AcasăEvenimentLECȚIA – de Tudor Gheorghe

LECȚIA – de Tudor Gheorghe

Ziua de 7 martie a.c. avea să rămână adânc încrustată în inimile doamnelor și domnișoarelor din comuna Izbiceni, dar și într-ale altor doamne și domnișoare din Slatina, Caracal, Corabia și chiar din patria-soră, Basarabia. Și asta, grație faptului că la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” din localitate a concertat însuși marele rapsod – românul fundamental, Tudor Gheorghe.

Spectacolul de înaltă vibrație sufletească, denumit sugestiv LECȚIA, a constituit chiar o lecție de patriotism, de iubire și respect, o lecție pentru păstrarea graiului românesc nealterat, despre frumusețea și profunzimea limbii române, maestrul Tudor Gheorghe făcând astfel o incursiune în istoria literaturii române care este cu atât mai universală cu cât este mai aproape de rădăcinile nației noastre.

tudor gheorghe izbiceni 1Spectacolul unic, oferit tuturor doamnelor de Tudor Gheorghe, a fost posibil datorită unui primar destoinic, ing. Mircea Velica, fiu al satului, al cărui respect pentru artă, cultură și tradiție a fost remarcat mai ales pe plan național decât pe meleagurile noastre alutane.

Premiera spectacolului a avut loc chiar aici, în Izbiceni, în această veche vatră românească, loc din care LECȚIA lui Tudor Gheorghe a continuat apoi într-un turneu în Republica Moldova, la Chișinău și în „orașele mici, unde oamenii au mare nevoie de românism!”, așa cum spunea însuși marele artist.

„Spectacolul este o pledoarie pentru păstrarea acurateței limbii române. Dacă nu-ți păstrezi frumusețea limbii, nu poți să vorbești de dragoste! Doar așa putem ajunge mai repede la cântecul popular românesc, la cele mai frumoase poeme, ca să putem intra într-o zonă de gând, de reîntoarcere acasă, la părinți.

tudor gheorghe izbiceni 2Dorul de casa noastră și de țară, de graiul nostru strămoșesc – iată tema principală a acestui spectacol”, a declarat Tudor Gheorghe.

Și ca LECȚIA să fie deplină, la această manifestare de suflet au fost prezente o samă de cadre didactice din Slatina și din împrejurimile Izbiceniului, dar și din Republica Moldova, acestea din urmă fiind cadre didactice care se aflau într-un schimb de experiență în județul Olt.

Tudor Gheorghe a venit astfel în întâmpinarea elevilor și profesorilor, pentru a-i convinge că limba română este „limba vechilor cazanii” și că istoria și folclorul nostru autentic trebuie știute și păstrate așa cum au fost.

Felicitări organizatorilor!

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -