AcasăInterviuMai schilodit moral decât a fost PNL Olt în umbra PSD, ca...

Mai schilodit moral decât a fost PNL Olt în umbra PSD, ca frate mai mic, ca o anexă timidă și irelevantă, nu cred că se poate! – a declarat Mario De Mezzo, prefectul județului Olt

Domnule Prefect, trebuie să vă spun, cu sinceritate, ca vechi jurnalist al acestor meleaguri, că acțiunile dumneavoastră, reformatoare și, oarecum, radicale, neobișnuite, pentru această matrice spirituală alutană, au produs vii emoții, în rândul societății civile. Emoții pozitive și, desigur, negative. Ele seamănă izbitor cu travaliile politice mai de demult, din campaniile anti PSD, derulate odinioară de Darius Vâlcov, pentru ocuparea Primăriei Slatina. Probabil că urmează instalarea unor țepe galben-portocalii, în fața Prefecturii… Cred, însă, că va fi greu pentru domnia voastră și pentru gruparea liberală, care v-a promovat, să selectați pe cei care trebuie pedepsiți în fața poporului (figurativ, desigur!), având în vedere că, în țeapă, alături de pesediștii pe care-i vizați, trebuie să intre și foarte mulți colegi de-ai domniei-voastre, frații mai mici ai PSD… Care sunt criteriile de selecție a perso-nulităților ce urmează a fi „trase, în țeapă?”

În primul rând, dați-mi voie să apreciez ironia fină cu care ne-ați obișnuit față de „frații mai mici ai PSD” la PNL Slatina și Olt. Pentru mine, criteriile de selecție sunt simple. Toți politicienii care și-au pus interesele personale, mai mici sau mai mari, mai presus de cele ale oamenilor, vor ajunge, la un moment dat, să suporte consecințe, în primul rând din partea cetățenilor.

Vorbesc, în fiecare zi, cu zeci de oameni, pe stradă, în vizitele din instituții sau la Prefectură, la audiențe. Oameni au nevoi diferite, de la un coș de gunoi în fața scării, la curățenie sau diverse probleme administrative, pe care nu au cui să le adreseze. Pentru că nimeni nu îi ascultă. Primesc mesaje sau comentarii în care cetățenii apreciază lucruri normale, cum ar fi că merg pe stradă și îi salut. Cunosc colegi, în instituții publice, care nu au instinctul de a își spune numele, când eu mă prezint, pentru că ei sunt depersonificați, nu sunt obișnuiți să aibă astfel de interacțiuni. Despre asta este vorba.

Degeaba vin consultanții politici plătiți regește, din bani publici, cu strategii sofisticate, pentru mai marii dregători ai județului, nevoile sunt simple, însă pare un efort supranatural pentru cei care sunt în politică, din motive meschine. Revenind la întrebarea dumneavoastră, cred că oamenii s-au săturat de vătafi și selecția despre care vorbiți va fi mult mai simplă și naturală.

Ce credeți că spun „cirezile democratice”, „prostimea” (ca să-l imit pe Țuțea), adică masele care votează, în special, PNL, despre „operațiunea fulger”, aceea de a schimba doi inspectori de la ISJ Olt, desigur instalați politic, cu alți doi inspectori traseiști, care au primit sinecuri de la mai toate partidele existente pe „miriștea” politică din Olt? Și asta, după eșecul lamentabil al așa-zisei reforme a Educației, ai cărei „părinți” au luat chipul nefastului trio Câmpeanu-Iohannis-Deca…

Când vine vorba de educație, prefer să nu evaluez oamenii, după drumurile lor în politică, ci după competențe. Mariana Gheorghe și Marius Bălașa sunt doi profesioniști, cu rezultate foarte bune în mandatele anterioare pe care le-au ocupat la Inspectorat și în care am foarte mare încredere. Să știți că poziția de inspector este departe de a fi o sinecură. Implică multă responsabilitate, care nu este întotdeauna compensată financiar pe măsură, și un volum de muncă uriaș, într-un context deloc simplu, cu atât de multe schimbări legislative. Sunt convins că vor demonstra, în cel mai scurt timp, că sunt o alegere foarte bună și oamenii vor vedea acest lucru.

În mai multe „peroade”, șeful Statului, dl. Klaus Iohannis, a spus, cu subiect și predicat: „Statul Român a eșuat…” Cum traduceți în limba română electorală această nesăbuită afirmație?

În strânsă legătură cu ce am răspuns la prima întrebare, cred că nu ajută pe nimeni să pretindem că totul merge bine în Statul român. Primul pas, pentru a ne reconecta cu oamenii, este să recunoaștem când greșim, să admitem că de-a lungul ultimelor decenii (mai ales în perioada de tranziție haiducească), diverse instituții au eșuat în a își exercita rolurile și, apoi, să facem lucrurile mai bine. Cu atât mai mult cu cât avem o nouă generație de oameni politici tineri, la toate nivelurile, tot mai activă, trebuie să nu mai repetăm greșelile trecutului și să facem lucrurile bine.

Repet, în perioada scurtă de la instalarea domniei-voastre pe fotoliul prefectural, ați reușit, cel puțin la nivel de teorie, să readuceți un soi de speranță, pe chipurile opoziției firave din , reprezentată de cei care nu mai suportă această „monstruoasă coaliție” – PSD-PNL. Întrebarea mea este clară ca apa de izvor: ce se va alege de alianța PSD-PNL (atât la nivel local, cât și central), dacă, printr-un miracol, reformele dvs. chiar vor prinde cheag, la nivel instituțional și, de ce, nu și politic?

Vorbim de două dimensiuni diferite și create pe baze complet opuse. La nivel central, alianța PSD-PNL a fost creată pentru a asigura stabilitate politică și o guvernare matură, într-un context economic și politic foarte complicat. Pe plan local, alianța s-a făcut din motive de interese meschine, comune, și o guvernare locală confortabilă, pentru cei de pe funcții, nu pentru cei în slujba cărora sunt. Cea mai importantă reformă pe care o vizez pe plan local este (re)aducerea respectului pentru oameni, într-o relație prietenoasă a lor cu instituțiile statului. Acest obiectiv stă la baza tuturor acțiunilor mele, indiferent de domeniu, și nu este negociabil.

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că, în PNL Olt, sunt două grupări dihotomice, care își dau la gioale. Cu ultimele puteri pe care le mai are, Liviu Voiculescu, președintele în exercițiu, demite și marginalizează, în timp ce gruparea Știrbu, care v-a asumat pe domnia voastră, „decapitează” la niveluri și departamente mai înalte. Jubilează PSD, că v-o trageți singuri la gioale… Epurări și promovări, degringoladă, dezordine… Iată starea de spirit din PNL Olt. Primarii și consilierii liberali sunt bulversați… Stau cu săbiile celor doi „Damocleși” deasupra capului… E bine să intre PNL Olt în alegeri atât de „schilodit” moral? Sau se face, subtil, un joc politic, pentru alte forțe?

În niciun caz nu este vorba de un joc politic pentru alte forțe, ci fix invers. Mai schilodit moral decât a fost PNL Olt în umbra PSD, ca frate mai mic, cum doar dumneavoastră ați spus – ce descriere mai bună?! – ca o anexă timidă și irelevantă, nu cred că se poate! Mă îndoiesc sincer că PSD jubilează zilele acestea, pentru că toate mutările i-au cam scos din zona de confort și i-au plasat într-o paradigmă pe care nu prea știu să o gestioneze: cea în care cineva spune lucrurilor pe nume și nu le mai tolerează abuzurile și politica pumnului în gură pe care o fac din obișnuință. E momentul ca liberalismul să renască în județul nostru și știu că, atunci când se va întâmpla, liberalii adevărați vor înțelege că, și după cele mai grele furtuni, soarele apare întotdeauna. Și nu de puține ori strălucește mai tare.

Domnule Prefect, ca subordonat direct al Guvernului condus de Marcel Ciolacu, spuneți-ne cum credeți că se văd de la Palatul Victoria acțiunile domniei voastre și „tulburarea apelor”, repet, din această „monstruoasă coaliție” PSD-PNL?

Marcel Ciolacu este un politician care nu fuge de discuțiile cu oamenii și care înțelege cât de important este să fim cu fața spre ei. În lumina acestui comportament, cred că acțiunile mele nu se văd atât de rău cum își doresc unii.

Presupunem că primiți două telegrame, de la doi foști șefi politici ai dumneavoastră, doi „ecși”, adică ex-prim-miniștri, Orban și Cîțu. Textul telegramelor este similar: „Mario, în numele vechii noastre colaborări, te invit la o întâlnire politică între patru ochi!” Unde mergeți mai întâi sau cum le răspundeți fiecăruia în parte?

Aș onora ambele invitații, așa cum am și făcut în trecut, acceptând invitații la discuții și de la parteneri politici, dar și de la oameni aflați în opoziție. În primul rând, suntem oameni și apoi orice altceva. Cât privește a cui invitație aș onora-o, în primă fază, având în vedere că ambii colegi sunt mult mai ocupați decât mine, i-aș lăsa pe ei sa stabilească ora și locul și m-aș plia pe agenda lor. Astfel, decizia aceasta ar fi una aleatorie…

Vreau să-mi răspundeți, sintetic, ca un corolar al misiunii dvs. politice și administrative, la o întrebare pe care nu v-am pus-o…

Bună ziua, am venit. Este cea mai bună sinteză a misiunii mele politice și administrative. Am venit să fiu un prefect al oamenilor, să ajut instituțiile publice să funcționeze mai bine. Am venit să transform atitudinea smerită a celor care merg cu capul plecat la ghișeu, în una bazată pe respect și normalitate. Am venit să schimb radical paradigmele modului în care se face administrație în județul nostru. Până acum, oamenii îmi confirmă că fac acest lucru, cu succes. Le mulțumesc și îi asigur ca voi fi lângă ei în fiecare zi a mandatului meu, mai ales că pentru asta nu am nevoie de ordin de prefect.

– Mulțumesc!

A consemnat Dumitru Sîrghie

1 COMENTARIU

 1. Felicitari pentru intrebari, felicitari pentru raspunsuri!
  Un lucru este clar : in judetul Olt, ca si Romania, hegemonia PSD trebuie sa inceteze…
  Daca nu se poate realiza acum, macar sa fie stopata!
  Si asta o poate realiza numai PNL (Olt), un partid al viitorului, al asteptarilor cetatenilor din judet si din tara, dupa ..lunga toamna ,, a PSD (Olt).
  Felicit si sustin neconditionat noua echipa a PNL Olt care…a inceput sa deranjeze!
  Pe cine? Simplu. Grupurile de interese locale si nu numai!
  Este absolut normal ca in acest context sa fie ,,alesi,, oameni noi, competenti, profesionisti, buni crestini si ..cu priza la public, care vor si simt noul curent liberal ca pe o descatusare, un dar in fata buldozerului ,,rosu,, care , se pare, si-a incetinit viteza de deplasare!
  Dragi cetateni ai mun. Slatina si judetului Olt, in nici un caz multele noastre probleme personale, in invatamant, in sanatate, in relatia functionar public-cetatean etc. nu pot fi rezolvate pe loc sau la cererea noastra!
  Actualul sistem legislativ-administrativ este ancorat intr-o structura care, in mod evident, nu poate fi modificata urgent dar nici nu mai poate continua.
  De aceea, trebuie sa ne dorim si sa vedem un nou demers, inceput deja: lupta cu trecutul jenant, umil si batjocoritor la care am fost supusi de zeci de ani de zile de catre ,,gasca,, rosie in cardasie cu ,,unii liberali vopsiti in rosu,, trebuie sa fie sprijinita in totalitate.
  Personal (cred si sper sa fiu si in asentimentul dvs.) doresc sa fiu liber, sa fiu fericit, sa pot zambi, sa ma intalnesc cu prietenii, cu colegii, cu voi toti, cu zambetul pe buze, sa am garantia ca locuiesc intr-un oras curat, sigur pentru mine si familia mea.
  Si cate altele…care imi pot reda demnitatea de om liber, de cetatean roman intr-o tara libera, frumoasa, curata si prospera!
  Se poate, dragii mei prieteni ai mun. Slatina si ai judetului Olt.
  Se poate, dragi romani.
  Cei care vor si pot sa se inhame la o asemenea caruta sa o faca ACUM! Cu cinste , cu onoare, cu daruire, cu evlavie, cu respect fata de cetateni si cu incredere in milostivirea bunului Dumnezeu!
  Sa ne redam noi-noua bucuria vietii data de Mantuitorul nostru, sa-i respectam, sa-i apreciem si sa-i ajutam pe cei care, pe fondul unei situatii politice interen anormale (alianta PSD-PNL este o ,,ciuma,, pentru Romania care trebuie eradicata) vor sa redea demnitatea si libertatea atat de necesare si dorite de noi toti, tuturor cetatenilor!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  Asa sa ii ajute Dumnezeu!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments