AcasăReportajMIG-21 este simbolul cartierului de blocuri MAPN!

MIG-21 este simbolul cartierului de blocuri MAPN!

Cartierul de blocuri MAPN, din comuna Deveselu, este un loc trist, care ne arată că istoria s-a oprit subit în loc… Dacă înainte de Revoluție aici era o efervescență caracteristică  tuturor obiectivelor militare românești, de dinainte de 1989, acum locul așteaptă … miracolul american.

Scutul antirachetă de la Deveselu, conceput de autoritățile româno-americane, a creat în mintea oamenilor de aici un fel de El Dorado, care ar putea să-i scoată din inerția în care i-au ținut toate guvernele din 1989 încoace…

Iată ce spunea, cu ceva timp în urmă, Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, cu referire la Deveselu:

Deveselu a fost o chestie care ține de legile fizicii

„Când a venit în România, a trebuit să asigur protecția soldaților români din Afganistan care mureau din cauza exploziilor unor dispozitive improvizate. Deveselu a fost o chestie care ține de legile fizicii. Pur și simplu, acolo trebuia amplasat scutul. Am obținut un vot unanim în Senat pe această chestiune. În seara când am avut ultima întâlnire cu Traian Băsescu, pe tema scutului și Băsescu a dat ultimul OK, la ambasadă era o întâlnire cu oameni din domeniul militar. Una dintre doamnele prezente acolo mi-a spus: «Astăzi se împlinesc, în sfârșit, 65 de ani de la Yalta. România alături de Kosovo, este cea mai pro-americană țară din Europa!»”

marghescu deveselu
Octavian Marghescu

Am stat de vorbă cu un vechi locatar al acestui cartier, pe numele său Octavian Marghescu, căpitan comandor în rezervă, care a ieșit la… pensie, la vârsta de 40 de ani. Imaginați-vă, dragi cititori, ce simte un pilot de aviație, neînfricat, școlit și instruit la cele mai înalte standarde, pe avioane de vânătoare MIG-21, pe care statul român îl pensionează la vârsta de 40 de ani! L-am rugat pe d-l comandor să ne spună câteva cuvinte despre acest cartier.

„Acest cartier a reprezentat și reprezintă, din 1983 de când sunt eu aici, un punct important al comunității Deveselu, al comunei Deveselu. Înainte aici era un loc plin de cadre militare, acum însă am mai rămas doar câțiva, care suntem în rezervă… Foarte puțini mai sunt activi…

Din punct de vedere juridic, teritoriul acestui cartier aparține Primăriei Caracal. La vremea respectivă a fost singura variantă pentru ca aceste locuințe de serviciu să le putem transforma în locuințe proprietate personală. A fost o neînțelegere la nivelul autorităților locale… Primarul de atunci și, eventual, comandanții noștri de atunci au considerat că avem mai multe avantaje, dacă acest teritoriu este administrat de către Primăria Caracal.

În timp s-a dovedit că deveselu cartieravantaje din punctul acesta de vedere sunt doar din punctul administrării serviciilor locale, în rest taxele și impozitele tot la Primăria Deveselu le plătim. Pe undeva, nici cal, nici măgar…

Toate apartamentele sunt proprietate personală… Sunt toate ocupate dar, din păcate, nu sunt toate locuite. Mai sunt colegi de-ai mei care sunt proprietari și încă sunt activi, încă mai activează ca ofițeri ai Aviației Române, dar  ei s-au mutat la alte unități… Sunt persoane ca mine care s-au pensionat și, deși au această proprietate aici, stau la părinți, la socri, în alte regiuni ale țării. Ei păstrează aceste apartamente, probabil ca o amintire a vremurilor bune și trecute deja”, ne spune cu tristețe experimentatul pilot.

Toate organele centrale își arogă meritul referitor la alegerea acestei baze ca fiind viitoare baze NATO

Greutăți materiale și de toate felurile sunt destule în acest cartier, după cum ne spune însuși Octavian Marghescu… Câini comunitari, lipsă de civilizație și de bun-simț… Ca pe oriunde, în țara noastră.

„Greutăți, dacă sunt, ni le facem noi personal, nu ni le face altcineva. Sunt, de altfel, ca peste tot… Câini comunitari și civilizație atâta câtă se poate… Ca pe oriunde!

Tot ceea ce a fost și ce a devenit această bază a trecut pe la organele de stat. Cu aprobarea și acordul lor, la propunerilor lor… Inclusiv disponibilizarea pentru a putea intra în NATO, transformarea bazei din Aviație de Vânătoare, unitate de elită a Aviației Române, într-un fel de cimitir de tehnică expirată, adunată de pe teritoriu. Bineînțeles, acum tot organele centrale își arogă meritul referitor la alegerea acestei baze ca fiind viitoare bază NATO”

MIG-21 a rămas un simbol

Ideea că, în sfârșit, au venit americanii nu-l prea entuziasmează pe fostul ofițer. Toți cei care mai stau în acest cartier, 5-6 piloți și vreo 10 foști maiștri militari și subofițeri se străduiesc, în ciuda tuturor lipsurilor, să trăiască în demnitate și să mențină această zonă la un  anumit standard. Este o zonă care poate să prezinte un anumit interes turistic, la un moment dat”, ne spune Octavian Marghescu.

mig 21 deveselu

Simbolul acestui cartier este un MIG-21, așezat ca o statuie în zona blocurilor, iar despre acest simbol Octavian Marghescu ne vorbește cu nostalgie.

„Acest MIG-21 a rămas un simbol… Nici măcar MIG-21 Lancer nu-l egalează. Pentru că, din punctul meu de vedere, MIG-21 Lancer este un om în vârstă pe care-l iei și îi faci o operație la ochi, ca să aibă vederea mai bună, în rest este la fel de neputincios din punct de vedere al dezvoltării tehnicii de aviație…

Este un simbol al acestui cartier… Aceste avioane au fost foarte des folosite mai ales la Războiul din Vietnam. Erau foarte rapide, veneau, loveau și plecau…”

Despre binele acestei țări

La sfârșit, i-am mai adresat protagonistului nostru o singură întrebare: „Dacă ar veni primul-ministru, pe această alee, ca să vadă acest cartier, împreună cu suita lui, ce i-ați transmite pe scurt?

Răspunsul a sunat într-un mod altruist, așa cum îi stă bine unui fost ofițer al aviației române: „Să facă orice îi stă în putință pentru binele acestei țări, nicidecum pentru cartierul noastru sau pentru comuna Deveselu.”

DEVESELU NEWS

3 COMENTARII

  1. Pentru cei care au trait in cartierul M.A.P.N.-Deveselu este greu sa acepte ca trecutul de glorie nu poate fi
    permanent. Este greu insa sa vezi cum elitele aviatiei militare traiesc in acel loc uitat de cei pe care i-au servit cu credinta . cu pretul vietii lor . Nu asteptati sa vina Ponta, el nu stie, si nici nu poate intelege istoria acestui loc. Nu un avion este simbolul acestui loc, ci oamenii care au trait si chiar au murit la datorie. Nimeni nu va putea intelege ce inseamna sa-ti fie distruse gandurile, visele, sperantele si chiar zilele ..Aviatorii de la Deveselu au fost aceia cu care Caracalul dar si Deveselu s-au mandrit si, iata acum arunca in indiferenta trecutul frumos si exemplul de credinta al celor ce au facut si fac parte din istoria acestui loc . Cartierul M.A.P.N. Deveselu nu este nici pe departe un simplu loc .Acolo sunt ani, oameni, copii, acolo este viata si ,din pacate ,si moarte. Acest loc ar trebui de mult sa poarte un alt nume ,aici este locul unde oamenii au facut din viata lor o legenda .

  2. Baza aviatica de la Deveselu a fost cea mai mare aflare-n treaba a lui ceausescu, cu cine se vroia sa lupte el ? cu aceste avioane de la ” pașopt ” ?! vai de mama noastra de inocenti , puierili sau acefali ! auzi mă : aveam avioane MIG 21 !

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments