AcasăOra SatuluiNicolae Soare, primarul comunei Dăneasa: Am făcut tot ceea ce ne-a stat...

Nicolae Soare, primarul comunei Dăneasa: Am făcut tot ceea ce ne-a stat în putință ca să schimbăm fața comunei!

D-le primar, iată, suntem la sfârșitul unui un an greu, cu frământări sociale, cu proteste… Cum s-au repercutat aceste frământări în comuna dvs.? 

Oamenii și-au văzut de treburile lor. În sărăcia în care trăim, n-au ei timp de aceste lucruri. Noi ne-am văzut de treburile noastre. Multe dintre aceste proteste sunt comandate. Opoziția, tot timpul, caută gâlceavă… E dreptul ei democratic!

Ce proiecte ați mai derulat anul acesta?

Anul acesta, mai avem puțin și terminăm proiectul pe 1.2.5 Drumuri Agricole. În maxim o lună de zile, îl terminăm. Drumurile agricole din Dăneasa și Zănoaga! Mulți cetățeni nu au înțeles de ce am făcut drumurile agricole și nu le-am făcut pe cele din sat. Noi le-am explicat și cred că au înțeles că banii sunt pentru agricultură. Ori îi luam să facem drumurile agricole ori nu mai făceam nimic. Nu putem să schimbăm destinația banilor.

Am depus proiect pentru reabilitarea Căminului Cultural de la Dăneasa. Vrem să facem acolo toalete moderne, să îl dotăm cu centrală termică și mobilier și cu tot ceea ce este necesar.

daneasa primar soare colAm mai depus un proiect, tot la Ministerul Dezvoltării, pentru Școala Generală de la Dăneasa, pentru dotare, schimbarea acoperișului, dotare cu mobilier și toalete interioare moderne. De asemenea, am depus un proiect cu drumurile din satele Pestra, Zănoaga, câteva străzi din Berindei și Cioflanu. Proiectul pentru drumul Berindei-Pestra l-am depus tot pe PNDL, la minister. Ne-au cerut niște completări și așteptăm să semnăm contractul de finanțare.

Am depus și un proiect pentru drumuri comunale în satele Berindei și Cioflanu. Acesta este pe fonduri europene… Au venit cei de la AFIR, ne-au verificat, au spus că este în regulă. Avem 55,04 puncte. Ni s-a comunicat că ne încadrăm în tranșa a doua și acum așteptăm să vină finanțarea.

Am depus, prin GAL Vedea-Găvanu-Burdea, un proiect pentru un teren de sport sintetic, în curtea Școlii Dăneasa. A venit o comisie de la Vâlcea care a verificat și cei de acolo au spus că totul este corespunzător. Ne-au spus că până la sfârșitul lunii ne vor chema să semnăm finanțarea.

Avem un proiect cu extinderea de rețea de apă din orașul Drăgănești către localitatea noastră. Proiectul este semnat… Mai este și proiectul cu modernizarea drumului de la Dăneasa la Verguleasa, modernizarea străzii principale, cu șanțuri, trotuare și lățirea străzii.

Deci, proiecte am făcut, le-am depus. Am făcut ceea ce a depins de noi, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putință ca să schimbăm fața comunei.

Cu fonduri proprii, ce ați reușit?

Cu fonduri proprii este mai greu. Am menținut ceea ce am avut. Ar mai fi o porțiune de drum pe care sperăm ca, la anul, să o facem și pe aceasta, din fonduri proprii. Am avut și multe datorii moștenite… Au mai fost și niște lucrări neeligibile pe care le-am plătit.

Am reușit să scăpăm de aceste plăți și, de la anul, sperăm să facem mai multe lucruri din fondurile locale.  

D-le primar, care mai sunt sursele de venit ale comunei dvs.?   

Din încasările proprii, care sunt foarte slabe, pentru că oamenii chiar nu au de unde să plătească. Și îi înțelegem… Ce ni se alocă de la Ministerul Finanțelor și de la Consiliul Județean. Consiliul Județean ne-a ajutat tot timpul.

Aveți, pe teritoriul comunei, firme agricole puternice?

Sunt câteva firme, dar contribuțiile la bugetul local sunt mici. Nu avem ca la orașe fabrici, făbricuțe sau firme puternice.

Privind cadastrarea terenurilor, ce ați făcut dvs. în acest sens?

Anul trecut s-a cadastrat, anul acesta se lucrează în continuare și chiar s-au făcut. Am făcut, de asemenea, toate demersurile ca, de la 1 ianuarie, să dăm cetățenilor izlazul.

Comuna dvs., cu ani în urmă, era renumită privind activitățile culturale, dansurile populare… Ce mai există?

Da! Avem Ansamblul de Dansuri „Mugurelul”. Pe unde s-au dus copiii noștri, au cam câștigat. Ultimul premiu a fost la Pitești, unde au luat locul întâi.

Scăderea natalității se manifestă și la dvs.?

Numărul de elevi s-a micșorat de la an la an. S-a restrâns activitatea ca număr de clase. De exemplu, la Zănoaga, a rămas numai grădiniță. Clasele I-IV s-au desființat, au venit la Dăneasa. Erau un număr de 11 elevi pe cinci clase. Aceeași problemă o avem acum la Pestra. S-a redus numărul de clase.

D-le primar, se apropie sărbătorile de iarnă. Ce v-ați gândit în acest sens?

În toți anii am cumpărat cadouri pentru elevi, să le dăm de Moș Crăciun. Și anul acesta vom proceda la fel. Copiii se bucură și e o tradiție care trebuie continuată.

Dumitru Sârghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments