În perioada 13-14 octombrie a.c., 15 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt au participat la prima activitate de pregătire în acordarea primului ajutor de bază organizat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Timp de două zile, jandarmii și-au conturat noi abilități, pentru a putea salva vieți și oferi alte îngrijiri medicale, îmbinând teoria cu practica, în cadrul unui curs de acordare a primului ajutor medical.
În cadrul misiunilor, jandarmii pot întâlni persoane care să necesite sprijin, iar dacă au cunoștințele și deprinderile necesare, pentru aplicarea diferitelor tehnici și manevre de acordare a primului ajutor, fără echipamente speciale, pot ajuta victimele, făcând chiar diferența dintre viață și moarte, până la sosirea personalului specializat, în acordarea asistenței medicale de urgență.
Activitatea a fost condusă de către paramedici din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, care au oferit informații, despre modul de acțiune în situații care să necesite prim ajutor imediat.
Sesiunea a constat, atât în pregătire teoretică, cât și practică, fiind exersate manevrele de resuscitare, în caz de stop cardio-respirator la adult, copil și sugar, cele specifice obstrucției căilor respiratorii, precum și metode de evaluare primară, extragerea de urgență și mobilizarea pacientului, în caz de traume rezultate în urma unor accidente rutiere (biciclist, motociclist, șofer, pasager, pieton).
Pentru o mai bună înțelegere a pașilor ce trebuie urmați, în astfel de situații, s-au derulat exerciții practice, în cadrul cărora s-au simulat diferite situații și s-au utilizat truse medicale de urgență și manechine, astfel încât fiecare jandarm participant să aibă ocazia de a exersa, în condiții cât mai apropiate de realitate, cunoștințele teoretice dobândite.
Ionuț Dumitrescu