Anul acesta s-au împlinit, în data de 3 august, 530 de ani de la plecarea în prima expediție a lui Cristofor Columb, navigând spre vest, peste Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia. A câștigat reputația descoperirii Americii, dar drumul spre Asia nu a avut șansa să îl găsească.
Cristofor Columb este considerat a fi originar din orașul italian Genova, unde ar fi văzut lumina zilei în anul 1451. Încă din adolescență a fost atras de călătoriile pe mare. Prima călătorie pe ocean a fost în 1476, până în lungul coastei Portugaliei, când era să își piardă viața, corabia pe care se afla fiind atacată de corsari francezi. Un an mai târziu, face o călătorie în îndepărtata Islandă. Apoi, împreună cu fratele său Bartolomeo, se stabilește în Lisabona, ca desenator de hărți. Se îmbarcă din nou pe corăbii portugheze și navighează în zona Golfului Guineei, perfecționându-și experiența nautică și informațiile despre curenții oceanici și direcția vânturilor și, totodată, însușindu-și noua metodă de navigație a portughezilor, navigația astronomică, fără de care nimeni nu se putea avânta în largul oceanului.
Veneția reușise să obțină un acord cu Egiptul și prelua tot ce venea prin Marea Roșie, iar dominația musulmană din acea perioadă făcea dificil comerțul cu China și India. Cristofor Columb era convins că poate ajunge în Asia, navigând spre vest, după ce se documentase, studiind cărțile și hărțile existente în acea perioadă. Spre dezamăgirea lui, după ce și-a prezentat proiectul regelui Portugaliei, cerând finanțare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic, propunerea sa a fost respinsă, explicându-se prin drepturile și privilegiile exagerate pe care le cerea Columb, în caz că expediția sa ar fi reușit.
În 1485, dezamăgit de acest refuz, Columb a părăsit definitiv Portugalia și s-a mutat în Spania, unde proiectele lui au fost primite cu interes de Isabella de Castilia și Ferdinand de Aragon. După cucerirea Granadei de la musulmani, monarhii i-au dat finanțarea solicitată. Printr-un contract semnat se menționa că navigatorul devenea vicerege asupra teritoriilor pe care le va descoperi și i se acorda o zecime din toate metalele prețioase descoperite pe acele teritorii.
Astfel, pe 3 august 1492, Columb a plecat din Spania cu trei corăbii în marea aventură a marilor descoperiri din Lumea Nouă.
Ștefania MARINEANU