AcasăNatalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni: Prin această campanie, nu ne dorim...
Array

Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni: Prin această campanie, nu ne dorim să-i încurajăm pe conaționalii noștri să plece în afara granițelor

Marți, 4 septembrie a.c., Natalia-Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni, a efectuat o vizită de lucru la Slatina, cu ocazia campaniei naționale de informare „Un cetățean informat, un cetățean câștigat!”

Evenimentul a fost susținut de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și s-a desfășurat în Sala Europa a Consiliului Județean Olt. Alături de ministrul Românilor de Pretutindeni, au fost prezenți Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu – vicepreședintele Consiliului Județean Olt, primari, reprezentanți ai primăriilor din județ, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt, Poliției, Jandarmeriei și Agenției Antidrog.

intotero la slatinaScopul ședinței de lucru a fost acela de a informa cetățenii cu privire la drepturile și responsabilitățile pe care le au în țările în care intenționează să muncească, să studieze sau să locuiască, inclusiv referitor la drepturile sociale (beneficii sociale și servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte.

„Prin această campanie, nu ne dorim să-i încurajăm pe conaționalii noștri să plece în afara granițelor, dar încercăm să ne facem datoria, prin a-i informa și, dacă își doresc să plece, să cunoască pericolele la care se supun. Tinerii, în special cei care nu reușesc să ia bacalaureatul, devin depresivi și încearcă o variantă, străinătatea. Erau vulnerabili pentru că, în principal, cei care au fost expuși unor evenimente nefericite, au avut parte de lucruri nu tocmai plăcute din cauză că au plecat cu anumite oferte luate de pe internet, care nu întotdeauna au fost de bună credință”, a declarat Natalia – Elena Intotero.

De asemenea, au fost prezentate și sfaturi cu privire la capcanele acceptării unui loc de muncă „la negru”, dar și recomandări cu privire la instituțiile la care pot apela în cazul în care sunt abuzați sau se simt lezați de angajatorii străini. În acest sens, a fost tipărit și un pliant, ce va fi distribuit persoanelor prezente.

„Ne-am dorit o discuție cu dumneavoastră, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, și pentru a informa cu privire la riscurile la care se supun dacă nu pleacă informați, dar și pentru a încerca să avem o comunicare cu aceștia, cu românii din afara granițelor. Am constatat că foarte mulți primari din țară și-au deschis o linie de comunicare cu românii din localitățile lor. Este un lucru extraordinar pentru că mulți dintre românii noștri de pretutindeni, mai devreme sau mai târziu, mă refer la cei din Diaspora, își doresc să se întoarcă acasă. Niciunul nu a plecat de bine din țară și cred că, împreună, putem să-i convingem ca, la un moment dat, să se întoarcă”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a felicitat organizatorii acestei campanii pentru inițiativă, considerând că este foarte important ca românii să fie foarte bine informați înainte să facă pasul de a pleca la studiu, la muncă sau în diverse alte situații în străinătate. „Un om foarte bine informat este mai sigur pe el, știe că nu este singur și beneficiază de sprijinul mai multor instituții care pot să îi acorde consultanță și ajutor. Este foarte important acest lucru. De aceea, astăzi, avem o astfel de campanie”, a spus Marius Oprescu.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -