar, iată că PNL, în urma ultimelor alegeri parțiale, pierde teren în față PSD. Cam mult… Ca vechi și consecvent liberal, cum catalogați acest declin al dreptei liberale?

Din punctul meu de vedere, sunt mai mulți factori care, la alegerile din decembrie 2020, au dus la pierderea unor procente însemnate de către PNL,  raportat la alegerile anterioare – europarlamentare și locale și la sondajele de dinaintea alegerilor parlamentare. În primul rând, pandemia  de Coronavirus care a lovit întreaga planetă, a pus în dificultate guvernele multor țări, România nefiind exceptată, fiind, astfel, nevoie ca o mare parte din resursele bugetului național să fie alocate în vederea atenuării efectelor acestui virus necruțător. Aceste sume care au finanțat în special sănătatea, în detrimentul altor sectoare bugetare au făcut ca multe promisiuni din campania electorală și din programul politic al partidului să nu poată fi îndeplinite din cauza crizei economice generate  de pandemie. Un rol major în pierderea popularității partidului nostru l-au avut și măsurile de prevenire și de combatere a virusului respectiv, cele mai multe dintre ele fiind urgente și necesare, măsuri care, de altfel, au fost luate în toate țările lumii,  dar pe care opoziția și adversarii politici ai PNL le-au criticat încontinuu.

Urzica, o comună celebră, anticomunistă prin definiție, s-a remarcat cu o suită de foști deținuți politic, vehement contestatari ai bolșevismului, care au plătit „scump” pentru atitudinea lor. Puteți să ne enumerați câțiva astfel de eroi ai neamului românesc?

Comuna Urzica, în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost una dintre localitățile importante ai cărei locuitori s-au opus pătrunderii ideologiei comuniste și colectivizării forțate. Urzicenii au fost printre ultimii care s-au înscris în CAP, fiind bătuți, deportați, arestați, „chiaburilor” fiindu-le exmatriculați copiii din școli, confiscate utilajele agricole, animalele, cerealele, etc. În arhiva primăriei, există documente, în special rechizitorii ale procurorilor care au fost transmise, împreună cu sentințele judecătorești, autorităților locale de atunci, pentru a supraveghea ,,dușmanii poporului” și ale familiilor acestora. Au fost adevărate drame, familii întregi fiind despărțite, distruse, lăsate fără orice mijloc de trai… Multe dintre acestea nu și-au mai revenit niciodată.

Unii dintre cetățenii din localitate s-au opus fățiș noului regim ce se instaura prin orice mijloace, chiar cu pistolul la tâmpla țăranului, și, din această cauză, au simțit pe propria piele ,,mânia proletară” a comuniștilor fiind trimiși pentru o perioadă în Bărăgan ori închiși în penitenciare. Aș pomeni aici pe Popa Gheorghe, care după ce i s-a confiscat moara de cereale, după ce clădirea în care aceasta a funcționat a fost demolată și materialele rezultate au fost confiscate, a fost închis 6 ani pentru faptul de a-i fi amenințat pe cei care au făcut aceasta cu venirea americanilor. Au fost obligați să lucreze în Bărăgan mai mulți gospodari de frunte, printre care amintim pe Stroe Dumitru, Vulpe Stan, Rădoi Cornel, Popescu Ion și mulți alții.

Când veți face o monografie strict cu acești oameni ai istoriei noastre zbuciumate?

Elaborarea unei monografii, în care toți cei care au avut de suferit în perioada de tristă amintire, este o muncă laborioasă care, după părerea mea, trebuie făcută de un colectiv științific și vom vedea dacă găsim oamenii potriviți. Trebuie să menționez că în monografia localității Urzica, scrisă de profesorul de istorie Ion Preda, o mare parte din cei care au avut mai mult de suferit sunt amintiți.

Ce noutăți administrative și proiecte, demarate, finalizate sau de viitor aveți pentru comuna Urzica…

Noutăți administrative… Știți că acestea depind foarte mult de asigurarea finanțării, care poate fi din bugetul local ori prin accesarea de programe europene ori naționale. Aici trebuie să amintesc că am finalizat cele trei proiecte implementate în cadrul PNDL 2. Chiar zilele astea se va face recepția, la finalul lucrărilor, pentru proiectul privind reabilitarea celor trei corpuri de clădiri în care își desfășoară cursurile elevii Școlii Urzica. Au fost finalizate de aproape un an celelalte două: rețeaua de canalizare pentru jumătate din satul Urzica și jumătate din satul Stăvaru, precum și reabilitarea și dotarea dispensarului din localitate. Prin accesarea de fonduri europene, am reușit să implementăm un proiect în valoare de 30.000 euro, prin care se va achiziționa un dispozitiv de dezinfecție și deratizare, pentru combaterea pestei porcine. Se află în curs de elaborare Planul Urbanistic General al localității, fiind vorba de câteva săptămâni până la recepția finală a acestuia. Pot să vă spun că, la nivelul localității, continuă proiectul de împădurire a golurilor rămase din anii anteriori, acolo unde terenul este atât de degradat încât nu s-a reușit, deși am încercat ani la rând, umplerea acestora cu vegetație forestieră. În cadrul măsurii 4.3, din PNDR, Organizația Utilizatorilor de Apă din localitate finalizează cele cinci proiecte în valoare de aproape cinci milioane de euro, privind reabilitarea infrastructurii secundare de irigații.

Avem probleme foarte mari, în perioada secetoasă a anului, cu alimentarea cu apă și furnizarea apei către cetățenii localității, fiind nevoiți să o facem după un anumit program, din cauza faptului că cele două puțuri forate în urmă cu 10 ani nu mai fac față cerințelor. În acest sens, am depus și am primit notificarea că am fost în lista sinteză, pentru contorizarea și extinderea rețelei de apă menajeră din localitate, același lucru primind și pentru extinderea canalizării.

Care sunt sursele ce alimentează bugetul local?

Sursele care alimentează bugetul local sunt cele pe care le cunoaște toată lumea: veniturile proprii, alocările bugetare și atragerea de fonduri prin programe de finanțare naționale și europene. Cred că v-am mai spus și altădată că acestea nu sunt suficiente și că, pentru a se dezvolta o localitate, trebuie să fie atrase resurse financiare și prin alte mijloace: ONG-uri, cooperative și alte forme de organizare. În acest sens, în comuna Urzica fiind înființate Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, Asociația pentru Împădurirea Terenurilor Neproductive, Cooperativa Agricolă „Romanațiul” Urzica, cu profil legumicol, prin care au fost orientate, până la ora actuală, finanțări de aproximativ șapte milioane de euro.

Cum stați cu proiectele europene și mă refer la investitorii în agricultură din comuna dvs.?

Cetățenii din localitate continuă implementarea proiectelor, pentru care au obținut finanțarea în cadrul diferitelor măsuri europene. Sunt în special submăsuri le 6.1 – Sprijinirea instalării tinerilor fermieri și 6.3 – Dezvoltare ferme mici, aparatul de specialitate al primăriei eliberând în termen documentele de care fermierii au nevoie. De asemenea, fermierii din localitate, cu diferite ocazii, au fost informați despre noile sesiuni de implementare, care se vor deschide în perioada următoare.

Sunt, de asemenea, în implementare și proiecte mai mari: unul de milion de euro  în cadrul submăsurii 4.1 – Investiții în exploatații agricole – prelucrarea cătinei și obținerea de uleiuri și pulberi din această pantă, în cadrul Măsurii 16.1a. Apoi, sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol într-un parteneriat între Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, un centru de cercetări din București și Cooperativa ,,Romanațiul” din Urzica a fost accesată suma de 5.550.000 euro, din care cooperativei i se va asigura salarizarea personalului și dotarea cu instrumente de birotică.

În așteptarea deschiderii noilor măsuri de finanțare, fermierii își văd de treabă deși trec printr-o perioadă foarte grea în ceea ce privește comercializarea legumelor, un pic mai bine situându-se cei care se ocupă de cultura mare, datorită producțiilor mari obținute și prețului de desfacere mult mai bun decât în anii anteriori.

La capitolul Cultură și Sport cu ce vă mai lăudați?

La acest capitol, pandemia de Coronavirus a suspendat pentru o perioadă activitățile programate. Mă refer, aici, la faptul că anul trecut niciuna dintre manifestările culturale cu care cetățenii din Urzica se obișnuiseră nu a mai avut loc. Anul acesta s-a desfășurat, cu succes, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și al Centrului Județean pentru Cultură și Artă, Festivalul Concurs pentru Copii ,,Floare de Salcâm” și sperăm să putem organiza și ,,Ziua Comunei Urzica”, din data de 08.08.2021.

De asemenea, sperăm să înceapă campionatul județean de fotbal, unde echipa din localitate, „Recolta”,  activează.

Tot la capitolul sport, trebuie să remarcăm că se află în implementare construirea unei săli de sport cu 104 locuri. Deja a fost predat amplasamentul către Compania Națională de Investiții, în prezent aflându-ne în faza obținerii necesare obținerii autorizației de construire.

Un mesaj către locuitorii comunei dvs.?

Locuitorii comunei Urzica, în această perioadă, ca de altfel toți românii, au nevoie de sprijin pentru a trece cu bine perioada dificilă prin care trecem. În ceea ce privește activitatea administrației publice locale, ne-am făcut datoria și nu-mi rămâne decât să le spun să treacă sănătoși peste toate acestea.

Dumitru Sârghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments