AcasăInterviuMă simt privilegiat că am ocazia să activez alături de senatorul Ion...

Mă simt privilegiat că am ocazia să activez alături de senatorul Ion Toma!

D-le profesor, având în vedere deșertul acesta moral care persistă în Slatina, vă mai bate gândul să candidați la Primăria Slatina?

Să candidez la Primăria Slatina a fost o experiență frumoasă din care am învățat multe. Nu pot spune însă acum ce voi face peste un an, sau doi, sau trei. Dar… știți cum se spune: niciodată să nu spui niciodată.

Credeți că a venit și vremea intelectualilor pentru a prelua fotoliul de primar al acestui oraș secular?

Încercați să spuneți că primarii precedenți și cel actual nu sunt intelectuali? Nu aș crede asta… Cred doar că în fruntea unei administrații este permanent nevoie de schimbare, altfel lucrurile se plafonează, se uzează, se rutinează… E nevoie de concepții noi, de idei noi, de oameni care, dincolo de pregătirea lor administrativă, să iubească orașul suficient de mult încât să pună interesele cetățenilor mai presus de ale lor personale.

emil albota si toma 571Cât de subordonat este UNPR față de PSD?

Subordonat este un cuvânt total nepotrivit. Aș zice mai degrabă aliat. Contrar speculațiilor de nișă, UNPR este un partid aflat în alianță cu PSD, în adevăratul sens. Sunt două partide de sine stătătoare care comunică între ele, se sprijină atunci când este nevoie, se completează reciproc… Nu așa trebuie?

Cât de subordonat sunteți dvs. în calitate de consilier local?

Repet: UNPR este în alianță cu PSD. Și daca ați fost prezent la ședințele de Consiliu Local, ați observat cu ușurință că progresistul Emil Albotă nu se „subordonează” unei majorități încă USL-iste. Consilierul local Emil Albotă ia act de proiectele de hotărâre inițiate de colegi, le analizează și votează în consecință. Respectiv, în funcție de cât de benefice sunt orașului și cetățenilor pe care îi reprezint. Și credeți-mă: au fost multe proiecte cărora nu le-am acordat votul de încredere.

Ca tânăr intelectual, cu o viziune dezvoltată privind democrația și libertatea de expresie, cum vedeți prestația postului OLT TV Slatina, care este absolut subordonat PSD?

Cam cum văd și în cazul altor televiziuni de la case mai mari. Este un avantaj media pe care PSD-ul îl deține ca mijloc de popularizare și imagine, dar… atât.

Oamenii sunt sătui de vorbe, oamenii vor fapte. Iar, în genere, la televizor, asculți vorbe. Cât despre OLT TV, în mod special, foarte rar am prilejul să urmăresc emisiunile postului local, pentru că timpul pe care-l am îl petrec mai mult cu familia și mai puțin în fața televizorului.

Recent, într-o conferință de presă, senatorul Darius Vâlcov a reiterat o mai veche afurisenie la adresa PNL Olt, spunând batjocoritor: USL Olt egal PSD + zero! E frumos din partea lui?

Senatorul Darius Valcov are dreptul la o părere personală, pe care și-o poate schimba periodic, de la un eveniment major la altul sau de la un mandat la altul. Nu este singurul. Este părerea dumnealui. Numai ca acel „zero” nu ține de voința sa…

Ce ar trebui schimbat fundamental în administrația slătineană?

Nu știu dacă există priorități în schimbare. Ar trebui schimbate multe lucruri, și toate acestea ar trebui să aibă la bază voința și binele cetățenilor Slatinei. E adevărat că nu poți mulțumi pe toata lumea, la fel cum adevărat este că orice schimbare necesită și o susținere financiară. Trebuie, în opinia mea, multă diplomație, experiența profesională în domeniile de referință ale administrației și mai ales susținere reciprocă.

Dar în administrația județeană?

În mare, părerea mea este aceeași, pliată la nevoile județului. Dar… nu-mi permit să comentez eu pe marginea administrației județene. Există un președinte de Consiliu Județean care, presupun, știe cum să aplice în teritoriu măsurile guvernamentale de administrare teritorială, nu-i așa?

Cum vede un tânăr universitar regionalizarea și descentralizarea, în câteva cuvinte?

