Vineri, 7 iulie, Anul Domnului 2023, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” găzduiește lansarea cărții „Secvențe cotidiene”, sub semnătura prof. dr. Ștefania Marineanu, eveniment care menține cultura slătineană la standardele ei meritorii, autoarea încununând, astfel, efortul unei frumoase cariere didactice, jurnalistice, scriitoricești, o carieră dedicată acestui „leagăn de respirație”, care se cheamă Slatina, leagăn pe care domnia-sa l-a servit cu demnitate și clarviziune.
Îmi asum pe deplin aprecierile pe care le-am făcut la adresa domniei sale, în prefața acestui volum antologic, care cuprinde o parte însemnată din articolele publicate în „Ziarul de Olt” și „Linia Întâi”, teme de interes general dintre cele mai variate, scrise cu o constantă competență și cu o viziune critică demnă de luat în seamă.
Interviurile și notele Ștefaniei Marineanu cu/despre o seamă de personalități artistice și culturale nu pot scăpa ochiului iubitor de cultură și adevăr al Măriei Sale-Cititorul, având în vedere notorietatea celor care au acceptat aceste dialoguri esențiale, precum: Pictorul Paul Tudor-Balș, violonista Sânzâiana Mândruț, sculptorul Daniel Dobre, actrița Diana-Maria Bagdasar, soprana Cristina Păsăroiu, caricaturiștii Marian Avramescu și Leonte Năstase, epigramistul Nicolae Bunduri etc. Autoarea subliniază rolul moralizator și educativ ale presei, reiterând, tematic, o idee clasică, aceea că: „Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”. În acest sens, Ștefania Marineanu trece în revistă naționalismul luminat al lui Nicolae Iorga, importanța poeziei sociale și de iubire a lui Adrian Păunescu, modelul „de seriozitate și patriotism” al Mariei Rosetti, viziunea literară creștină a „ultimului gândirist” Pan. M. Vizirescu, moștenirea literară a unui alt slătinean, Demetru Iordana, fost deținut politic, ucis de Securitate pe trecerea de pietoni, ilustrând, totodată, valoarea scriitoricească a mai multor minți luminate, precum: Ion Marin Iovescu, Eugen Lovinescu, George Călinescu, Vladimir Streinu, Ion Rotaru, Petre Poante, Alexandru Sassu, Maria Vartic etc.
Nu-l uită pe istoricul, muzeograful, muzeologul, artistul plastic și publicistul Traian Zorzoliu, nici pe scriitorul din Tufenii Oltului nostru legendar, Ion Georgescu, dar nici pe tânăra și talentata Delia Codin Zorzoliu, nepoata lui Traian Zorzoliu, pictoriță și scriitoare de succes.
Plurivalența subiectelor abordate de autoare, pe teme culturale, politice, sociale, economice, religioase, educative, precum și cele legate de libertatea de expresie, face din această scriere o carte care se va așeza cuminte într-o eventuală istorie a presei locale. Felicitări!
Dumitru Sîrghie