AcasăOpiniiMuzica folk este un fel de a vorbi pe limba sufletului românesc

Muzica folk este un fel de a vorbi pe limba sufletului românesc

În spatele cortinei.

De la apariția muzicii folk și până azi, acest gen muzical a reprezentat o adevărată stare de spirit a poporului român. Dacă în perioada Cenaclului Flacăra, folkul a fost iubit de o mare parte a românilor, după 1989, acest gen muzical, nu s-a mai bucurat de același succes, asta din mai multe motive. Cine sunt vinovații?

Probabil lipsa stării de spirit a românilor care au înțeles libertatea și democrația, fiecare cum a vrut. Personal, consider că muzica folk a ajuns unde a ajuns, din cauza acelora care, după 1989, fiecare pe cont propriu a făcut ce a considerat mai comercial, prezentând muzica, care a început cu o chitară și o voce, într-o formă modernistă, prin implicarea instrumentelor electronice, ceea ce a făcut ca folkul să alunece spre muzica ușoară.

Ce s-ar întâmpla dacă o doină româneasca, cântată pe caval de sute de ani, ar fi interpretată acum pe claviaturi și chitare electrice secondate de ritmuri latino? Ar fi un dezastru muzical, un kitsch ordinar, un deserviciu adus nu numai unui gen muzical, ci entității noastre naționale. Apucăturile acestea de modernizare, au dat posibilitatea, în ultimii 24 de ani, ca în muzica folk să apară indivizi care nu mai cântă poezie, ci versuri aruncate cu lopata, texte de multe ori fără niciun mesaj, manelizând tot ce este frumos, doar de dragul de a se crede artiști.

Un alt factor care a dus muzica folk aproape în dizgrație, este faptul că seniorii acestui gen muzical nu au venit cu noi creații muzicale, ci au făcut totul doar ca să dețină monopolul asupra muzicii folk. Desigur, nu generalizez, dar parcă majoritatea folkiștilor apăruți în vremea Cenaclului Flacăra, cântă și acum melodiile care i-au consacrat în acea vreme, lucru care a plictisit iubitorul de folk, făcându-l să se îndrepte către alt gen muzical. Foarte rar se mai anunță mari concerte de muzică folk, deoarece producătorii de spectacole au realizat că nu este o afacere din care să scoată bani. Lipsa de unitate și respect dintre cei care mai trudesc în muzica folk și seniorii genului, duce la formarea de găști și grupulețe, care de cele mai multe ori iți provoacă greață și te determină să eviți colaborarea cu asemenea indivizi. Prin aceasta, se produce un deserviciu, atât pentru folkiști, cât și pentru iubitorii acestui gen muzical.

Cu toate acestea, în muzica folk mai există oameni frumoși, folkiști care prin modestia și creația muzicală, transmit românilor mesajul poeziei cântate, sperând că într-o zi, după cortina muzicii folk, lucrurile vor arăta așa cum merită acest gen muzical.

Nicolae Doboș


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments