AcasăAgriculturăJudețul Olt – un județ eminamente agricol!

Județul Olt – un județ eminamente agricol!

Prin Programul pentru susținerea produselor deficitare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a alocat suma de 4.281.000 euro pentru producția de tomate, la un număr de 1427 de beneficiari, prin Direcția pentru Agricultură. La aceasta dată, numărul solicitărilor este de 2407 producători de tomate. După verificarea în teren și prezentarea documentelor legale, începând cu 1 noiembrie a.c. se va solicita diferența de 2.940.000 euro. Județul  Olt se situează pe primul loc în țară, în ceea ce privește numărul beneficiarilor acestui sprijin. De asemenea, sprijinul pentru crescătorii de ovine este  în derulare. Valoarea sprijinului este de 1 leu/kg lâna comercializată.

În agricultură, sunt forme de sprijin diversificate, începând cu  apa gratuită până la stația de punere sub presiune și refacerea sistemului de irigații și finalizând cu investiții în centre de colectare și unități de procesare, în sectorul legume fructe și centre de preluare a lânii (parteneriat public-privat) și posibil o fabrică de prelucrare a acestui produs.

În ceea ce privește sistemul de irigații, se prognozează că județul Olt să atingă suprafața de 180.000 ha teren agricol, în sistem irigat.

Recoltare de grauCAMPANIA AGRICOLĂ DE VARĂ A ANULUI 2017 – REZULTATE BUNE!

Județul Olt este mare producător de cereale, plante tehnice, legume, fructe și struguri. Agricultura județului  beneficiază  în mod natural, de condiții  prielnice de relief, climă și sol.

Suprafața  agricolă  a județului Olt este  de 436.351 ha, din care arabil 389.695 ha. Campania agricolă de vară are în vedere atât recoltarea plantelor ajunse la maturitate cat și pregătirea terenului pentru înființarea culturilor de toamnă în perioadele optime și respectarea tehnologiei specifice fiecărei culturi.

Din datele statistice prelucrate de Direcția pentru Agricultură Olt reies următoarele  suprafețe cultivate și producții obținute în campania de vară a anului 2017. Suprafața de grâu recoltată a fost de 123.300 ha, cu o producție medie de 5800 kg și producția totală de 715.140 to. Suprafața de triticale a fost de 5020 ha, cu o producție medie de 5300kg/ha și o producție totala de 26.605 to. Orzul a fost recoltat de pe suprafața de 16.000 ha, producția medie fiind de 5370kg/ha, producția totală de 85.920 to. Orzoaica de toamnă  a fost recoltată de pe suprafața de 917 ha, cu o producție medie de 4499 kg și producția totală de 4.126 to. Orzoaica de primăvară a fost recoltată de pe suprafața de 2500 ha, cu o producție medie de 3300 kg/ha și producția totală de 8.250 to. Rapița a fost recoltată pe o suprafață de 28.880 ha, producția medie fiind de 3289 kg/ha și producția totală de 94.974 to. Ovăzul a fost recoltat de pe suprafața de 5878 ha, producția medie de 2100 kg/ha, producția totală fiind de 12.344 to. La cultura de floarea soarelui, de pe suprafața de 67.180, s-a obținut o producție medie de 3460 kg, și o producție totală de 232.443 to. La soia, producția medie pe cele 1820 ha este de 2800 kg, respectiv o producție totală de 5100 to. La cultura de porumb, de pe suprafața de 74.200 ha s-a obținut o  producție totală de 474.880 to, producția medie fiind de 6400 kg boabe la ha. La culturile de legume, struguri, fructe, campania de recoltare este în derulare.

Campania agricolă de vară s-a desfășurat în condiții optime, fermierii având un număr de 1178 de combine din care din import 613 buc, cea mai mare parte dintre acestea sunt achiziționate cu fonduri europene.

După cum se observă, în anul 2017, s-au înregistrat randamente bune la hectar,  la majoritatea culturilor agricole. Deși, culturile de porumb și floarea soarelui au fost afectate parțial de secetă, producțiile sunt bune.

Pentru depozitarea producției obținute, producătorii au la dispoziție capacități de depozitare autorizate  – pentru o producție  de 714.636 to, din care 418.836 to în silozuri și 295.800 to în magazii.

Producția de struguri și fructe a fost afectată de gerul târziu de primăvară, producțiile fiind mai mici, producătorii înregistrând pierderi pe unele parcele expuse la ger și la unele soiuri mai sensibile la temperaturi scăzute. (La struguri – soiurile pentru vin alb).

MĂSURI NECESARE PENTRU BUNA DESFĂȘURARE A CAMPANIEI AGRICOLE DE TOAMNĂ A ANULUI 2017

Obiectivele campaniei agricole de toamna sunt:

– realizarea unei structuri de culturi în vederea asigurării necesarului de consum al populației;

– eficientizarea activității agricole, în funcție de potențialul natural al județului și cerințele pieței de produse agroalimentare;

– respectarea tehnologiilor de cultură;

– efectuarea lucrărilor agricole la momentul optim, cu respectarea condițiilor de mediu;

Campania agricolă de toamnă are în vedere atât recoltarea culturilor care ajung la maturitate toamna, cât și înființarea culturilor de cereale păioase, rapiță, legume anticipate, culturi furajere, conform opțiunilor fermierilor, în perioadele optime și cu respectarea tehnologiei specifice fiecărei culturi și efectuarea arăturilor pentru culturile de primăvară.

Parcul de tractoare și mașini agricole participă la executarea lucrărilor agricole la timp și în condiții optime. Producătorii agricoli au în dotare un număr de 6688 tractoare din care 4479 achiziționate din import, un număr însemnat fiind achiziționate cu fonduri europene. Dotarea agriculturii cu tractoare și mașini agricole de ultimă generație s-a îmbunătățit, an de an, prin  accesarea de către fermieri a unor măsuri din PNDR, având ca efect creșterea productivității și calității în executarea lucrărilor agricole.

De asemenea, invențiile din sectorul legumicol sunt semnificative, investiții ce constau în utilaje de mici dimensiuni – un număr de 1245 motocultoare, care au fost  achiziționate din bani europeni dar și fonduri guvernamentale (ajutorul de minimis pentru susținerea producătorilor de tomate în spații protejate este cel mai recent exemplu).

Aceste fonduri, favorizează dezvoltarea legumiculturii în județul Olt și fac tot mai atractiv acest sector, contribuind la extinderea suprafețelor de legume în spații protejate și în perioadele deficitare. Semințele necesare pentru culturile de toamnă sunt asigurate de către agenții economici autorizați (societăți comerciale, stațiuni de cercetare,  etc) și din producția proprie. Suprafețele propuse a fi semănate în toamna anului 2017 sunt:

• Grâu – 125.100 ha;

• Secara – 20 ha;

• Triticale – 5.500 ha;

• Orz – 15.500 ha;

• Orzoaică de toamnă – 1100 ha;

• Rapiță – 26.500 ha;

• Legume total – 610 ha;

• Plante de nutreț – 2.250 ha;

Total propuneri pentru însămânțări de toamnă – 176.580 ha.

Seceta pedologică conduce la scăderea ritmului de pregătirea terenului și semănatul culturilor de toamnă. Până în acest moment s-au  semănat următoarele culturi de toamnă:

• Rapiță – 26.050 ha;

• Culturi duble pentru masa verde – 240 ha;

• Orz – 40 ha.

Arături de toamnă  s-au efectuat  pe o suprafață de 105.300 ha. Se înaintează pe măsură ce se eliberează terenurile de culturile agricole și resturile vegetale.

Direcția pentru Agricultură Olt va monitoriza și transmite periodic la MADR starea de vegetație a culturilor  semănate în toamnă.

Practicile moderne din agricultură vizează modificarea perioadei și tehnicilor de semănat, practici de pregătire și conservare a solului, cultivarea plantelor rezistente la schimbările climatice. Practicile moderne mai pot include alegerea culturilor și speciilor mai bine adaptate sezonului de creștere și apei disponibile, adaptarea culturilor cu ajutorul diversității genetice existente și a noilor oportunități oferite de biotehnologie.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments