Eu cred că la sat nu s-a născut doar veșnicia, aceasta având, la rându-i, destui frați și destule surori, care îi țin de urât, pentru a nu muri de singurătate… Bunul-simț, patriotismul nealterat, harul dansului și al cântecului popular, frumusețea morală, buna-cuviința, cinstea, onoarea, corectitudinea, poezia – iată doar o parte dintre rudele de sânge ale veșniciei, care s-a născut la sat…
Aceste gânduri ne-au fost inspirate de manifestările care s-au desfășurat în comuna poetului Ion Stratan, sub egida Zilelor Culturii Izbicene, în perioada 30 mai-1 iunie a.c.
Primarul Mircea Velica s-a întrecut pe sine însuși, mobilizând toate forțele culturale ale comunității și suplimentându-le cu nume de rezonanță ale spiritualității românești, așa cum ar fi cel al marelui cântăreț popular Nicolae Sabău, precum și al poetului George Stanca.
Lansări de carte, o originală expoziție de binocluri, semnată Marin Crișu, expoziție foto („Eva” – Vali Ciurea, protectorul artiștilor populari din Olt), simpozion pe teme religioase, spectacol artistic Nicolae Sabău și Copiii din Izbiceni, o altă expoziție fotografică „D-ale Izbiceniului”, întreceri sportive (role, biciclete, alergări), spectacol „Copiii Izbiceniului”, susținut de copiii de la Grădinița și Școala din Izbiceni, Călușarii din Cezieni, Ansamblul din Izlaz, Ansamblul Tia-Mare și Ansamblul „Romula Malva” din Dobrosloveni, recital Alesia, recital Ion Popa, muzică D.J.
Toate aceste activități au fost desfășurate sub patronajul Primăriei și Consiliului Local Izbiceni, având ca organizator Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” Izbiceni, aflat sub coordonarea directorului Gabi Mihalcea, și s-au încheiat cu un încântător foc de artificii.
Trei zile de înaltă simțire românească, de muzică, poezie, teatru, de patriotism, de frumusețe morală și spirituală, care ne pot scoate – din când în când – de sub povara vremurilor.
Moderatorul acestui festival a fost George Stanca, prieten al primarului și al Izbiceniului, un poet al cărui verb s-a rafinat îndeajuns, pentru a fi capabil să și tacă, în momente sublime, cum ar fi cel în care vorbește inegalabilul artist popular Nicolae Sabău.
A fost atât de frumos în sufletele oamenilor din Izbiceni, încât inimosul primar Mircea Velica a pus la cale, cu Georghe Stanca, dar și cu alte personalități culturale, organizarea unui concurs național de poezie…
Nu-i așa, dragi cititori, că am avut dreptate, atunci când am afirmat că la țară nu s-a născut doar veșnicia? Și că aceasta are, la rându-i, destui frați și destule surori care îi țin de urât pentru a nu muri de singurătate?!
Dumitru Sârghie