Ziua de vineri 18 octombrie a.c. a fost pentru autoritățile și locuitorii din Motru o zi specială, în care municipalitatea a macat cum se cuvine 38 de ani de când câteva mii de mineri s-au revoltat împotriva regimului Ceaușescu, împotriva lui Ceaușescu însuși. În sala de ședințe a Consiliului Local Motru, a avut, astfel, simpozionul cu tema „38 de ani de la Revolta Minerilor din octombrie 1981 – Greva Pâinii”. Inițiatorul acestei manifestări patriotice, de înaltă simțire românească, a fost primarul liberal al Motrului, d-l Gigel Jianu, alături de care s-au aflat oameni vrednici, precum Daniel Popescu – directorul Direcției de Cultură, Activități de Sport și Tineret Motru, prof. Constantin Negrea – consilier local, Ion Iorga – consilier local, Daniel Florescu – secretar general al Primăriei Motru, Vasilica Lonea și Ana Ursoniu (juriste în aparatul propriu al Consiliului Local), membri ai Clubului Copiilor Motru, prof. Gheorghe Feraru și discipolii săi (Școala Populară de Artă Târgu-Jiu), prof. Ioana Modoran cu învățăceii săi (Școala Populară de Artă Târgu-Jiu).
Îmbucurător a fost faptul că în sală au fost prezenți foarte mulți elevi din școlile Motrului, dintre care unii au citit referate și istorisiri privind evenimentele din 18 octombrie 1981 și au avut dialoguri cu unii dintre specialiștii prezenți în sală.
De remarcat faptul că la eveniment au participat prof. dr. Gheorghe Gorun, cel care a scris celebra carte „Revolta minerilor din Motru ’981”, revoluționarul și fostul deținut politic Constantin Soare din Slatina, unul dintre personajele cărții domnului profesor, dar și ziaristul Dumitru Sârghie din Slatina, care a coordonat lucrările „Am fost dușman al poporului” și „Mă îndemână morții să rostesc adevărul”, cărți scrise de Constantin Soare, referitoare la Revolta de la Motru și la Revoluția Română.
Manifestarea a început cu un Te Deum al preoților din localitate, întru pomenirea minerilor care au plecat la ceruri, dar și cinstirea celor care trăiesc și grație cărora s-a realizat, ulterior, Revoluția Română din Decembrie 1989.
Gigel Jianu, primarul Municipiului Motru:
«Astăzi marcăm 38 de ani de la Revolta minerilor din Motru împotriva regimului comunist și a durelor măsuri de austeritate impuse atunci de regimul comunist, care a înfometat populația. Nu trebuie să uităm că orașul nostru a fost un pol de rezistență și că minerii de atunci au declanșat o mișcare de eliberare, premergătoare evenimentelor care aveau să se producă, de fapt, în decembrie 1989, în urma cărora românii și-au obținut libertatea.
Primele lozinci împotriva dictatorului și a sistemului de represiune comunist s-au auzit în 19 octombrie 1981 la Motru. Minerii de la minele Roșiuța și Leurda au fost cei care și-au înfrânt temerile și au scandat atunci „Jos comunismul”, „Jos Ceaușescu”, în mișcarea lor anticomunistă, intitulată sugestiv „Greva pâinii”.
Minerii sunt oameni curajoși, oameni destoinici, care-și câștigă existența lor și a familiilor lor printr-o muncă extrem de grea. Înfometarea lor a produs declicul acestei mișcări înăbușite de Securitate, o mișcare care a rămas, totuși, în istoria orașului nostru și nu numai ca un simbol al libertății și al eliberării de sub jugul represiv al regimului comunist.»
Prof. dr. Gheorghe Gorun:
«Sunt foarte onorat să mă întâlnesc de fiecare dată cu oamenii din Motru, cei care-și respectă înaintașii, care vor să afle istoria și care trăiesc în istorie. În 2007, dorința mea de a comemora evenimentele de la 19 octombrie 1981 s-a împlinit, datorită strădaniilor fostului deținut politic Constantin Soare din Slatina, prezent aici, și care a fost condamnat la 8 ani de închisoare. El este unul dintre eroii cărții mele „revolta minerilor din Motru ’981”. De altfel, cartea mea l-a ajutat să-i fie recunoscută, în instanță, calitatea de deținut politic. Și nu de infractor de drept comun, așa cum doreau comuniștii. El a făcut apoi demersurile la SSPR și, împreună cu un subsecretar de acolo, a mobilizat toate autoritățile și, iată, grație lui, ne aflăm astăzi cu toții aici.»
În continuare, d-l profesor Gheorghe Gorun a povestit cu lux de amănunte premisele revoltei de la Motru, din 1981, cauzele înfrângerii acestei revolte, dar și efectele pozitive care au dus la Revoluția din Decembrie 1989. Domnia-sa a avut dialoguri cu elevii prezenți în sală care, la rându-le, au citit referate și materiale despre Greva muncitorilor de la Brașov, dar și, în special, despre Revolta minerilor de la Motru.
«Îi mulțumesc lui Dumnezeu că s-a putut, încă o dată, să fim împreună aici. Mulțumesc autorităților din Motru că a adus aici acești tineri frumoși și deștepți, care reprezintă viitorul nostru. Pentru că o istorie trebuie să fie scrisă fără minciuni, fără ocolișuri, așa cum a fost ea și așa cum a scris-o d-l profesor Gheorghe Gorun…
De voi, dragi copii, va depinde țara românească de mâine. Numai de voi va depinde eliminarea acestui sistem de batjocură de astăzi, care este o prelungire a comunismului de ieri. Au mințit și ne mint cu nerușinare și azi, la drumul mare, așa cum se înfăptuiesc crime la drumul mare. Nu știi încotro să mai pleci din țara asta. Vouă vă revine misiunea de a spune: Opriți-vă! Ajunge cât rău ați făcut acestui popor! Jos comunismul!»
Dumitru Sârghie:
«(…) Dragi prieteni, îmi permit doar să citesc un mic fragment din cartea lui Soare, o carte care va rămâne în posteritate. De fapt, nu cărțile rămân, ci eroii din aceste cărți, așa cum este Constantin Soare.
„Și astăzi sunt delatori și mincinoși care ne pun viețile în pericol, și astăzi Serviciile Secrete servesc cauze politice, și astăzi există o formă de teroare mult mai rafinată, prin care – noi cei care ieri am suferit atât de mult suntem considerați nebuni, oameni de nimic, scursuri ale societății. Nu de puține ori a trebuit să înfrunt și azi disprețul semenilor mei, nu de puține ori am fost pus în postura de a tăcea și azi, deoarece, prin dezvăluirile mele, aș fi deranjat anumite clanuri, cu interese la fel de odioase, ca și pe vremea comunismului luminos. Spunea Lucian Blaga: Niciun popor nu e atât de decăzut și păcătos încât să nu merite să te jertfești pentru el.
La noi, la români este nevoie să învățăm poporul să se apere de el însuși, fiindcă eu asta am făcut tot timpul…m-am apărat de propriul meu popor ai cărui reprezentanți ilegitimi erau PCR, SECURITATEA și torționarii de toate felurile…” Dragi prieteni… ăsta e Constantin Soare…»
LINIA ÎNTÂI