Regionalizarea este o măsura a cărei necesitate s-a întrevăzut în urmă cu ceva timp. Cât despre descentralizare… aici ar fi de comentat. Este inadmisibil, în opinia mea, ca un județ cum este Oltul să nu dețină o instituție la nivel regional. Nu vreau să speculez înaintând un răspuns pripit la întrebarea „De ce?”, doar să trag un semnal de alarmă. Nu s-au făcut suficiente și necesare demersuri? Oltul nu se mai afla pe lista politică a județelor fruntașe?

Dacă la putere sunt PSD, PNL, PC și UNPR, atunci cine mai stă în Opoziție?

Întrebarea retorică pe care aș adresa-o eu ar fi dacă mai există opoziție. Nu știu ce să vă răspund… PDL, poate?!

De ce un Parlament cu peste 70% nu e în stare să treacă anumite hotărâri, guvernul fiind nevoit să aplice aceleași eterne ordonanțe de urgență și asumări de responsabilitate?

Daca aș fi oarecum ironic, aș răspunde că din obișnuință. Exprimându-mi, totuși, o părere personală, eu cred că acesta e un semn că partidele majoritare își păstrează, cu demnitate, independența și opiniile, opinii care nu întotdeauna coincid. Faptul că anumite hotărâri nu trec ar putea fi un semn că nu se votează la ordin politic.

Va candida, totuși, Crin Antonescu, cu USL, la președinția țării? Dacă nu, atunci cu cine va ieși PSD?

Candidatura lui Crin Antonescu din partea USL depinde de viitorul USL. Întrebarea potrivită ar fi daca USL mai are un viitor. Daca ar fi să luam în considerare „zero”-ul menționat anterior de senatorul Darius Vâlcov, tindem să credem că nu. Dar, repet, acest lucru nu ține de domnia-sa.

Dacă UNPR este un partid de stânga, atunci care este diferența între stânga PSD și stânga UNPR?

PSD este un partid de stânga, iar UNPR este un partid de centru-stânga. Este o diferență. Chiar dacă amândouă promovează politica de stânga, UNPR caută totuși să implementeze un echilibru și să introducă politicile de stânga modeme, care nu sunt reprezentate în România de nicio formațiune politică.

Ce diferență este între cuvântul ideologie și cuvântul doctrină?

Aparent, termenii, chiar daca diferiți, au același înțeles. Există însă o diferență, daca vreți una genetica: ideologia se naște din dorința de putere, în timp ce doctrina se naște din dorința de înțelegere și adaptare. Este adevărat, în politică cele două sunt ombilical legate.

Când aveți de gând să-l trădați pe Ion Toma, având în vedere că toți cei pe care domnia-sa i-a promovat cu pasiune l-au trădat, lovindu-l pe la spate?

Daca aș analiza puțin întrebarea dumneavoastră, aș constata că „trădarea” de care faceți vorbire este dată ca un lucru cert, incert fiind doar timpul când voi face pasul. Ceea ce este un lucru totalmente eronat. Nu intenționez absolut deloc să-mi schimb convingerile politice, atâta timp cât ele coincid cu valorile democratice ale societății în care trăiesc. Nu fac parte dintre cei pe care Ion Toma „i-a promovat cu pasiune”. Eu sunt Emil Albotă care, în urmă cu doi ani, am decis să activez în UNPR, alături de Ion Toma, nu pentru vreo promovare sau simpatie personală, ci pentru că am avut și am în continuare convingerea că politica UNPR este singura care susține progresul și modernizarea României.

Și dacă pot contribui la acest lucru, o fac cu mare drag. Mai mult decât atât, mă simt privilegiat că am ocazia să activez alături de senatorul Ion Toma, un politician desăvârșit, omul care mi-a împrumutat din experiența lui, m-a îndrumat permanent și alături de care mă pot împlini la rândul meu ca politician, și de la care mai am încă multe de învățat. Este un privilegiu pe care i-l datorez și pentru care îi mulțumesc.

Ce mai e de spus, după acest periplu al dialogului?

Doar că, dincolo de evenimentele politice cotidiene, suntem în pragul sărbătorilor de iarnă. Aș dori, prin urmare, să urez tuturor celor ce poartă numele Sfântului Nicolae să aibă parte de sănătate și tot binele din lume. Sărbătoarea Crăciunului să ne găsească mai buni, mai îngăduitori și mai înțelepți alături de toți cei dragi nouă, iar anul 2014 să ne aducă numai împliniri, bucurii și speranțe împlinite. Pe toate planurile. La mulți ani!

A consemnat Dumitru SÂRGHIE

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments