AcasăActualitateITM Olt – controale specifice, în perioada 18-22 martie 2024

ITM Olt – controale specifice, în perioada 18-22 martie 2024

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, în perioada 18-22 martie 2024, Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea Contractelor Individuale de Muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de Securitate și Sănătate în Muncă, de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”.
Obiectivele campaniei: identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”; eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și Securității și Sănătății în Muncă.
„În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 10 controale, în urma cărora au fost constatate nouă neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și a fost aplicată o amendă, în valoare de 20.000 lei, unui angajator din municipiul Slatina, pentru primirea la muncă a unei persoane fără a avea încheiat Contract Individual de Muncă. Cele mai frecvente deficiențe constatate, în domeniul relațiilor de muncă: nerepartizarea programului de muncă pentru salariații cu timp parțial; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de muncă și supunerea controlului inspectorilor de muncă a acestei evidențe; neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică; neplata drepturilor salariale, la data înscrisă în Contractual Individual de Muncă.
În domeniul Securității și Sănătății în Muncă, au fost efectuate 10 controale, în urma cărora au fost constatate 18 neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și au fost aplicate 16 avertismente și două amenzi, în valoare de 12.000 lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate, în domeniul Securității și Sănătății în Muncă: nu au fost efectuate verificările periodice ale instalațiilor de captare a substanțelor nocive (silice cristalină); instrucțiunea proprie de Securitate și Sănătate în Muncă nu conține prevederi referitoare la prelucrarea manuală a pietrei; neautorizare ISCIR stivuitor; neevaluare riscuri, pentru toate locurile de muncă”, a declarat inspector șef Constantin Cristian Ungureanu, director ITM Olt.

Mihaela Sîrghie

1 COMENTARIU

  1. In calitate de ,,fost,, controlor le recomand colegilor de la ITM Olt sa tina o legatura permanenta cu AJOFM Olt referitoare la publicarea locurilor de munca vacante, la incheierea contractelor de munca si a celor de ucenicie!
    Poate ca ceea ce s-a intamplat la Ganeasa si in alte localitati din judet putea fi descoperit si/sau prevenit de catre lucratorii ITM Olt, nemaifiind nevoie de interventia altor organe ale statului!
    Era mandria lor, a institutiei si a judetului!
    Mult succes, dragi colegi!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments