Unul dintre cei mai curajoși primari rurali ai județului Olt este, fără îndoială, Vergil Gealapu, primul-gospodar al comunei Bărăști. Inginer agronom de profesie, primarul Gealapu este un om legat sufletește de glia și de oamenii comunei Bărăști, fiind – iată – el se află la al cincilea mandat în funcția de primar. Deși în astfel de vremuri tulburi a spune adevărul este o crimă în ochii politrucilor de toate culorile, Vergil Gealapu se exprimă liber, spunând lucrurilor pe nume, domnia-sa mizând, probabil, pe popularitatea în fața oamenilor și pe experiența sa administrativă destul de bogată. Iată câteva dintre ideile sale din acest interviu, idei spuse răspicat, fără sfială, idei asumate…
• M-a deranjat d-l Paul Stănescu că ne-a dus la București. A fost o soluție cam așa: „Hai să scap de ei!”
• Buzunarele țăranilor noștri sunt mici…
• Dacă nu știm să gestionăm leuțul ăla pe care-l luăm de la țăranii noștri, atunci nu avem de ce să mai stăm în fruntea oamenilor
• Cu ce drept să iei bani de la stat, dacă tu plimbi bătrânii și nu le dai banii?
• Nu prea a fost serios guvernul, când ne-a obligat să mărim taxele și impozitele cu 16%
• Lui Gealapu, nici pe timpul lui Ceaușescu nu i-a fost frică de nimeni, decât de Dumnezeu
• Daniel Bărbulescu trebuie să-i mulțumească senatorului Toma, care l-a crescut și a ținut la el
• Mircea Stan, fiul lui Bulă, este un băiat extraordinar
• Să fim foarte atenți, pentru că d-l Băsescu e un politruc versat
• Paul Stănescu a greșit când a eliminat din partid pe toți primarii care n-au mai câștigat
• Prioteasa a fost numărul unu cândva pe zona Olteniei
D-le primar, de curând ați fost la București, la întâlnirea cu liderii guvernului, d-l Ponta și d-l Dragnea. Verdictul lor a fost clar: nicio finanțare pentru vreo investiție nouă. Cu ce impresii ați venit de acolo?
D-l Ponta și d-l Dragnea au spus să terminăm tot ceea ce s-a început și apoi noi, cei care am venit acum la guvernare, să venim cu un pachet de proiecte pe absolut tot ceea ce trebuie într-o comună. Dar acest lucru trebuie făcut după o gândire atentă și să nu ne mai hazardăm. Să nu mai facem câte un lucru acolo, câte unul dincolo. Hai să facem pachetul complet! Toate comunele să beneficieze de un pachet cu tot ceea ce este necesar într-o comună. Dacă anul acesta nu este atât de prielnic, din punct de vedere financiar, va veni timpul când se vor face aceste lucruri. Liderii guvernului ne-au rugat să fim înțelegători, pentru că nu sunt fonduri și că dumnealor caută prin toate cotloanele ultimul bănuț… Noi am înțeles acest mesaj.
M-a deranjat faptul că d-l președinte Paul Stănescu ne-a dus acolo la București. Aceste lucruri ni le putea spune și dumnealui aici. Era mai bine așa, aici între noi. Era mai bine așa, să ne spune aceste lucruri. Nu cred că a fost o soluție bună. A fost o soluție cam așa: „Hai să scap de ei!”
Eu zic că pentru acest partid am muncit la toate alegerile. Am avut și speranțe că voi face ceva pentru această comună. Am și eu câteva proiecte, care vreau să devină realitate. Acum că pe colegiul nostru avem pe senatorul Darius Vâlcov și pe deputatul Daniel Bărbulescu, un copil care a fost crescut de noi, de PSD, și apoi racolat de PDL.
De exemplu, comuna mea nu are Cămin Cultural. La ora actuală, în comuna Bărăști, Prima TV realizează emisiunea „Schimb de mame” și vor să facă un spectacol de 8 martie. Dar unde, că eu n-am cămin. Spre rușinea mea, că sunt primar de vreo 16 ani. Acest proiect îl am depus din 2007, pe timpul doamnei Sufina Barbu, căruia i-am spus că dă bine la televizor, dar dădea și mai bine dacă se ocupa și de proiectele mele. Acest proiect l-am dat ca temă de casă d-lui Bărbulescu și d-lui Vâlcov. Sper că voi reuși, măcar la anul.
Vorbiți-ne de alte investiții…
Avem canalizarea, care e pe Ordonanța 7. Mai avem o stație de epurare și sper să ne fie alocate fonduri pentru o a doua stație, pentru a putea da drumul definitiv la canalizare, în întreaga comună, să racordăm oamenii. Avem apă curentă în toată comuna, 45 km de conductă. Anul acesta am fost cooptați în Compania de Apă a Slatinei, cu rugămintea mea ca să nu ne aliniem la prețurile pe care le are Slatina. Altfel nu intram în această companie. Buzunarele țăranilor noștri sunt mici și noi trebuie să venim mereu în sprijinul oamenilor noștri. Mai ales că Bărăștiul este o comună îmbătrânită. În 2006, când am intrat primar, aveam 2600 de locuitori, iar la ora actuală mai sunt 1600. Mai sunt 800 care nu au buletin de Bărăști, pentru că la un recensământ, în 2011, am avut vreo 2400.
Dacă nu aveți Cămin Cultural, cum stați cu școlile?
Școlile funcționează foarte bine, sunt renovate la standarde europene. Școlile sunt izolate, au centrale termice, săli de calculatoare. În privința asta, stăm foarte bine. De asemenea, cu combustibilul lemnos stăm bine, avem, în continuare, să ieșim din iarnă. Acum, în martie, mă pregătesc să iau lemne pentru iarna următoare. De 16 ani, noi am luat lemne primăvara, pentru că prețurile sunt mult mai mici. Acum se iau lemnele, când ne roagă toți ofertanții. Pentru că un administrator bun știe când să achiziționeze și cu bani mai puțini. Dacă nu știm să gestionăm leuțul ăla pe care îl luăm de la țăranii noștri, atunci nu avem de ce să stăm în fruntea oamenilor.
De cadrele didactice sunt mulțumit, sunt oameni tineri care se bucură de respectul oamenilor, pentru că își fac meseria. Până anul acesta, le-am decontat transportul. Cu bursele elevilor suntem la zi…
Există un fenomen național. Din cauza natalității care a scăzut drasti, nu mai sunt efective la școală. Se reduce numărul de elevi, se reduce numărul clase, se învață la simultan și, mai apoi, se desființează școlile?
Avem și noi, la Școala Bărăști de Cepturi, patru clase care învață la simultan. Anul acesta mai funcționează, iar de la anul, din lipsă de copii, cred că nu va mai funcționa. Mi se rupe sufletul și inima ca un sat, și cândva comună, Bărăști de Cepturi, să nu mai aibă școală. Chiar dacă nu va mai funcționa, eu voi proteja și conserva școala să fie oricând și la orice oră la parametri normali.
Sărăcia a determinat lumea să nu mai facă copii. E foarte greu… Eu mă trag dintr-o familie cu șapte copii. mai suntem în viață, la ora actuală, cinci. Mi-aduc aminte când tata lucra cu cobilița la București, unde vindea rahat cu apă rece. Ducea la cucoanele marilor bogătași… Și venea acasă cu câte un sac de bani, în acele timpuri. Și din sacul acela de bani nu lua decât 3-4 duble de porumb ca să ne crească. Construcțiile erau ieftine, cu un sac de bani făceai casă într-o lună de zile. Dar mâncarea era foarte scumpă. De la Revoluție încoace, au reușit să ne fărâmițeze agricultura, au distrus agricultura. La mine în comună nu există teren pârloagă. Avem șapte societăți între care există o întrecerea socialistă, cum se spunea pe vremuri, dar acum îi spunem o întrecere de agricultură modernă.
Prin intermediul dvs., vreau să-i transmit d-lui Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, că atunci când se mai duce la București să transmită și de la Bărăști un mesaj: statul să nu mai plătească pe cei care au arendat terenuri, până când aceștia nu-și achită obligațiile față de ultimul arendaș. Să se facă o lege clară în acest sens, adică celui care nu și-a plătit și ultimul arendaș să nu i se mai plătească niciun leu de la bugetul de stat. Cu ce drept să iei banii de la stat, dacă tu plimbi bătrânii și nu le dai banii?
Ce alte surse de venituri mai aveți la bugetul local, în afară de taxe și impozite?
Întâmplarea face ca noi să fim amplasați într-o zonă petrolieră și, de bine de rău, cei de la OMV mai investesc și la noi în comună. Încasăm aproape 2 miliarde de lei vechi anual, bani care ne ajută foarte mult. Ca să nu punem totul în spinarea oamenilor. Acum, guvernul ne-a obligat să mărim taxele și impozitele cu 16%. Aici nu prea a fost serios guvernul, pentru că prima oară spunea altceva. Și îmi pare rău de acest lucru, pentru că sunt ai mei.
În comuna dvs., aveți monumente de patrimoniu? Aveți o monografie a comunei?
M-am întâlnit cu fiii comunei de trei ori și urmează să ne întâlnim a patra oară în 2015. Cu ocazia acestor întâlniri, am făcut o monografie pe care o am depusă la biblioteca comunală. Am oglindit toată activitatea de la Revoluție și până acum. Dar nu vrem să ne oprim aici, cu adevărat vreau să fie mai amplă… Bărăștii au furnizat Oltului oameni de valoare cu funcții importante.
Sunteți cunoscut ca un primar care are curajul să spună lucrurilor pe nume. Acest lucru, în ultimul timp, dăunează grav viitorului politic al tuturor care încearcă așa ceva. Nu vă e teamă?
Aveți perfectă dreptate, d-le ziarist. Sigur, așa se întâmplă. Și mai ales în politică… Avem exemple câte vreți dvs. Dar lui Gealapu, nici pe timpul comuniștilor, nu i-a fost frică decât de cel de sus. De Dumnezeu, în rest de nimeni. Dar mi-am ținut linia mea dreaptă, corectă, cinstită. Nu m-am abătut de la lege nici în stânga, nici în dreapta. Eu nu sunt unul dintre cei care m-am perindat pe la zeci de partide. Nu am fost unul dintre cei care umblă după putere. Eu m-am născut la partidul acesta și vreau să mor la partidul acesta. Dar mor cu amărăciune că văd ce se întâmplă mai ales cu bătrânii. Pentru că cei tineri de azi vor să ajungă la putere a doua zi.
Dacă voi reuși, cu adevărat, să duc proiectele pe care mi le-am propus și dacă oamenii mă vor mai dori, voi mai candida la un nou mandat. Dacă nu, nu. Voi lăsa liniștit locul altuia. Poate voi reuși până atunci să cresc un pesedist. Chiar dacă unii spun că noi nu știm să creștem pepinieră de partid. Dar vreau să le spun că acest lucru se făcea de pe timpul comuniștilor. Acesta era primul lucru pe care comuniștii îl făceau. Am în pepinieră câțiva tineri, pe care pot să-i formez.
Apropo de tineri… În pepiniera PSD Olt a fost crescut un băiat, actualmente parlamentar la al doilea mandat. E vorba de Daniel Bărbulescu… A crescut în pepiniera PSD, a fost racolat de PDL și apoi a venit îndărăt în PSD. Cum comentați acest lucru?
D-l Bărbulescu a făcut acest lucru ca un copil rătăcit. S-a rătăcit o perioadă de patru ani și apoi a revenit acolo unde a fost creat și format. Dumnealui a fost crescut în PSD și nu trebuie să uite asta niciodată. Mai mult, d-l Bărbulescu trebuie să-i mulțumească d-lui senator Toma care l-a crescut și a ținut la el. D-l Toma l-a lansat în politică. Nu știu acum în ce relații sunt, dar Daniel Bărbulescu trebuie să țină cont de acest lucru. Eu mă bucur că Nordul are un senator și un deputat care sunt ai noștri. Dacă nici acum nu voi face treabă cu ei, eu nu mai stau în fruntea oamenilor. Îi mulțumesc d-lui senator Vâlcov, care a venit în comuna mea și a văzut problemele cu care se confruntă localitatea noastră. A văzut că m-am zbătut de unul singur. Mi-a spus că acum suntem o echipă și eu îl aștept să vină cu echipa lângă noi.
Ultima “indisciplină” pe care ați comis-o este faptul că ați propus în comisa pentru sport din ACoR pe băiatul unui “dușman poporului și al partidului”, băiatul lui Nicolae Stan. Credeți că o asemenea faptă va rămâne nepedepsită?
Sigur că va rămâne nepedepsită, pentru că noi trebuie să promovăm valorile. Eu am fost un rival toată viața cu Nicolae Stan. Dar asta nu însemnă că trebuie să omorâm copii, ci trebuie să le dăm drumul să se ducă acolo unde este locul. Dar veți vedea, și o să se convingă tot județul, că Mircea Stan este un băiat extraordinar. Și nici Bulă n-a făcut atât de rău.
Am o remușcare în sufletul meu. Când Nicolae Stan a spus că va candida pe colegiul nostru, eu fiind mai în vârstă decât ceilalți colegi din nord, trebuia să am o inițiativă. Pe care am gândit-o și n-am făcut-o. Atunci, la timpul acela, când d-l Stănescu și d-l Vâlcov au venit la Scornicești și i-au dat ultimatum, spunându-i că e bine să se retragă. Atunci noi trebuia să-i spunem: „Bă, ne-a Stane, ia ce ți se oferă, că e bine așa. și să vezi dumneata că va fi bine și pentru mata și pentru noi.” Atunci dumnealui s-a încăpățânat… Atunci a fost momentul cheie, când noi toți 23 de primari din nord n-am reușit să-l lămurim pe Bulă al nostru, așa cum îi spunem noi. Să-i spunem că noi nu îl susținem… Și atunci poate și dumnealui își dădea seama că e bine să ne asculte și pe noi. Putea să rămână lângă partid… Față de cei care s-au perindat pe la București, Bulă a adus bani în județul acesta. Poate că mie nu mi-a adus foarte mulți bani în comună, dar la alții în județ au adus bani. Și ăia s-au pitit acum.
În ultimul timp, USL parcă are ceva probleme. Mă refer la loviturile pe la spate pe care i le dă Crin Antonescu lui Ponta. Starea de spirit a oamenilor din PSD nu prea mai este pro-liberală. Dvs. cum vedeți acest lucru? Cât mai rezistă această alianță.
În comuna mea, avem un reprezentant al PNL care a fost contracandidatul meu și despre care, la început, am crezut că este o valoare. Eu i-am zis să vină lângă mine ca să fie un consilier bun. Dar dumnealui a înțeles că oricând poate să-mi ia locul. Dar acum, prin ceea ce a făcut dumnealui în campania electorală, prin aruncarea de tot felul de ziare pline de minciuni, s-a discreditat încât, la ora actuală, nu mai e agreat nici de rudele și neamurile lui. Deci, eu cu acest om nu voi face niciodată o alianță. Nu se poate așa ceva. El când a venit aici în comună a luat fostul CAP Bărăști de Cepturi. O societate agricolă cu 4 ha de teren în extravilan și noi, consiliul local, am zis să-l ajutăm, că e un copil de-al noastru de aici, ca să facă o societate agricolă modernă la Bărăști de Cepturi și să creeze locuri de muncă. Păi, nici vorbă de așa ceva. I-am dat 4 ha cu 80 de milioane și acum a dat 10 ari cu 100 de milioane la o doamnă care vrea să facă o brutărie. Atunci am zis să-l ajutăm. Pentru că la mine, când a venit mi-a spus clar că el va face o fermă de creștere a bovinelor cu rase deosebite, o fermă modernă la standarde europene. M-a încântat și am zis că e o treabă bună. Dar n-a făcut nimic. La nivel național, eu aș spune că trebuie ca cei care ies pe sticla televizorului să fie mai prudenți, să fie mai diplomați. Și chiar dacă au ceva de împărțit să le împartă în afara publicului. Pentru că nenea Băsescu de-abia așteaptă să iasă să se certe în public. Nu știe ce băț să mai bage printre gard, ca să aibă dumnealui de câștigat. Să fie foarte atenți, pentru că d-l Băsescu e un politruc versat.
Ați dori ca președintele României să fie din PSD?
Bineînțeles. Și s-ar putea cu aceste scârțâituri pe care le fac ăștia ca să avem, în 2014, un președinte produs al PSD. Pentru mine Geoană rămâne președintele României, pentru că l-au furat. Dar el ieșise președinte.
Ați vorbit, mai devreme, de anumiți tineri care vor să sară etape și să intre direct în conducere, tineri care știu doar bâta, vorba urâtă și lucrătura pe la spate. Iată că într-o situație ca aceasta este pus un fost sprijinitor al lui Geoană, președintele PSD și președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, căruia i se pregătește ceva… Ce spuneți de acest lucru? Mai ales că Prioteasa a fost considerat omul lui Geoană…
Foarte rău. Dacă fac acest lucru însemnă că și PSD scârțâie rău. Nu trebuie să se facă astfel de greșeli. Greșeli din acestea au fost făcute și la noi, la Olt, de către d-l președinte Paul Stănescu, atunci când a eliminat din partid pe toți primarii care n-au mai câștigat. Sper totuși că n-a fost ideea lui. Cine știe a cui a fost ideea. Dar acel sfătuitor i-a dat un sfat greșit. Unitatea partidului trebuie să existe, domnule. Și chiar dacă sunt bătrân, folosește-te și de mine, că am experiență și știu ce trebuie să fac. Iar d-l președinte Prioteasa a fost pe zona Olteniei numărul unu cândva. Și atunci, pe ce criterii îl dai tu afară?
Ce ar mai fi de spus?
Le spun parlamentarilor și d-lui președinte Stănescu să fie lângă noi, așa cum au promis. Dacă nu, cum ne uită dumnealor, așa îl uităm și noi.
LINIA ÎNTÂI
aţi crecut în PSD şi aţi crezut în oamenii acestuia care au dus România în jos pe scara valorilor şi acum nu au cum s-o ducă în sus cu acest Bulă naţional(Iosif Vissarionovici Ponta ) şi cu un soldat (om fîără valoarea morală şi profesională)al Oltului cum este Paul Stănescu.Ei nu au venit la comanda României decât cu un singur gând : imbogăţirea!. Uitaţi-i că nu faceţi nicio greşală!