AcasăReportajMARIN VÂLCELEANU ȘI „MÂNDRUȚELE DE LA OLT”!

MARIN VÂLCELEANU ȘI „MÂNDRUȚELE DE LA OLT”!

Pe domnul Marin Vâlceleanu îl cunoaștem, de peste două decenii. Este născut în Perieții Oltului, locul de unde au plecat în lume o samă de personalități culturale și științifice… Este un om al Cetății, un întreprinzător privat, care nu și-a uitat rădăcinile și care promovează, pe cheltuiala sa, tradițiile noastre strămoșești, cântecele, portul și jocurile populare, mai întâi, prin Ansamblul  Popular de la Perieți și, mai nou, prin Grupul Folcloric „Mândruțele de la Olt”…

D-le Vâlceleanu, ce înseamnă Grupul Folcloric „Mândruțele de la Olt”?

Este un grup folcloric format din fete,  înființat din inițiativa mea, în anul 2021. În martie 2024, grupul împlinește trei ani de existență. În acești trei ani, s-au perindat prin acest grup vocal, mai multe fete, dintre care am selecționat pe cele care am crezut că au prezent, dar și un viitor solid, din punct de vedere folcloric, individual. În prezent, grupul este format din 13 fete, iar în acești trei ani am reușit să înregistrăm 17 piese, dintre care 5-6 sunt preluate de la alți artiști. Deci, 11 piese, alături de un cântec patriotic și un colind, aparțin grupului nostru.
Lucrăm, în continuare, și la alte piese. În toată această perioadă, am participat la diferite festivaluri, am onorat multe invitații, zile ale comunelor din Olt și nu numai…  Am fost invitați, de asemenea, și la Festivalul „Ion Dolănescu” de la Târgoviște, unde am cântat live, cu orchestra lor de la Dâmbovița.

Vorbiți-ne despre activitatea și finanțarea acestui grup…

În Slatina, am participat la foarte multe evenimente. Pot să spun vă am avut o activitate destul de însemnată. De acest grup vocal mă ocup personal, în ceea ce privește pregătirea și repetițiile. Textierele grupului sunt Alina Săndoi din Craiova, Anuța Maria din Bistrița Năsăud și Giorgiana Ion! Coordonarea muzicală este făcută de Cristi Dumitru, dirijorul Ansamblului Doina Oltului. Dumnealui ne face liniile melodice, participă la repetiții… Avem o colaborare de omenie și de prietenie. Înregistrările le-am făcut și la Radio București și la Școala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea, care are un studio modern, făcut pe fonduri europene. Sunt foarte mulțumit cum ne-au ieșit piesele.
Cu celebrul coregraf Sandu Rizea, am lucrat cât timp am avut ansamblul de la Perieți și acum o parte de coregrafie o facem tot cu dumnealui. Coregrafie la piesele cântate, în care se implică și Karina Vâlceleanu, nepoata mea, o artistă bine pregătită,  foarte isteață, care a fost dansatoare și în Ansamblul de la Perieți. Nu am acceptat și nu voi accepta să facem lucruri de dragul de a le face. Facem lucruri serioase, care să placă și care să redea tradiția românească folclorică, în toată splendoarea ei autentică. Am în intenție să fac, dacă Dumnezeu mă va ține, un album. Poate chiar la anul sau în 2025.
Grupul îl susțin și financiar, din toate punctele de vedere: deplasări, recompense, plata instructorilor etc. Nu e o avere investiția în aceste fete. Dacă aș fuma și dacă aș bea fie și o bere sau o sticlă de vin pe zi, aș cheltui aceiași bani pe care îi investesc în ceea ce fac. Și cred că fac ceva frumos, care place unor categorii de privitori, ce nu resping arta tradițională românească.
În acest grup, ies în evidență câteva fete, în plan individual. Cea mai experimentată și cea cu cele mai bune rezultate la festivalurile la care a participat este Mădălina Deaconu, din Perieți. A fost și la Ansamblul Perieți, în timpul cât eu m-am ocupat de acesta. Mădălina Deaconu este o certitudine… În 2022 și 2023, la toate festivalurile la care a participat, a fost pe podium… Pot să mai enumăr aici pe Simona Popescu, Ana Burciu, Georgiana Țundrea, Emilia Drejoi, Mădălina Coman, Ancuța Botofei. Sunt fete excepționale…
În acest grup, avem fete din Perieți, de la Potcoava, din Slatina, comune din jurul Slatinei… Recent, am fost la Craiova, unde doamna Filuța Bogdan, solist vocal și îndrumător de muzică    populara, a făcut o paradă a costumului popular. Doamna Filuța Bogdan este o solistă de muzică populară din Craiova, care are inițiativă și organizează multe evenimente culturale. La această Paradă a Costumului Popular, au participat foarte mulți interpreți consacrați, cum ar fi Constantin Enceanu, Marian Medregoniu, Liliana Popa etc, unde am fost și noi, cu grupul vocal.
Noi reprezentăm județul Olt, acolo pe unde mergem. Am participat, cu cinste, invitați de d-l Brăileanu, și la Festivalul Călușului și la Ziua Recoltei… Anul trecut, am fost la București, la deschiderea Târgului de Crăciun, invitați de fostul ministru al Agriculturii.

Ce recunoaștere are această investiție sufletească a dvs.?

Consider că, la nivel județean, suntem cunoscuți și recunoscuți. Am   participat chiar și la festivaluri din străinătate. Am fost în Serbia și  Bulgaria… Am participat la diverse emisiuni de televiziune, am fost la festivalul „Tudor Vladimirescu” de la Prejna… Pe 15 decembrie, suntem invitați de dna Ghiorghița Nicolae, la Caracal, la Concertul de Colinde și Cântece de Sărbătoare. Fetele noastre sunt foarte apreciate de conducerea actuală a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, cu care colaborează foarte bine.

Care este scopul dvs., în privința acestui grup atât de îndrăgit?

Ideea mea nu este să mergem ca să luăm un premiu, o diplomă, de undeva. Scopul meu a fost și a rămas același: să promovăm frumusețea costumului  popular oltenesc și a cântecului autentic din această zonă istorică, păstrând tradiția folclorică originară.  Fetele nu cântă alt gen de muzică, în afara celei autentice românești din zona Olteniei profunde. Facem asta pentru a păstra cântecul și portul din vatra căreia aparținem. Observ, cu bucurie, că, totuși, tineretul îmbrățișează și tradiționalul, deși  vremurile în care trăim sunt, relativ, potrivnice naționalismului curat românesc.

Niciodată nu am pretins nimic de la nimeni, pentru a întreține și promova acest grup folcloric. Vreau să arătăm, pe unde mergem, că se pot face lucruri și la inițiativă privată, nu numai sub tutela unor instituții de stat, care, de cele mai multe ori bifează activități doar pe hârtie, pentru a-și justifica cheltuielile, adesea inutile. Nu am fost niciodată finanțați de alte instituții. Partea financiară este asigurată exclusiv de familia mea, Vâlceleanu.  Grupul Vocal „Mândruțele de la Olt” este coordonat, administrativ, de Liliana și Marin Vâlceleanu, iar din punct de vedere profesional, de Cristi Dumitru și Sandu Rizea.

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular