AcasăOra SatuluiLa prezidențiale, voi munci și eu tot așa cum au muncit liberalii...

La prezidențiale, voi munci și eu tot așa cum au muncit liberalii pentru Victor Ponta!

Urmare din numărul trecut

În numărul trecut al Liniei Întâi am consemnat o serie de împliniri, dar și necazuri ale locuitorilor comunei Poboru, așa cum ni le-a înfățișat primul gospodar al acestei frumoase așezări, primarul Iulian Bărăscu. Vom continua astăzi interviul pe care ni l-a acordat d-l primar, convinși fiind de faptul că un Dumnezeu al așezărilor rurale din România veghează asupra destinului țăranului român, fiindcă – nu-i așa? – în ciuda tuturor năvălirilor politice barbare de după 1989, România continuă să fie una dintre Grădinile Maicii Domnului. Iar  Comuna Poboru – o sublimă părticică a acesteia.

Ce alte lucruri ați mai înfăptuit pentru comuna pe care o păstoriți, d-le primar?

La nivelul comunei, un fost primar, prin 1996-2000, a încercat să facă planul urbanistic general la nivel de comună. Nu a reușit, s-a judecat cu cetățenii, cu consilierii locali. Nu m-a interesat., dar din toată sărăcia, am demarat discuțiile, în acest sens, chiar săptămâna trecută. A venit o firmă de cadastru, vom prevedea din bugetul local o sumă de bani, să dăm drumul, pentru că avem probleme cu construcțiile. Avem multe terenuri la stradă, în extravilan, iar dacă un tânăr vrea să-și construiască o casă, nu-i permite legea. Atunci trebuie să rezolv această problemă, pentru că altfel nu mai pot ține tineretul în comună.

primar poboruAm ajutat bisericile. De exemplu, la o biserică din Poboru, am făcut mese și acoperiș, iar toată lumea a fost mulțumită. Din bugetul local, am ajutat pentru construcția gardurilor și pictarea unor biserici. La o biserică din Albești Vale, am dat 30 de milioane din buzunarul meu, nu de la partid, pentru tâmplărie. La fosta mănăstire Seaca Mușetești, am dat bani de la bugetul local pentru repararea acoperișului.

Am în vedere și am și banii alocați, pentru a monta, în cel puțin trei intersecții din comună, camere de luat vederi, pentru că este greu cu paza, cetățenii sunt bătrâni. Am convenit cu poliția din comună și cu consilierii că această variantă este foarte bună. Îi ajută și pe polițiști, chiar dacă comuna este foarte liniștită și se întâmplă doar mici găinării.

Avem un nou sediu al primăriei, dar asta nu înseamnă că vechiul sediu îl lăsăm de izbeliște. Acolo avem ONG-ul, spațiul pentru farmacie, poșta, medicul veterinar. De asemenea, în curtea școlii din centrul comunei, am amenajat un spațiu cu apă curentă, cu curent electric, am renovat toată construcția, în care o doamnă doctor de la Craiova și cu domnișoara asistentă din comună trebuie să vină cu aparatura pentru un cabinet stomatologic.

Am în lucru, la o fostă brutărie din satul Cornățelu, un pavilion de confecții, cu un patron cipriot din Slatina. Pe această cale îi mulțumesc d-lui deputat Daniel Bărbulescu. Îl așteptăm pe acest investitor să vină să-și monteze mașinile și sper să nu ne dezamăgească, pentru că oamenii vor zice că eu sunt de vină.

Cum stă comuna dvs., din punct de vedere economic?

Din acest punct de vedere, stăm prost, ca să nu zic foarte prost. Toți cetățenii localității, inclusiv eu, au muncit la Scornicești. La Scornicești, erau întreprinderi de fiare, de mâncăruri, de confecții și de toate, dar cei care s-au perindat pe acolo, pe la fostul CAP, pe la primărie, nu au știut să țină de ele. Este păcat, pentru că eu nu pun deasupra tuturor lucrurilor traiul meu sau al copiilor mei, trebuie să ne gândim și la cei din jurul nostru.

Prin centrul comunei, treceau cinci autobuze și mai-mai că nu puteau să-i ia pe toți cetățenii, ca să-i ducă la muncă în Scornicești. Acum, mai sunt câțiva oamenii din comună, care lucrează la confecții, în Scornicești, pe salarii de nimic, de 4-5 milioane de lei. Majoritatea cetățenilor lucrează pământul, cresc câte un animal care nici acela nu este plătit, pentru că vin samsarii și îi păcălesc pe bătrâni. Ne mirăm de ce începem să avem abandon școlar sau de ce copiii nu se mai duc să-și termine liceul, nu mai vorbesc de facultate. Pentru că oamenii plâng acasă, pentru că ce părinte nu și-ar dori să-și ducă copilul la facultate…

După Revoluție, au fost mulți cetățeni care aveau pământul părinților, dar, încet, încet, le-a cam pierit pofta, când au văzut că nu este rentabil să muncești 1 ha sau 2 ha fărâmițat, adică în șapte locuri. Avem câteva societăți care au preluat o mare parte din pământ, cam 75%. Chiar și eu, ca primar, având și tractor și putând să-mi muncesc pământul, o parte din el l-am dat la asociații.

primaria poboruAveți vreun beneficiu pentru primărie de la Petrom?

Terenurile care sunt ocupate cu parcuri plătesc impozit la primărie. Mai avem un număr de sonde care au forat înainte de revoluție, teren care a rămas al statului, adică al primăriei și plătesc impozite. Tot ce s-a forat după Revoluție, s-au înțeles cu cetățenii pentru pământuri și au făcut contracte direct cu  proprietarii. Este un lucru foarte bun, pentru că se încasează bani frumușei de acolo. Pentru 20 de ari de pământ, cetățeanul primește bani de la Petrom atâta cât nu i-ar rămâne lui, dacă ar munci un ha.

Cum stați cu retrocedarea pământurilor și cu Legea 416?

Dacă până acum am vorbit cu mândrie despre comună, aici stăm rău și n-aș vrea să critic primarii dinaintea mea, ci pe cei care au fost plătiți cu bani grei de către Oficiul de Cadastru, persoane care nu și-au făcut datoria mai deloc. În a doua zi, când am fost numit primar, în 2008, am chemat la mine o persoană despre care vorbeam și i-am spus că nu mă interesează ce a făcut până atunci, că a fost obligat de nu știu ce prefect sau de către șeful său de la Cadastru, amenințat că nu-și mai primește salariul sau mai știu eu cum, de azi înainte trebuie să se ducă să măsoare tarlalele așa cum trebuie, nu să stea la birou și să facă din burtă fișe. Avem cetățeni încurcați și sute de titluri greșite, la care Oficiul de Cadastru dă din umeri. Sunt foarte multe greșeli în acele fișe. Mă abțin cu greu să nu-l fac nesimțit, dar jigodia pe care am avut-o aici a făcut greșeli majore, care au avut efecte extraordinar de mari. Mulți au moștenit câteva ha de pământ de la părinți și când nu mai fac față cu cheltuielile, își mai vinde o parte din pământ. Nu pot vinde, pentru că nu au hârtiile în regulă. Vin oameni la mine și-mi spun că au dat cinci milioane nu știu cui să-i facă titlu de proprietate și nu i-a făcut. Deci, s-au făcut tot felul de măgării. S-au făcut schimburi de terenuri. Nu mi-e rușine și frică de nimeni. Sunt oameni cărora trebuie să le dau pădure și eu nu mai am pământ. Problema este că Prefectura și Oficiul de Cadastru nu vin cu nimic în sprijinul nostru. Avem chiar același teren la trei proprietari.

La Legea 416, avem 72 de dosare. Avem mulți oameni care au fost dați afară, în iarnă, de firmele de construcții și au venit să-și bage ajutorul.

USL, la nivel național, mai rezistă mult? Va candida Crin Antonescu la președinție sau liderul d-voastră?

Eu sunt prea sincer. Eu nu am fost de acord când s-a făcut USL la nivel național. O părticică din mine agrea această variantă, pentru a scăpa de PDL. Nu am fost de acord și pentru că, la Scornicești, s-a format o enclavă penelistă cât de cât puternică, având influențe și în comuna mea. În campania electorală, eu nu am jignit, nu am mers cu mită, în schimb, ei m-au făcut numai hoț, m-au reclamat, dar nu s-a demonstrat. Lumea a observat, pentru că dacă eram hoț sau jigneam și nu eram pentru oameni, nu mai eram votat. Cred că PSD, la europarlamentare va merge separat, dar să facă ce vor vrea. Mie ce mi-a spus partidul aia fac, indiferent cum îl cheamă pe președintele de partid sau pe deputat sau pe senator. Partidul a fost, pentru mine, mai presus de orice, pentru că sunt un om de stânga și de stânga voi muri. Regret acele timpuri, de dinainte de 1989, pentru că aveam asigurate un serviciu și o locuință, iar pe mine acestea mă interesau.

Nu sunt sigur pentru prezidențiale. Vă spun deschis faptul că la prezidențiale voi munci și eu așa cum au muncit liberalii pentru Victor Ponta sau pentru parlamentarii din această zonă: contribuție zero. Nu au făcut altceva decât să se bage în comisiile de votare, să ia bani, au stat acolo, au dormit sau ce au făcut în secțiile de votare și atât. Nu au mers în campania electorală, nu au cheltuit niciun ban. Așa cum au muncit ei pentru Victor Ponta al meu de la PSD, pentru care am toată stima, sau pentru Daniel Bărbulescu și Darius Vâlcov, așa voi munci și eu pentru Crin Antonescu al lor.

Constantin Marineci

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -